Annonce

Et par ældre hænder ligger follede på et bord med en grøn dug. Ovenpå hænderne ligger en yngre hånd.

Tema: Fusk i hjemmeplejen

Minister skal redegøre for tilsyn med plejefirmaer

Dansk Folkeparti vil bede socialminister Annette Vilhelmsen redegøre for tilsynet med privat hjemmepleje. Venstre ønsker også opstramninger. 

Annonce

Socialminister Annette Vilhelmsen skal nu svare på spørgsmål om tilsyn med privat hjemmepleje.

Af Signe Højgaard
Nyhedsredaktør

Af Ronni Abergel
Journalist

Annonce

Opdateret 21. november 2013.

Socialminister Annette Vilhelmsen skal redegøre for, om tilsynet med private plejefirmaer er godt nok. Dansk Folkeparti har rejst sagen over for ministeren efter en række sager i medierne om sjusk i forskellige private hjemmeplejefirmaer.

”Det er alfa og omega, at borgerne får den pleje, som de individuelt er vurderet til, uanset om det er det offentlige eller en privat leverandør, der løser opgaven,” siger socialordfører for Dansk Folkeparti Karin Nødgaard til Fagbladet FOA.

Hun har bedt ministeren redegøre for, hvad reglerne for tilsyn med private plejefirmaer er. Hvis reglerne for kommunernes tilsyn med private plejefirmaer ikke er klare nok, beder Dansk Folkeparti ministeren redegøre for, hvordan et uafhængigt tilsyn kan etableres.

”Det er utrolig vigtigt, at der er gennemsigtighed på området,” siger Karin Nødgaard.

Venstre vil plattenslagere til livs

Venstres socialordfører Eyvind Vesselbo er enig i, at der skal strammes op, så plattenslagerne ikke ødelægger det for de hæderlige private plejefirmaer.

”Det er noget underligt, at kommunerne skal føre tilsyn med sig selv. Hvordan et bedre tilsyn skal skrues sammen, ved jeg ikke, men jeg vil gerne være med til, at der bliver strammet op,” siger Eyvind Vesselbo.

Enhedslisten vil gøre udlicitering frivillig

Enhedslistens socialordfører Finn Sørensen vil ikke afvise, at der kan være brug for uvildige tilsyn. Men han peger på en helt grundlæggende anderledes løsning.

Finn Sørensen mener, at de enkelte kommunalbestyrelser skal kunne vælge, om kommunen vil udbyde hjemmeplejen til private firmaer under fritvalgsordningen.

”Det er hele ideen om, at kommunerne skal tvinges til at lave fritvalgsordninger af kernevelfærdsydelser, der har åbnet for alle mulige plattenslagere,” siger han.

Derudover foreslår Finn Sørensen også, at kommunerne skal stille arbejdsklausuler med krav om, at løn- og ansættelsesvilkår som minimum er på overenskomstniveau.

”Kommunerne skal kunne tilbageholde en del af entreprisesummen, hvis klausulen ikke bliver overholdt, så kommunen kan betale de medarbejdere, der er blevet snydt,” siger han.

Socialminister har ingen kommentarer

Det er socialudvalgsformandens i Viborg Kommune, Mette Nielsen (S), der har foreslået, at der indføres uvildige tilsyn med private plejefirmaer på tværs af kommunerne efter en række afsløringer af private plejefirmaer.

Læs også: Efterlyser uvildigt tilsyn af privat hjemmepleje

TV 2–programmet OperationX har blandt andet afsløret, at det private hjemmeplejefirma, Tryghedsplejen, har sendt regninger for hjemmepleje hos borgere, der ikke var hjemme. Læs også på tv2.dk: Tog penge fra død borger.

Senest har Fagbladet FOA afdækket, hvordan det private plejefirma Midtjysk Pleje angiveligt brugte fortrolige oplysninger fra et konkursramt plejefirma Cenz til at skaffe nye kunder.

Læs temaet: Fusk i hjemmeplejen


Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev