Annonce

Handicapskilt ved bro

Nødråb fra handicappede: Vi kan ikke få kvalificeret hjælp

Lav løn, mindre ferie og et meget stort ansvar betyder, at mange handicaphjælpere skifter job. Udskiftningen går ud over sundhed og livskvalitet hos patienter i respirator og folk med muskelsvind.

Annonce

I FOA mener forhandlingschef Jakob Bang, at man fra politisk side bør sikre bedre vilkår for handicappede og deres hjælpere. Colourbox

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Respiratorpatienter og handicappede med muskelsvind på en såkaldt BPA-ordning har svært ved at hyre og fastholde kvalificerede hjælpere, der kan støtte dem i deres dagligdag. 

Det har store konsekvenser, fortæller Thomas Krog, handicappolitisk medarbejder i Muskelsvindfonden.

"Nogle brugere kan ikke tale og bevæge sig. Derfor skal man kunne kende hinanden på mimik og øjensprog og meget små lyde. Derfor er det uvurderligt, at man kan tiltrække og fastholde sine hjælpere," siger han.

Ringere vilkår

Forklaringen er, at vilkårene for hjælperne, der bliver ansat til at støtte de handicappede med at få et liv med arbejde og familie til at hænge sammen, har ringere arbejdsvilkår end resten af de ansatte på velfærdsområdet.

Eksempelvis har handicap- og respiratorhjælpere kun fem ugers ferie, to måneders opsigelsesvarsel og en timeløn i dagtimerne på omkring 125 kroner, selvom de har et meget stort ansvar. Det bør laves om, mener Jakob Bang, forhandlingschef i FOA.

"Årsagen til, at FOA har accepteret den nuværende overenskomst, skyldtes, at de partier i Folketinget, der bevilligede at man kunne løfte vilkårene for handicaphjælpere, valgte - formodentligt for at spare penge - at den sjette ferieuge og løn ud over den helt nøgne overenskomst var op til frit valg i den enkelte kommune,” siger Jakob Bang.

Respiratorbrugerne lider

Arbejdsvilkårene betyder, at særligt de mest udfordrede handicappede har svært ved at tiltrække kvalificerede hjælpere.

"Det er helt klart nogle af de svageste grupper, hvor rekrutteringen er et stort problem. Vi oplever, at nogle respiratorbrugere er nødt til at være indlagt på sygehusene, fordi man ikke har hjælpere, der er klar til at tage imod dem i hjemmet," siger Thomas Krog.

Senest har Fagbladet FOA beskrevet, hvordan en respiratorbruger råbte op, fordi hun brugte en stor del af sin tid på at ansætte og oplære hjælpere, som kort efter stoppede igen. Kort før artiklen udkom, døde hun af en en uopdaget lungebetændelse.

Hos FOA mener forhandlingschef Jakob Bang, at man fra politisk side bør sikre bedre vilkår for de handicappede og deres hjælpere.

“Der er ingen vej udenom, at kommunerne og Folketinget bliver nødt til at kaste det relativt lille beløb ekstra efter ordningen for at nå op på niveau med almindelige vilkår. Som det er i dag, svigter man både de handicappede og deres hjælpere,” siger han.

Trods skriftlige og telefoniske henvendelser har det ikke været muligt at få et interview med børne- og socialminister Mai Mercado (K) i sagen.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies 

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies