Annonce

Tema: Kongres 2023

De her mærkesager bliver vigtige for Teknik- og Service de næste fire år


Uddannelse, senioraftaler og sikringen af et godt arbejdsmiljø. Det er de tre vigtigste opgaver, teknik- og servicesektoren står overfor de næste fire år, mener sektorens nyvalgte formand.

Annonce

På årsmødet hos Teknik- og Servicesektoren i FOA blev Thomas Brücker enstemmigt valgt som formand i de næste fire år. Rasmus Hargaard Breum

Af Sara Rested Suri
Journalist

Annonce

Op mod 20 runde, røde skilte står på rad og række langs de store vinduer i kongressalen i Aalborg, hvor årsmødet for FOAs Teknik- og Servicesektor løb af stablen 20. november.

På hver skilt står ’mere lighed løfter os alle’ skrevet i kanten, mens der i midten af skiltene står forskellige stillingsbetegnelser fra sektorens forskellige faggrupper – alt lige fra vagtcentralpersonale, beredskabsmestre og ambulancepersonale til pedeller og parkeringsvagter var nævnt.

Udsmykningen sætter to streger under, hvor sammensat sektoren er: Den består af mange små faggrupper, der hver især har specifikke udfordringer og behov.

Den erkendelse kan ifølge Thomas Brücker, der på årsmødet formelt blev valgt som formand for sektoren efter at have været konstitueret formand i en periode, være helt afgørende for, at sektoren i fremtiden kommer til at levere resultater, som medlemmerne er tilfredse med.

”Vi er en meget mangfoldig sektor, der har mange folk, som brænder for deres fag. Netop derfor er en af vores helt store opgaver at sikre, at de små faggrupper stadig kan se sig selv som en del af FOA i fremtiden. Det er simpelthen så vigtigt, for hvis de ikke kan se sig selv fagligt i FOA, så kommer de til at stoppe med at involvere sig og på sigt mister vi dem helt,” siger sektorformanden.

Find materialet fra årsmødet her.

Uddannelse til unge og gamle er vejen frem 

Sektorformanden mener, at det generelt bliver vigtigt for sektorens medlemmer at være på forkant og forny deres kompetencer i takt med, at deres fag skifter karakter. Det bliver helt afgørende at sikre serviceteknikere, paramedicinerne og andre faggrupper ret til efteruddannelse, mener han.

Derfor er det et konkret mål i næste kongresperiode at udvikle en erhvervsuddannelse til brandfolk i 2027.

Det er samtidig målet, at ambulancepersonalet i fremtiden skal klædes endnu bedre på til de sundhedsfaglige opgaver, de i stigende grad varetager i ambulancen på vej til hospitalerne. Sektoren vil nemlig arbejde på, at den nuværende erhvervsuddannelse til ambulancebehandler bliver lavet om til en professionsbachelor med sundhedsfagligt fokus.  

Desuden er FOA sammen med NEXT i gang med at udvikle en ny uddannelse som ’bæredygtig servicetekniker’, hvor fag som miljø- og energihåndtering og affaldssortering er på skoleskemaet.

Den linje støtter Bettina Schwertfeger, sektorformand i FOA Odense. Hun forklarer, at en stor del af Danmarks beredskab efterhånden bygger på frivillighed. Hun fremhæver, at arbejdet med at forebygge og håndtere skader fra den stormflod, der ramte Danmark i oktober, i høj grad afhang af civilbefolkningen.

”Vi har en forpligtelse overfor hinanden til, at vores velfærd ikke bygger på frivillighed, men uddannede mennesker med kompetencer, der ved, hvad man gør, når ulykken er ude, og at man skal rykke hurtigt,” siger Bettina Schwertfeger og påpeger, at uddannelse og nye kompetencer jo også kan bruges til af få lønchecken op.

Arbejdsmiljø er alfa omega 

Medlemmerne kan ikke kun se frem til forhåbentligt at få bedre muligheder for efteruddannelse i de kommende år. Også et fleksibelt arbejdsliv med bedre seniorordninger er noget, der ligger højt på prioriteringslisten.

Flemming Rasmussen, der arbejder som ejendomsservicetekniker i Randers Kommune og er tillidsrepræsentant for 70 kollegaer, har et bud på en løsning på problematikken:

”Hvis der er nogle, der ønsker seniordage hos os, snakker vi sammen medarbejdere og ledere, og så finder vi en løsning. Jeg mener, at det er vigtigt ikke kun at have fokus på de mennesker, der får seniordagene, men også på at finde nogle gode løsninger til de medarbejdere, der står tilbage, når deres garvede kollega holder fri,” siger han og fortæller, at de to tiltag gør det muligt for arbejdspladsen at holde fast i de ældre kollegaer i længere tid end ellers.

Det arbejdsmiljø, Flemming Rasmussen kærer sig om, er også vigtigt for ambulanceredder Fritz Christian Kjær. Han er glad for, at FOA vil fokusere på bedre forhold på de arbejdspladser, hvor man har en øget risiko for at få PTSD på grund af sit arbejde.

”Jeg bifalder virkelig, at FOA også fremover vil holde fokus på PTSD-dagsordenen. Hos os har vi i hvert fald kendt til udfordringerne længe, og det er jo uholdbart, så det er helt aktuelt for os ambulancereddere, at der også fremadrettet er fokus på den dagsorden,” siger Fritz Christian Kjær, der både er redder og FTR i Ambulance Syd.

Her er den nye sektorbestyrelse

Teknik- og Servicesektoren i FOA valgte på årsmødet i Aalborg 20. november 2030 bestyrelse for de kommende fire år. Bestyrelsesmedlemmerne, fordelt på landets regioner, er:

 • Claus Windfeldt, FOA 1 (Region Hovedstaden)
 • Kim W. Andreasen, FOA Nordsjælland (Region Hovedstaden)
 • Hans Erik Pedersen, FOA Vestsjælland (Region Sjælland)
 • Betina Schwertfeger, FOA Odense (Region Syddanmark)
 • Bente Mikkelsen, FOA Århus (Region Midtjylland)
 • Peter Ottosen, FOA Nordjylland (Region Nordjylland)
De valgte suppleanter i Teknik- og Servicesektorens bestyrelse er:
 • Flemming Bertelsen, FOA 1 (Region Hovedstaden)
 • Thomas Snerle, FOA 1 (Region Hovedstaden)
 • Poul Heidemann, FOA Sjælland (Region Sjælland)
 • Martin Langemose, FOA Trekanten (Syddanmark)
 • Kristian Gadegaard, FOA Århus (Region Midtjylland)
 • Karina Jensen, FOA Nordjylland (Region Nordjylland)
Desuden blev Hans Erik Pedersen valgt til Hovedbestyrelsen i FOA, mens Betina Schwertfeger blev suppleant i Hovedbestyrelsen.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev