Sabrina Jakobsen vil gerne udfordre børnenes smagsløg.
Jørgen True
Af
Ingrid Pedersen
Journalist
Køkkenleder Sabrina Jakobsen elsker
at se et bjerg af muslingeskaller hobe sig
op foran børnene i vuggestuen. Skaldyr
er en populær spise omkring nytår, og i
Kufferten skal de have muslinger. Det får
de tit, for det er billig, sund og ekstremt
populær mad hos børnene.
“Den første gang, jeg serverede muslinger
for dem, havde jeg købt seks kilo, og det
var alt for lidt. Nu køber jeg som regel 15
kilo, og det er bestemt ikke for meget,”
siger hun.
Sabrina har det princip, at hun skal udfordre
børnenes smagsløg.
“Jeg har selv et barn og en
kræsen mand, så derhjemme
kører vi også på de samme
10-20 retter. Det kender
mange familier vist til,”
indrømmer hun.
Men en del af hendes
professionalisme
er at lave anderledes
mad og introducere
børnene til nye smage og nye
madoplevelser. Og både børn og
forældre beder somme tider om
opskrifter, så hun har held med sig.
“En mor fortalte mig, at hendes
datter, som ellers var meget kræsen,
nu spiser alt. Det er dejligt,” siger
hun. Når der er noget, børnene
ikke kan lide – for eksempel
svampe – så leger de lidt med
dem, og så finder de ud af, at de
smager o.k.
Maden bliver tit brugt pædagogisk. For
eksempel har institutionen haft en jagtdag,
hvor børnene legede, at de skød fasaner.
Senere pillede de fjerene af de døde
fugle og brugte dem til noget kreativt.
“Men jeg var nødt til at snyde lidt, så
børnene fik af hygiejniske grunde nogle
andre fasaner til frokost,” fortæller hun.
Til Sankt Hans kan hun godt lide at klæ-
de sig ud som heks og trylle med æg og
tøris, så små æg pludselig bliver tryllet
store. Projektet omfatter vagtelæg og
strudseæg og en masse magi.
Opskrift: Dampede
muslinger
med risotto
- 2 kg blåmuslinger
- 1 løg
- ½ fennikel
- 1 gulerod
- 5 dl æblejuice
- 1 dl fløde
- 2 spsk. olie
- salt og peber
Skyl og børst muslingerne i koldt vand. Er de gået i stykker eller lukker de sig ikke, når de bankes let mod køkkenbordet, skal de kasseres. Løget pilles og hakkes. Gulerod skrælles og skæres i tern. Fennikel skæres i tern. Sauter løget i en gryde med olie. Derefter sauteres fennikel og gulerod med. Hæld æblejuice i og kog op. Muslingerne kommes i. Læg låg på. Når muslingerne har åbnet sig, smages væden til med fløde og salt og peber.
- 500 g risottoris
- 4 dl æblejuice
- 1 stk skalotteløg
- 4 dl fiskefond
- 2 spsk olie
- 50 g parmesan
Løget pilles og skæres i tern. Sauteres i en gryde. Når de er klare, kommes risene i, de skal være klare. Kom lidt af æblejuicen i, og lad risene suge væsken. Bliv ved med at komme væske i, til risene er al dente. Til sidst vendes parmesan i.