Annonce

refdbvc

Ny rapport slår fast: Derfor har plejepersonale mange sygedage


Der er en klar sammenhæng mellem sygefravær og høje følelsesmæssige krav i arbejdet, viser ny undersøgelse.

Annonce

De følelsesmæssige krav er højest i kvindedominerede fag. Hver tredje beskæftigede i kvindedominerede brancher oplever ofte at stå i følelsesmæssige krævende situationer på deres arbejde. Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Det er ikke nogen nyhed, at ansatte i hjemmeplejen og på plejehjem har mange sygedage – 20 sygedage i gennemsnit sidste år. Det understregede endnu en analyse, der kom fra tænketanken Cepos i sidste uge.

Men nu giver en ny rapport fra Tænketanken Cevea et indblik i årsagen.

Rapporten viser, at der er et systematisk højere sygefravær i stillinger, hvor personalet er udsat for følelsesmæssigt krævende situationer og relationer på jobbet, der er vanskelige at håndtere.

Sygefraværet er i gennemsnit 2,6 gange højere for mænd og 2,3 gange højere for kvinder i stillinger med høje følelsesmæssige krav.

Generelt er fag med følelsesmæssigt høje krav kvindedominerede.

Læs også: Når du arbejder med mennesker, arbejder du med følelser: Sådan undgår du at blive stresset af det 

Flere stressede i FOA-fag
Det højere sygefravær i fag med høje følelsesmæssige krav, for eksempel i ældreplejen, på hospitaler, i daginstitutioner, afspejler sig også i antallet af sygemeldinger på grund af stress og udbrændthed, viser analysen.

4,47 ud af 1.000 ansatte i hjemmeplejen var mellem 2019 og 2022 erhvervsrelateret stresssygemeldt. Til sammenligning gjaldt det 0,37 ud af 1.000 frisører, viser tal fra Arbejdstilsynet.

Det vidner den seneste undersøgelse af arbejdsmiljøet hos FOAs medlemmer også om. Her svarer over halvdelen, at de i meget høj, høj eller nogen grad føler sig stressede på grund af arbejdet.

Især yngre medlemmer oplever at føle sig stressede.

De yngre oplever også oftere at føle sig utilstrækkelige i arbejdet, og at borgerne – både i ældreplejen og børnene i daginstitutionerne – ikke får den omsorg, som de burde få, og som medlemmerne gerne ville give.

Hvad er høje følelsesmæssige krav?

I bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø defineres høje følelsesmæssige krav i arbejdet med mennesker som arbejde, der indebærer direkte eller indirekte kontakt med mennesker, herunder borgere og kunder, og hvor kontakten stiller høje krav til at:
  • sætte sig ind i, rumme eller håndtere disse menneskers tænkning, følelser eller adfærd,
  • håndtere eller skjule egne tanker eller følelser eller
  • tilpasse kommunikation eller adfærd til de mennesker, der arbejdes med.

Kilde: Arbejdstilsynet

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev