Annonce

Kvindelig social- og sundhedsassistent giver juice til liggende ældre kvinde

Sosu'er får løft til patientpleje i hjemmet

Af Kristine Jensen
Journalist

Sosu'er får løft til patientpleje i hjemmet

Annonce

Når nyopererede patienter bliver tidligt udskrevet til behandling i eget hjem, skal social- og sundhedshjælpere og -assistenter være klar til at overtage efterbehandlingen.        Lars Aarø

Af Kristine Jensen
Journalist

Annonce

Når flere og flere patienter bliver udskrevet tidligere fra hospitalet, stiller det nye krav til kommunernes plejepersonale. Derfor sender Norddjurs Kommune 1.000 ansatte inden for sundheds- og omsorgs-området på tre ugers efteruddannelse.

"Der skal i højere grad ske en efterbehandling af udskrevne patienter i hjemmet. Derfor skal vi være klar til komplekse plejeopgaver, men også kunne håndtere de borgere, der er i krise efter en indlæggelse," siger Ninna Thomsen, leder for Sundhed og Omsorg i Norddjurs Kommune.

Kursisterne, der tæller både sosu-ansatte, fysio- og ergoterapeuter og de administrative medarbejdere, skal have ny viden om velfærdsteknologi, genoptræning, psykisk pleje og medicinhåndtering.  De første hold startede i denne uge, og i løbet af 2016 vil alle medarbejdere have været igennem forløbet.

Opspore udtørstede

 Sosu-hjælperne skal efteruddannes i medicingivning, og assistenterne skal have nye værktøjer til at spotte bivirkningerne af medicinen, så de i tide kan hjælpe borgeren, hvis der opstår problemer, nævner Ninna Thomsen som eksempel på, hvad de ansatte skal lære.

Et af formålene er, at personalt bedst muligt kan være med til at forebygge genindlæggelser. Det kan være basale ting i dagligdagen, som har afgørende betydning for helbredet.

"Medarbejderne skal være bedre til at opspore, om borgeren får nok at drikke. Mange sygdomme, som eksempelvis urinvejsinfektion, kan forebygges, hvis man får tilstrækkeligt vand at drikke," siger Ninna Thomsen.

Styrker fagligheden

Fællestillidsrepræsentant for sosu-personalet i Norddjurs Kommune, Ellen Christensen, har siddet med i styregruppen for uddannelsesforløbet for sosu'er, og hun er glad for, at hendes kolleger får ny viden. 

"Det er vigtigt, at både hjælpere og assistenter bliver klædt på til at varetage de mere og mere komplekse borgere, som vi får hjem. Det styrker både vores faglighed, og giver mulighed for, at vi kan få nye opgaver," siger hun.

Men selvom det i mange tilfælde giver mening at udskrive patienterne tidligere, vil Ellen Christensen følge udviklingen tæt.

Flere kommuner opruster

 "Nogle bliver udskrevet så hurtigt, at de nærmest ikke er vågnet op af narkosen endnu. Derfor skal vi være meget opmærksomme på, hvordan det udvikler sig, så borgeren får den rette behandling," siger Ellen Christensen.

Flere kommune ruster deres ansatte til at kunne varetage hospitalsopgaver. Senest har Silkeborg og Skanderborg Kommune oprettet et pilotprojekt, hvor social- og sundhedsassistent-elever får delt deres praktik op, så de ikke kun er på et sygehus, men også i kommunens hjemmepleje. 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies 

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies