Annonce

En kvinde kaster en masse muslinger op i luften

Køkkenleder udfordrer børnenes smagsløg


I Børnehuset Kufferten serverer Sabrina Jakobsen mad, børnene ikke får derhjemme – for eksempel muslinger.

Annonce

Sabrina Jakobsen vil gerne udfordre børnenes smagsløg. Jørgen True

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

Køkkenleder Sabrina Jakobsen elsker at se et bjerg af muslingeskaller hobe sig op foran børnene i vuggestuen. Skaldyr er en populær spise omkring nytår, og i Kufferten skal de have muslinger. Det får de tit, for det er billig, sund og ekstremt populær mad hos børnene.

“Den første gang, jeg serverede muslinger for dem, havde jeg købt seks kilo, og det var alt for lidt. Nu køber jeg som regel 15 kilo, og det er bestemt ikke for meget,” siger hun.

Sabrina har det princip, at hun skal udfordre børnenes smagsløg.

“Jeg har selv et barn og en kræsen mand, så derhjemme kører vi også på de samme 10-20 retter. Det kender mange familier vist til,” indrømmer hun.

Men en del af hendes professionalisme er at lave anderledes mad og introducere børnene til nye smage og nye madoplevelser. Og både børn og forældre beder somme tider om opskrifter, så hun har held med sig. “En mor fortalte mig, at hendes datter, som ellers var meget kræsen, nu spiser alt. Det er dejligt,” siger hun. Når der er noget, børnene ikke kan lide – for eksempel svampe – så leger de lidt med dem, og så finder de ud af, at de smager o.k.

Maden bliver tit brugt pædagogisk. For eksempel har institutionen haft en jagtdag, hvor børnene legede, at de skød fasaner. Senere pillede de fjerene af de døde fugle og brugte dem til noget kreativt.

“Men jeg var nødt til at snyde lidt, så børnene fik af hygiejniske grunde nogle andre fasaner til frokost,” fortæller hun. Til Sankt Hans kan hun godt lide at klæ- de sig ud som heks og trylle med æg og tøris, så små æg pludselig bliver tryllet store. Projektet omfatter vagtelæg og strudseæg og en masse magi. 

Opskrift: Dampede muslinger med risotto

  • 2 kg blåmuslinger
  • 1 løg
  • ½ fennikel
  • 1 gulerod
  • 5 dl æblejuice
  • 1 dl fløde
  • 2 spsk. olie
  • salt og peber

Skyl og børst muslingerne i koldt vand. Er de gået i stykker eller lukker de sig ikke, når de bankes let mod køkkenbordet, skal de kasseres. Løget pilles og hakkes. Gulerod skrælles og skæres i tern. Fennikel skæres i tern. Sauter løget i en gryde med olie. Derefter sauteres fennikel og gulerod med. Hæld æblejuice i og kog op. Muslingerne kommes i. Læg låg på. Når muslingerne har åbnet sig, smages væden til med fløde og salt og peber.

 

  • 500 g risottoris
  • 4 dl æblejuice
  • 1 stk skalotteløg
  • 4 dl fiskefond
  • 2 spsk olie
  • 50 g parmesan

Løget pilles og skæres i tern. Sauteres i en gryde. Når de er klare, kommes risene i, de skal være klare. Kom lidt af æblejuicen i, og lad risene suge væsken. Bliv ved med at komme væske i, til risene er al dente. Til sidst vendes parmesan i. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev