Det øverste stykke af guleroden, rødderne
af selleri, persillerod og porre, kyllingeskrog
og svineknogler blev før i tiden
smidt ud. I dag bliver knoglerne svitset
og smidt op i suppegryden, hvor det hele står og simrer natten
over og bliver til fond. På den
måde kan køkkenet undgå at
købe de meget dyre spande
med bouillon, de ellers var
storforbrugere af.
“Man kan godt lave mad af
økologiske råvarer for samme
pris som konventionelle,”
siger kostfaglig leder Katja
Nymann, centralkøkkenet på
Plejecenter Skovvang i Slagelse.
Læs også: Økologi er ikke dyrere
“Det var selvfølgelig en
stor omvæltning, at vi selv
skulle til at skrælle alle de
grøntsager og lave det hele
fra bunden,” siger husassistent
Kirsten Piil.
Sprællede lidt i nettet
“Vi sprællede lidt i nettet. Men det varede
ikke længe, før vi blev glade
for det. Vi kan jo mærke,
at vi har fået fagligheden tilbage
i køkkenet,
” siger hun,
mens hun hjælper kollegaen,
husassistent Barbara
Henson, med
at skære friskbagt,
hjemmelavet pizza
ud til de plejehjemsbeboere,
der
har valgt det til
deres middag
i aften.
Ingen poser og dåser
Gennem årene med konstante
nedskæringer og besparelser
havde medarbejderne i
køkkenet vænnet sig til færdige
løsninger og til at åbne
poser og dåser, når de skulle
lave mad til de cirka 330
beboere på 10 plejecentre.
Det var nemt.
Nu har Barbara Henson lige
moset de 60 kilo nykogte kartofler
og pisket dem, så mosen
bliver luftig og lækker.
De færdige retter bliver
pakket i bokse, der kan holde
dem varme og kolde.
De er klar klokken
16, når chaufføren henter dem, og i
løbet af 1-2 timer
bliver de serveret.
Beboerne spiser mere
Katja Nymann ‘så lyset’, da
hun under en økologisk inspirationstur
besøgte et økologisk
landbrug ved Roskilde.
I dag laver hun og medarbejderne
alt selv. De koger marmelade,
sylter rødbeder og
sørger for, at plejehjemsbeboerne
får frisklavet, varm mad
hver aften.
“Tilbagemeldingerne er
meget positive. Vi får tit at
vide, at beboerne spiser mere
nu – og at de sover meget
bedre, når de får deres varme
mad til aften,” siger hun.