Annonce

Penge på en årsopgørelse

Penge tilbage eller skattesmæk: Her er fradragene mange glemmer


Der kan være penge at hente ved at tjekke årsopgørelsen igennem for fradrag, du selv skal ændre.

Annonce

Langt de fleste retter ikke i årsopgørelsen, men der er en række fradrag, der er gode at kigge igennem. Colourbox

Af Kristoffer Sutton
Journalist

Annonce

Årsopgørelsen fra 2016 blev gjort tilgængelig på Skats hjemmeside i weekenden. Hvert år sidder tusinder af danskere i kø for at se, om de skal have penge tilbage i skat – eller om der skal betales restskat. 
 
Størstedelen af rubrikkerne i årsopgørelsen bliver automatisk udfyldt gennem indberetninger fra for eksempel din arbejdsgiver.
 
Men uanset om du skal have penge tilbage, eller har betalt for lidt i skat, er der en række fradrag, som det kan betale sig at tjekke en ekstra gang. Nogle af dem skal du nemlig selv udfylde.
 
Halvdelen af de borgere, der ændrer i årsopgørelsen, ændrer i kørselsfradraget.

Hvis du har mere end 12 kilometer til arbejde, kan du få kørselsfradrag – uanset om du selv kører eller tager offentlig transport.

Skat indhenter automatisk oplysninger om din bopælsadresse og arbejdsadresse og regner dit kørselsfradrag ud fra den udregnede afstand. 

Hvis SKAT ikke har beregnet dit kørselsfradrag automatisk, skal du selv indtaste arbejdsadresse, så beregner systemet automatisk afstanden, mens der skal tages stilling til antal arbejdsdage. 
 
"Det er særligt vigtigt, at man selv retter det faktiske antal køredage, man har haft i løbet af året. Man skal også selv rette til, hvis man kører en anden vej, end den som Skat har regnet fradraget ud fra – hvis den af trafikale årsager for eksempel er hurtigere," siger medarbejder hos Skat Jørgen Wissing Jensen.

Reglerne for håndværkerfradraget blev lavet om sidste år. Tidligere har du kunnet trække en istandsættelse af køkkenet eller badeværelset fra i skat. Det var slut fra februar 2016, men der er stadig en række ting, du kan få fradrag for.

Du kan få fradrag på op til 12.000 kroner for arbejdsløn til håndværkere til energiforbedringer og klimatilpasning som for eksempel isolering af taget, udskiftning af vinduer eller tilslutning til bredbånd.

Du kan få fradrag op til 6.000 kroner for serviceydelser som rengøring, vinduespudsning, børnepasning eller havearbejde.

Fradrag for gaver til velgørende foreninger

Hvis du donerer penge til et velgørende formål, kan gaver op til 15.200 kroner til godkendte foreninger trækkes fra.
 
Er du i tvivl, om du har glemt nogle fradrag, kan du tjekke Skats fradragsvejleder.
 
Hvis du ændrer på din årsopgørelse inden den 30. marts, kan du få eventuel overskydende skat udbetalt den 11. april. Hvis du ændrer efter den 30. marts, vil der komme en ny årsopgørelse og ny udbetaling eller opkrævning.

Fradrag for fagforening og A-kasse

Du kan trække op til 6.000 kroner fra i skat til dit kontingent til FOA. FOA indberetter til Skat, hvor meget du har betalt i kontingent.
 
Der er intet loft over, hvor meget du kan trække fra, når det gælder kontingent. A-kassen indberetter også automatisk det beløb, du har betalt i kontingent til Skat.

Årsopgørelsen

  • 3,5 millioner borgere tjekkede sidste år, om de skulle have penge tilbage i skat – eller om der skulle betales restskat. 
  • 40 procent tjekkede deres årsopgørelse via mobil eller tablet.
  • 1 million skatteydere skulle sidste år betale restskat, mens 3,3 millioner skulle have penge tilbage.
  • Kun 20 procent ændrer på oplysningerne i årsopgørelsen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev