Annonce

Kommunalt ansatte steg mest i løn

Din løn er steget mest

Ansatte i kommuner og regioner løb med de største lønstigninger i 2016, viser tal fra Danmarks Statistik. 

Annonce

I 2016 fik kommunalt ansatte og ansatte i regionerne de største lønstigninger, viser tal fra Danmarks Statistik.  Knud Erik Christensen/Colourbox

Af Marie Brynskov
Journalist

Annonce

2016 var et godt år for dig som ansat i kommuner og regioner, hvis man kun ser på lønsedlen. I gennemsnit steg lønnen med 2,4 procent.

Det skal sammenlignes med, at ansatte i staten steg 1,3 procent i løn, og de privatansatte 1,8 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

Læs også: Din største lønstigning i flere år kommer nu

Der er dog store forskelle på lønstigningen, afhængig af, hvor du arbejder.

Er du for eksempel ansat på et plejecenter eller i en kommunal daginstitution, var der 2,9 procent mere i lønningsposen. Er du ansat på et sygehus, steg lønnen med 2,2 procent, mens stigningen var på 1,5 procent for kommunalt ansat servicepersonale, der arbejder med rengøring.

"Vi er stolte af, at vi har opnået en lønfremgang for medlemmerne, som kan mærkes," siger Jakob Bang, der er forhandlingschef i FOA og med til at forhandle overenskomsten.

"Men vi stiller os selvfølgelig ikke tilfredse og vil fortsat arbejde for, at vores lavtlønnede medlemmer får en relativt større andel af den velstand, der er i samfundet."


Læs også: Lønstigning sparker det nye år i gang

Får mere ud af pengene

Sidst, der var større lønstigninger, var 1. oktober 2016 og 1. januar 2017. Her steg lønnen tilsammen 2,05 procent for ansatte i kommuner og regioner. Det betød i runde tal 500 kroner ekstra i løn hver måned, hvis man tjener 25.000 kroner om måneden. 

Tjener du 20.000 kroner, er stigningen på cirka 400 kroner mere, og tjener du 30.000 bliver det cirka 600 kroner ekstra.

Samtidig var inflationen - altså prisstigninger på varer - på 0,3 procent historisk lav i 2016, så pengene er mere værd, forklarer cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen.

”Når inflationen er så lav, er en lønstigning på 2,4 faktisk meget. Man har en reel fremgang i sin købekraft, der historisk set er rigtig fin."

Danske Bank forventer dog, at inflationen vil stige til 1,4 procent i 2017. Det er stadig lavt i forhold til de 2 procent, der er det normale niveau. 

”Man får stadig mere ud af sine penge, så det er ikke så ringe endda for lønmodtagerne,” siger cheføkonom Las Olsen.

Beregn din løn

Du kan slå din præcise løn op i FOAs lønmagasiner:
Lønmagasin for ansatte i kommuner
Lønmagasin for ansatte i regioner

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev