Annonce

portræt billede af Formand for FOA, Dennis Kristensen.

Tema: Fusk i hjemmeplejen

FOA: For let at fuske i hjemmeplejen

Det bør være muligt for kommunerne at udelukke private spekulanter og fuskere fra fremtidige udbud og opgaver. Det mener FOA på baggrund af en sag, hvor et privat plejefirma gik konkurs med en gæld på over ni millioner kroner – blot for at starte forfra under et nyt navn. 

Annonce

- Det lugter fælt af konkursrytteri, og kommunerne havde ingen mulighed for at forhindre det, siger FOAs formand, Dennis Kristensen, om sagen hvor et privat plejefirma drejer nøglen en torsdag, for mandagen efter at være klar med et nyt firma. Jørgen True

Af

Annonce

”Medarbejdere og kunder er stort set de samme, og det er ejerkredsen også. Eneste forskel er reelt, at ejerne af det konkursramte firma har overladt ansvaret til en kone og en ekskæreste – også kendt som konefinten. Det lugter fælt af konkursrytteri, og kommunerne havde ingen mulighed for at forhindre det,” siger FOAs formand, Dennis Kristensen.

Plejefirmaet Cenz Service Partner var godkendt som leverandør af privat hjemmehjælp i Viborg, Randers og Silkeborg kommuner. Torsdag 15. august drejede firmaet nøglen om, men allerede mandagen efter var Midtjysk Pleje og Erhverv klar til at rykke ud. Firmaet havde i en periode fungeret som underleverandør til Cenz, og flere medarbejdere oplyser til foa.dk, at de havde fået besked på at lokke de ældre til at følge med over i det nye firma.

”Det er ulovligt, hvis det er tilfældet, men det kan tage år at bevise. Kommunerne bør have mulighed for at sige stop, når der åbenlyst er mistanke om svindel. Enten ved at tage godkendelsen fra firmaet, eller ved at udelukke det fra at byde på opgaver, der sendes i licitation,” siger Dennis Kristensen.

Det samme gælder firmaer, som står bag social dumping. I frisk erindring står historien om Tryghedsplejen, som via underleverandører er blevet taget i at aflønne sort, snyde med medarbejdernes uddannelsesbaggrund og fakturere det offentlige for opgaver, som aldrig er blevet udført.

”Kommunerne kender godt konkursrytterne og de firmaer, der snyder og bedrager med lønsedler og skatteindbetalinger. Men der mangler redskaber til at si de tvivlsomme firmaer fra, så kommunerne kan undgå at spilde skatteborgernes penge. Vi ville nå et godt stykke ad vejen, hvis alle kommunerne fil pligt til at indføre arbejdsklausuler med kædeansvar. Og det ville være rigtig godt, hvis vi oveni fik skærpet reglerne, så det blev muligt at afvise useriøse firmaer ved hoveddøren,” siger Dennis Kristensen. 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev