Annonce

Tre mænd sidder ved et bord, den midterste sidder med et kæmpe smil på

Når medisteren giver glæde

Viden om smage og menneskers forskellige forhold til mad er nogle af de vigtigste færdigheder, når man skal arrangere madværksted for ældre, som medarbejderne på daghjemmene i Roskilde Kommune gør. Fagbladet var med da en gruppe ældre på daghjemmet Toftehøjen fik trænet motorikken og øget appetitten og livsglæden. 

Annonce

Livskvalitet. Madlavningen er med til at give de ældre livskvalitet. Nogle gange kommer der en pårørende og fortæller, at de fik en glad person hjem, sidst de kom hjem fra madværkstedet. Jørgen True

Af Rikke-Gundersen

Annonce

Tre kvinder og to mænd står med ryggen til, i et industrikøkken
Metoden. “Hvordan skal man lave medisteren?” spørger sygehjælper Lykke Jensen (tv.). “Den skal koges,” siger en af de ældre. En anden siger, at den skal steges. Samtalen om, hvordan de skal lave maden, kan være med til at vække minder. Jørgen True
To hænder som er i gang med at skrælle er kartoffel
Aktiviteter. På Toftehøjen har de madværksted med varmt mad en gang om måneden. En anden dag i måneden er bagedag, og hver onsdag laver de ældre, som skal have kold frokost, selv deres mad. Jørgen True
En mand med briller sidder og skær frugter ud i små stykker
Motorik. Egon Pederson skærer frugten ud til frugtsalaten. “Det er godt for fingermotorikken. Det holder dem i gang, så de kan tage vare på sig selv i længere tid,” siger Lykke Jensen Jørgen True
En ældre dame og en ældre herre står og danser, til højre for dem sidder en ældre herre ved et spisebord og til venstre står et dame og en herre ved et køkken
Udvælgelse. Medarbejderne vælger, hvem af de ældre på daghjemmet, som skal være med til madværkstedet. Nogle vil gerne være med altid, andre skal overtales. “Vi prøver at få alle borgerne med, men tager hensyn til, hvem vi sætter sammen, så der ikke opstår konflikter,” siger Lykke Jensen, som tager en svingom med John Nielsen. Jørgen True
En ældre kvinde står og pisker en æggemasse i en hvid skål
Appetit. Maden begynder at dufte. Der er mange ældre, som ikke har appetit, og så går det hurtigt ned ad bakke for dem. Duften fra maden spredes ud på resten af daghjemmet, hvilket kan øge appetitten hos de andre ældre. Her er Gyda Hansen i gang med at lave dessert. Jørgen True
En ældre herre iført ternet skjorte er i gang med at dække et bord
Borddækning. De ældre er med i madlavningen fra start til slut. Det gælder også borddækningen, som John Nielsen her klarer. Jørgen True
Tre kvinder sidder på række og drikker, iført hvidt forklæde og briller
Pause. Sosu-assistent Kirsten Funch (tv.) og sygehjælper Lykke Jensen (th.) holder en pause med Gyda Hansen og de andre ældre, mens maden koger og taler om minder fra gamle dage. Jørgen True

Lykkes gode råd

Sådan kommer du i gang med madværkstedet:

  • Det gælder om at motivere de ældre til at være med. Hvis de siger nej i starten, må man prøve på andre måder. Man kan spørge, hvad de godt kan lide og lade dem bestemme menuen.
  • Man skal ikke tage flere end fire til fem ældre med pr. gang, da der ellers bliver for meget at holde styr på. Det er samtidig bedst, hvis der kan være to medarbejdere med.
  • Det er vigtigt at have de rigtige køkkenredskaber, så alle kan deltage uanset

Fakta: Madværksted

Madværksted går ud på, at en gruppe ældre selv laver mad i samarbejde med et par medarbejdere på daghjemmene. Det træner deres motorik og styrker deres sanser. Forinden har medarbejderne været på et kursus over fem dage.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies 

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies