Annonce

Jesper Priskorn, fællestillidsrepræsentant på Psykiatrisk Hospital Risskov

Tema: Vold i psykiatrien

Arbejdstilsynet: Ansatte på hospital risikerer ‘fysiske helbredsskader’

For anden gang på under to måneder får en afdeling på Psykiatrisk Hospital Risskov kritik af Arbejdstilsynet. ‘Stærkt deprimerende’, mener FOA Formand.

Annonce

Jesper Priskorn, fællestillidsrepræsentant på Psykiatrisk Hospital Risskov, mener ikke, at Arbejdstilsynet tager det dårlige arbejdsmiljø i psykiatrien tilstrækkeligt alvorligt. Lars Aarø

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

De ansatte på afsnit P3 på Psykiatrisk Hospital Risskov går bogstaveligt talt på arbejde med deres helbred som indsats. Det slår et strakspåbud fra Arbejdstilsynet fra den 16. januar, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i, fast.

I rapporten skriver Arbejdstilsynet, at arbejdet med patienter på afsnittet ‘udsætter de ansatte for en sikkerheds- og sundhedsmæssig risiko’, i en sådan grad, at de har forøget risiko for at udvikle ‘angst’, ‘depression’ og ‘fysiske helbredsskader’. 

“Det er stærkt deprimerende at høre. Efter at hospitalet tværfagligt har råbt vagt i gevær til politikerne omkring forholdene derude, er det simpelthen ikke holdbart, at Arbejdstilsynet kan troppe op og fortsat konstatere, at forholdene ikke er i orden,” siger Dennis Kristensen, der er formand for FOA.

Det er anden gang på under to måneder, at en afdeling på Psykiatrisk Hospital Risskov får et påbud eller strakspåbud af Arbejdstilsynet. 

Forsøgt kvalt

Afsnittet fik strakspåbuddet efter en psykisk syg patient i oktober måned vred sig ud af sit mavebælte og lagde sig oven på en ansat, som han forsøgte at kvæle. Det er dog langt fra første gang, at ansatte bliver overfaldet af patienter på afsnit P3, som er et sengeafsnit for patienter med skizofreni og psykoser. 

Således er der i 2016 registreret 66 episoder af vold, trusler og chikane, der bl.a. tæller ‘verbale trusler på livet, truen med knyttet næve, spyt i ansigtet, kast med ting, bid i armen, trusler med kniv, slag og spark’, skriver Arbejdstilsynet.

Arbejdstilsynet ligger ved den seneste afgørelse vægt på, at der ikke er sket en analyse af ulykken og medarbejdere ikke efter ulykken ‘er orienteret om og instrueret i tiltag og beslutninger til forebyggelse af lignende ulykker’.

Kritik af Arbejdstilsynet

Karakteren af påbuddet udgør dog et selvstændigt problem, mener Jesper Priskorn, der er fællestillidsrepræsentant for plejepersonalet på Psykiatrisk Hospital Risskov. 

”Hvis der for eksempel er en, der falder ned fra et stillads på en byggeplads, så kommer politiet og Arbejdstilsynet med det samme. Hvis forholdene så ikke er i orden, så lukker de arbejdspladsen. Når der sker noget ved os, så kommer de to måneder efter og giver et påbud, fordi vi har lavet en teknisk fejl i vores analyse af tingene,” siger Jesper Priskorn.

Han mener, at kernen til de mange trusler og voldsepisoder er for få ansatte og senge til for mange syge patienter. Det understøttes af et internt brev fra de yngre læger på hospitalet fra oktober 2016, samt et åbent brev som personalet sendte til direktionen og den politiske ledelse, hvor der samstemmende efterlyses flere ressourcer. 
 
På trods af Arbejdstilsynet igen gør opmærksom på det pressede arbejdsmiljø, så kommer der ikke flere penge til Psykiatrisk Hospital Risskov, slår regionsrådsformand Bent Hansen (S) fast. 

Han håber på, at regionerne ved de kommende økonomiforhandlinger kan få tilført flere penge til psykiatrien. 

"Ved de kommende økonomiforhandlinger er der ingen tvivl om, at psykiatrien vil komme i fokus. Om det så lykkedes at få tilført midler, vil tiden vise," siger Bent Hansen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev