Annonce

En kvinde i grøn bluse står og skær i en pizza. Ved siden af hende står en kollega i blå trøje og hjælper hende.

Økologisk mad giver fagligheden et boost


Medarbejderne var ikke udelt begejstrede, da køkkenet på Plejecenter Skovvang i Slagelse blev mere økologisk. 

Annonce

Husassistent Kirsten Piil (tv.) lavede pizzadejen som det første, da hun mødte på arbejde. Nu udskærer og pakker hun og husassistent Barbara Henson pizzastykker, der sammen med grøn salat er en af dagens to menuer. Jørgen True

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

Det øverste stykke af guleroden, rødderne af selleri, persillerod og porre, kyllingeskrog og svineknogler blev før i tiden smidt ud. I dag bliver knoglerne svitset og smidt op i suppegryden, hvor det hele står og simrer natten over og bliver til fond. På den måde kan køkkenet undgå at købe de meget dyre spande med bouillon, de ellers var storforbrugere af.

“Man kan godt lave mad af økologiske råvarer for samme pris som konventionelle,” siger kostfaglig leder Katja Nymann, centralkøkkenet på Plejecenter Skovvang i Slagelse.

Læs også: Økologi er ikke dyrere

“Det var selvfølgelig en stor omvæltning, at vi selv skulle til at skrælle alle de grøntsager og lave det hele fra bunden,” siger husassistent Kirsten Piil. 

Sprællede lidt i nettet

“Vi sprællede lidt i nettet. Men det varede ikke længe, før vi blev glade for det. Vi kan jo mærke, at vi har fået fagligheden tilbage i køkkenet, siger hun, mens hun hjælper kollegaen, husassistent Barbara Henson, med at skære friskbagt, hjemmelavet pizza ud til de plejehjemsbeboere, der har valgt det til deres middag i aften. 

Ingen poser og dåser

Gennem årene med konstante nedskæringer og besparelser havde medarbejderne i køkkenet vænnet sig til færdige løsninger og til at åbne poser og dåser, når de skulle lave mad til de cirka 330 beboere på 10 plejecentre. Det var nemt.

Nu har Barbara Henson lige moset de 60 kilo nykogte kartofler og pisket dem, så mosen bliver luftig og lækker. 

De færdige retter bliver pakket i bokse, der kan holde dem varme og kolde. De er klar klokken 16, når chaufføren henter dem, og i løbet af 1-2 timer bliver de serveret.

Beboerne spiser mere

Katja Nymann ‘så lyset’, da hun under en økologisk inspirationstur besøgte et økologisk landbrug ved Roskilde. I dag laver hun og medarbejderne alt selv. De koger marmelade, sylter rødbeder og sørger for, at plejehjemsbeboerne får frisklavet, varm mad hver aften.

“Tilbagemeldingerne er meget positive. Vi får tit at vide, at beboerne spiser mere nu – og at de sover meget bedre, når de får deres varme mad til aften,” siger hun.
 

Fakta: Vandt økopris

Produktionskøkkenet på Plejecenter Skovvang i Slagelse vandt sidste år Region Sjællands ‘Årets økologiske køkkenroser’. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev