Annonce

Det betyder finansloven for din privatøkonomi


Finanslovsaftalen for 2024 får betydning for din privatøkonomi. Ikke mindst, hvis du bor i en yderkommune og gør brug af befordringsfradrag for at komme til og fra arbejde.

Annonce

Et øget befordringsfradrag for mennesker, der pendler til og fra arbejde i yderkommuner var en af de privatøkonomiske højdepunkter i finanslovsaftalen, der ifølge økonomiprofessor Michael Svarer er neutral i forhold til, hvor mange penge den indeholder. Colourbox

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Det er en neutral – og måske en lille smule positiv – finanslovspolitik, en bred aftalekreds på Christiansborg netop har præsenteret i finansloven for 2024.

Sådan lød vurderingen fra økonomiprofessor og tidligere økonomisk overvismand Michael Svarer på TV 2, der understreger, at det er retfærdiggjort af sorte skyer, der nærmer sig Danmark økonomisk set.

Læs også: Finansloven er landet: Det betyder den for velfærden

”Derfor forsøger finansloven at holde hånden lidt under økonomien. Det er ikke en stærk økonomisk indsprøjtning,” siger Michael Svarer til TV 2.

Og den tilbageholdenhed afspejler sig i de ekstra midler, 11 ud af Folketingets 12 partier er blevet enige om at give til velfærd og grøn omstilling. Alligevel er der nogle initiativer, du som privatperson kan få god gavn af.

Fagbladet FOA samler her de væsentligste – privatøkonomiske – dele af aftalen.

Fjernvarmepulje

Fjernvarmepuljen bliver forlænget med ét år i 2024, så det bliver rentabelt for flere fjernvarmeselskaber at udrulle fjernvarmenettet. Borgerne kan ikke forpligtes at tilslutte sig fjernvarmenettet i nye fjernvarmeområder, men det giver mulighed for fjernvarme til flere i områder, der i dag ikke giver mulighed for det. Der afsættes 150 millioner kroner i 2024.

Forhøjet servicefradrag

Hvis du skulle være så heldig at have råd til rengøringshjælp, havearbejde eller børnepasning, bliver det nu en smule billigere. Aftalepartierne er nemlig enige om at forhøje servicefradraget med 5.000 kroner årligt fra 2024 og frem. Det betyder, at servicefradraget i 2024 udgør 11.900 kroner (2024-niveau).

Hjælp til dig i yderkommunerne

Hvis du bor på en ø og har brug for færge for at komme på arbejde, bliver det nu sidestillet prismæssigt, så det ikke bliver dyrere end hvad tilsvarende rute ville koste ved at køre på landevej. Det er det, der kaldes fuldt landevejsprincip. Derudover bliver befordringsfradraget til danskere i yderkommuner, der pendler til og fra arbejde, hævet.

Desuden får kommunerne 80 millioner kroner årligt fra 2024-27 til landsbyfornyelse, for eksempel til at afholde udgifter til nedrivning og istandsættelse af dårligt vedligeholdte boliger.

Der prioriteres over en milliard kroner fra 2024-27 til landdistriktsområdet i alt.

Forhøjelse af bundfradrag for elbiler

Det bliver billigere at køre i elbil. Aftalepartierne er enige om at forhøje bundfradraget i registreringsafgiften for nulemissionspersonbiler, så bundfradraget ikke falder fra 2023 og frem til 2025. Det skønnes at det svarer til en forhøjelse af bundfradraget med ca. 3.000 kroner i 2024 og 5.500 kroner i 2025 og gælder fra 1. januar 2024.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev