Annonce

Brandmænd i gang med at slukke ildebrand om natten

Trist nyt til kræftramte brandmænd: Langt til anerkendelse som arbejdsskade


Selvom to nye undersøgelser har skærpet opmærksomheden
på brandmænds risiko for at få kræft, er der fortsat en del bump på vejen til anerkendelse af sygdommen som arbejdsskade.

Annonce

Undersøgelser viser, at brandmænd har øget risiko for flere kræftsygdomme og for hjertekarsygdomme. Men der mangler fortsat nogle mellemregninger, før der er klar dokumentation for, at det skyldes deres arbejde. Heidi Lundsgaard

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Brandmænd har større risiko for at få forskellige former for kræft end andre befolkningsgrupper. Det viser en ny undersøgelse, EPIBRAND, som Kræftens Bekæmpelse har gennemført.

9000 mandlige brandfolk i alle aldre har været med i undersøgelsen, der konkluderer, at brandmænd har ”let øget risiko for at få modermærke-, testikel- og prostatakræft”.

Den øgede risiko for disse sygdomme ligger i intervallet 10-30 procent, og brandmænd har derudover 12 procents øget risiko for hjertekarsygdomme.

Brug for mere forskning

Det er fortsat en gåde, hvorfor brandfolkene udvikler netop disse tre kræftformer.

Ifølge ph.d.-studerende Kajsa Petersen fra Kræftens Bekæmpelse, ville det være mere oplagt, hvis brandmændene i større omfang end andre fik lungekræft på grund af den røg, de bliver udsat for. Men det gør de ikke.

”Vi vil rigtig gerne til bunds i denne sag, og vi håber, at kommende studier vil fokusere på andre arbejdsmiljøpåvirkninger end 'røg og damp' samt livsstilsfaktorer, der muligvis kan påvirke brandfolks risiko for kræft,” siger Kajsa Petersen.

Arbejdsskader skal bevises

Undersøgelsen fra Kræftens Bekæmpelse kommer i direkte forlængelse af et andet forskningsprojekt, BIOBRAND, der også påviser en øget risiko for, at brandmænd får kræft af deres arbejde.

Den danske lovgivning om arbejdsskader kræver, at ”det kan dokumenteres, at sygdommen skyldes arbejdet eller de forhold, som arbejdet er foregået under.”

Det betyder, at brandmænd, der bliver syge, og mener, at sygdommen kan tilskrives deres arbejde, i hver enkelt sag skal kunne dokumentere, at sygdommen skyldes forhold på jobbet.

Lettere at får erstatning i andre lande

I andre lande har man såkaldt formodningslovgivning, blandt andet i Canada, USA og Australien. Lovgivningen her anerkender en række kræftformer, blandt andre modermærke-, testikel- og prostatakræft, som sygdomme, der kan være forbundet med arbejdet. Derfor er det i disse lande lettere for brandmænd at få erstatning for disse sygdomme.

Leif Vestergaard, der er direktør i Kræftens Bekæmpelse, anerkender, at det er en politisk beslutning, hvordan det danske erstatningssystem bør skrues sammen.

”Men vi synes, at det kan være en god idé at skele til, hvordan man gør i andre lande,” siger han.

FOA fortsætter arbejdet for anerkendelse

FOA vil fortsætte sit arbejde for at få arbejdsskadesystemet til at anerkende en sammenhæng mellem kræftsygdomme og brandmændenes arbejde.

Som en del af dette arbejde vil forbundet indkalde branchens parter til en snak om resultaterne af de nye forskningsprojekter og til fælles overvejelser om, hvordan den forebyggende arbejde indsats kan styrkes både i forhold til kræft og hjertekarsygdomme.

”Inden vi beslutter, hvordan vi skal agere, skal vi også have et møde med forskerne bag de to undersøgelser. Vi har brug for at få uddybet resultaterne og få mere viden om, hvordan de præcist kan fortolkes,” siger Reiner Burgwald, der er formand for Teknik- og Servicesektoren i FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev