Annonce

Frugt og grøntsager i kurve

Økologi er ikke dyrere

Økologi kræver mere omtanke, men ikke flere penge, viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

Annonce

Økologiske råvarer er dyrere, men den færdige mad i kantiner behøver ikke at koste mere, når man øger procentdelen af økologi. Mindre spild og bedre brug af råvarer kan nemlig holde prisen nede, viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet. Colourbox

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

Råvarerne koster 40-45 procent mere, når kantinemaden skal være økologisk – men den færdige mad bliver ikke dyrere. Det viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

Man kan nemlig sagtens have en høj procentdel af økologiske råvarer og stadig lave mad til samme pris som før. Hemmeligheden ligger i at begrænse spildet, bruge råvarerne anderledes og være mere opmærksom på sæsonbetonede varer.

Læs også: Økologisk mad giver fagligheden et boost

“Det er afgørende for succesen, at kantinelederen virkelig vil det og er god til at få medarbejderne med sig. Og selvfølgelig at maden fortsat er lækker og indbydende,” siger projektleder Anne Vibeke Thorsen, DTU.

To ugers måling

DTU har blandt andet målt madspildet i to rådhuskantiner i en uge i august 2013, mens produktionen fortrinsvis var konventionel, og igen et år senere i august 2014. Da havde kantinerne indført, at mellem 35 procent og 48 procent af råvarerne var økologiske. Det svarer til lidt mere end bronzemærket i økologi.

Udgiften til indkøb af råvarer steg, men mindre spild og bedre brug af råvarerne betød, at udgiften næsten var den samme.

Spildet fra buffet og tallerkener faldt med 33,9 kilo og 21,6 kilo om dagen i de to kantiner, og spildet i produktionen forsvandt næsten. I den ene kantine blev kun 2,8 procent af råvarerne smidt ud under produktionen. Før omlægningen til økologi havde spildet her været på 24,2 procent.

I begge kantiner siger de, at spildet var en sand øjenåbner. I den ene kantine blev rester fra ugens produktion brugt på buffeten om fredagen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev