Annonce

Tema: Konkurser i private plejefirmaer

Ingen vil betale penge til konkursofre


Hverken Lønmodtagernes Garantifond eller Aalborg Kommune vil betale den manglende løn til tidligere ansatte i Kærkommen. Derfor anlægger FOA nu sag. 

Annonce

Af Josefine Boutrup
Journalist

Annonce

Da det private plejefirma Kærkommen gik konkurs i marts, manglede 102 tidligere ansatte i firmaet i Aalborg deres løn, feriepenge og pensionsindbetaling. Noget, der normalt bliver betalt af Lønmodtagernes Garantifond, LG.

Men kuratoren, der bestyrer boet efter Kærkommen, har vurderet, at der er tale om en virksomhedsoverdragelse, fordi Aalborg Kommune har overtaget en del af de tidligere ansatte i firmaet. Derfor vil LG ikke betale.

”Vi følger kurators vurdering i sådanne sager. Lønmodtagernes Garantifond er en garanti for medarbejderne, når et firma går konkurs. Men her er der tale om en virksomhedsoverdragelse,” siger kundechef i LG Maria Würtz til Fagbladet FOA.

Kommunen vil heller ikke

Det efterlader regningen hos Aalborg Kommune. 

”Jeg forstår ikke, hvorfor regningen ender hos os. Vi havde brug for ekstra medarbejdere, da Kærkommen gik konkurs. Vi slog nye stillinger slog op, og nogle af ansøgerne var naturligvis tidligere Kærkommen-ansatte. Jeg synes, vi har løst opgaven efter Kærkommen godt,” siger rådmand Thomas Krarup, Ældre- og Handicapforvaltningen til Fagbladet FOA.

Læs også: Ove i klemme i konkurs-tovtrækkeri

FOA anlægger sag 

FOA vil nu rejse en sag ved domstolene for at sikre medlemmernes tilgodehavende. Hos FOA Aalborg frygter, at der bliver tale om en lang retssag.  

”Det er katastrofalt, at vores sikkerhedssystemer ikke fungerer. De to parter burde holde medarbejderne udenfor og få udbetalt pengene. Vores medlemmer mangler mindst halvanden månedsløn, og det kan selvfølgelig mærkes,” siger Jan Jensen. Han er formand for social- og sundhedssektoren i afdelingen.

Han opfordrer samtidig berørte medlemmer til at forholde sig i ro indtil videre. 

Ingen mulighed for at lægge ud

Hos både Lønmodtagernes Garantifond og Aalborg Kommune afviser man at udbetale penge før en retssag.

”LG-loven angiver, at vi kan lægge penge ud for et konkursbo. Men når konkursboet afviser medarbejdernes krav, som det er tilfældet her, er det ikke en mulighed,” siger Maria Würtz.

”Vi må ikke bare gå ind og udbetale pengene. Det er rigtig synd for de tidligere ansatte, men vi kan ikke gøre noget,” siger Thomas Krarup.   

Helt ny situation

Det er ikke normalt, at der er tale om en virksomhedsoverdragelse fra en privat virksomhed til en kommune. Det gør situationen speciel for FOA.

”Vi har ikke nogen procedure for, hvordan vi skal handle i den her situation. Og vi har været meget nervøse for, hvordan det påvirker andre kommuner, der kan blive bange for at ansætte tidligere medarbejdere fra en konkurs, hvis Aalborg Kommune ender med at betale den manglende løn,” siger Jan Jensen.

Tidligere ansatte i Kærkommen, der arbejdede for borgere i Hjørring Kommune, risikerer at stå i samme situation som kollegerne i Aalborg. Her har LG dog endnu ikke afgjort sagen. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev