Annonce

mad på tallerkner

Så indbydende kan dysfagikost se ud

Borgere med synkebesvær måtte tidligere tage til takke med suppe eller en blendet brun bunke mad. I dag ser dysfagikosten fra fælleskøkkenet i Sakskøbing anderledes indbydende ud. Retterne ligner den steg og de stykker smørrebrød, som andre får. 

Annonce

Fælleskøkkenet i Sakskøbing er ejet af Lolland Kommune, Guldborgsund Kommune og Region Sjælland og laver dagligt 2.500 måltider til pensionister – både hjemmeboende og på plejehjem og andre institutioner. Jørgen True

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

Dysfagi betyder, at det kan være svært at spise, drikke og synke, fordi musklerne i munden og tungen er svagere og ukoordinerede – eventuelt på grund af lammelser eller føleforstyrrelser. Dysfagikosten tager tre til fire gange så lang tid at lave som almindelig mad, for når den er færdig, skal hver enkelt del blendes, tilsmages og anrettes igen, så det er en dyr diæt. Omkring 80 borgere er visiteret til den særlige kost.

tre personer der spiser
På plejecentret i Stokkemarke får tre beboere dysfagikost. “Det smager virkelig godt,” siger beboer Karin Malthe Møller, da hun får en frikadellemad med surt og et stykke med kamsteg. Jørgen True
husassistent med tallerkner
En af husassistent Britta Holses opgaver er at fortælle borgerne og personalet på plejecentrene om muligheden for at bestille særlige diæter – bl.a. dysfagikost. På billedet ses to anretninger af samme ret: rullesteg, kartofler, brun sovs og rødkål. Den til venstre er blendet og ernæringsberiget og kan spises af småtspisende med tygge- og synkebesvær. Jørgen True
Garniture
Det er den ægte vare til at pynte smørrebrødet med – drueagurker, løgringe, tomater, rødbeder, rødkål, gulerødder, agurkesalat, citronskiver og grønærter – blendet og genskabt i faconer, der ligner det, de var. Jørgen True
biksemad
Ernæringselev Rikke Andersen er i gang med en gang biksemad. En del af den bliver til gratinkost, som dysfagikost også kaldes. Den serveres med rødbeder, der også har været gennem den særlige behandling. Spejlæg kan de dog ikke lave. Jørgen True
stor blender
Det kræver en meget kraftig blender at lave dysfagikost. Den kan for eksempel knuse flæskesvær, der senere gendannes som pynt på flæskestegsmadder. Jørgen True
køkkenmedhjælper med madform
Fiskefrikadellen er blendet, så den bliver som en mousse, der stadig smager, som den skal. “I begyndelsen var det lidt besværligt, men det er dejligt, at det kan lade sig gøre,” siger køkkenmedhjælper Annette Olsen. Den blendede mad får den rigtige facon som koteletter, kyllingelår, halve tomater eller fisk ved hjælp af et stort udvalg af silikoneforme. Jørgen True

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev