Annonce

Palæstinensiske Eman Abusharekh sidder på sin sofa med tørklæde om hovedet og kigger ind i kameraet

Tema: Kongres 2023

Sosu-hjælper har veninde i Gaza: Donation varmer, men det, jeg ønsker mest, er fred


Opdateret 22. november 2023

FOA donerer 50.000 kroner til de civile i Gaza. Fagbladet FOA har talt med et medlem med palæstinensiske rødder om, hvad det betyder.

Annonce

”Min søn siger: ’Mor, jeg ved godt, at du græder meget, og at det er en trist situation. Men dem i Gaza kan ikke mærke dine tårer. De har brug for, at vi giver penge’,” fortæller palæstinensiske Eman Abusharekh. PRIVAT

Af Sara Rested Suri
Journalist

Annonce

Det blå lys fra tv’et flakker, da billederne af et dusin døde babyer bliver erstattet af fortvivlede palæstinensere. De løber grædende rundt mellem murbrokker og råber til hinanden, viser et indslag på den arabiske nyhedskanal Al-Jazeera.

Det kæmpestore fjernsyn hænger i social- og sundhedshjælper Eman Abusharekhs stue, og det har været tændt hver dag, siden krigen mellem Israel og Hamas brød ud for mere end en måned siden. Mens de brutale nyheder om bombardementer af civile har buldret ud i hendes stue og mejslet sig ind i hendes sind, har hun nemlig kun kunnet få kontakt til sin bedste veninde, der bor i Gaza, én gang.

De to mødtes for mere end tyve år siden på universitetet i Ramallah på den palæstinensiske Vestbred, hvor de begge læste. Og skønt kontakten i dag foregår over WhatsApp og Facebook, når Gazas mangelfulde internet tillader det, er de stadig tætte den dag i dag.

”Lige nu tænker jeg hele tiden på, at min veninde, Sana – og generelt de civile i Gaza – er blevet afskåret fra helt basale ting som mad, vand og medicin, mens de bliver brutalt angrebet. Jeg bliver bekymret, trist og magtesløs af konstant at se grusomhederne på afstand,” siger Eman Abusharekhs, der selv kommer fra den palæstinensiske Vestbred, hvor hun boede indtil hun kom til Danmark i 1998.

Huse i Gaza er blevet bombet i krigen mellem Hamas og Israel.
Ødelæggelserne i Gaza er massive efter bombadement fra Israel. Oxfam Danmark
Lastbil læsset med hyggiejhe-kit, der skal uddeles til Gazas civile.
De hygiejne-kits, som Oxfam Ibis uddeler til Gazas civilbefolkning indeholder sæbe, shampoo, tandbørster, opvaskemiddel, vaskepulver og andre hygiejneprodukter, der hjælper med at hæmme vandbårne sygdomme. Oxfam Danmark
Penge til Gazas civile
Krigen begyndte den 7. oktober, hvor terrorgrupperne Hamas og Islamisk Jihad ifølge de israelske myndigheder dræbte 1.405 personer i det sydlige Israel og bragte 200 gidsler med tilbage til Gaza. Siden har den Israelske regering angrebet den tætbefolkede Gazastribe, mens Gazas civile er blevet afskåret for fornødenheder som strøm, vand, brændstof, mad og medicin. Angrebene resulterede i, at mere end 10.000 mennesker indtil videre er blevet dræbt i Gaza.

Derfor donerer FOA nu 50.000 kroner til de civile i Gaza gennem udviklingsorganisationen Oxfam Danmark, der er stiftet af ngo’er fra forskellige lande.

Men selvom 52-årige Eman Abusharekhs anerkender gestussen, rynker hun alligevel bekymret på brynene, da hun får nyheden at vide.

”Jeg synes ikke rigtigt, at jeg kan tillade mig at juble over, at vi sender penge til Gaza. Selvfølgelig er det bedre end ingenting, men bomberne flyver om ørene på min veninde, og hver dag bliver uskyldige familier og børn dræbt. Det, jeg egentlig ønsker mig, er fred. Det fylder alt,” siger hun.

Efter en lille tøven tilføjer hun, at hun har svært ved at tro på, at pengene kan blive omsat til reel hjælp, der når ind i Gaza, nu hvor det er svært for nødhjælp at komme over grænsen.

”Men min søn siger til mig: ’Mor, jeg ved godt, at du græder meget, og at det er en trist situation. Men dem i Gaza kan ikke mærke dine tåre. De har brug for, at vi alle sammen giver de penge, vi kan, til nødhjælp’. Og det er jo rigtigt, at vi ikke kan gøre så meget andet,” tilføjer hun.

Her kan du støtte de civile i Gaza

Hvis du vil gøre en forskel for de civile ofre i Gaza kan du selv donere penge til Oxfam Danmark ved at:
Donere gennem deres hjemmeside
Sende en SMS til 1416 med teksten AKUT (150 kroner)
Eller mobilepay et valgfrit beløb til 424150
Du kan desuden skrive under for våbenhvile her.
+

Penge til hygiejne-pakker og vand

Fordi helt basale nødvendigheder er en mangelvarer i Gaza, vil FOAs donation blandt andet gå til at hygiejnepakker. Pakkerne indeholder for eksempel menstruationsbind og hånddesinficering. Samtidig vil pengene blive brugt i Oxfam Danmarks arbejde med at genetablere vandforsyningen til Gaza.

Helt konkret har Oxfam Danmark i øjeblikket 33 medarbejdere i Gaza, der uddeler hygiejnepakker og vand. Det fortæller Lars Koch, generalsekretær for Oxfam Danmark, da han modtager donationen på FOAs kongres i Aalborg  21. november 2023.

”Men det er rigtig svært. For vores medarbejdere flygter jo også for deres liv og ved ikke, om de selv eller deres bliver ramt af den næste bombe. Alligevel uddeler de vand og hygiejne-kits, takket være donationer som denne her,” understreger generalsekretæren og tilføjer:

”En ting er pengene. En anden er solidariteten, som der er behov for til Gazas befolkning og vores medarbejdere. Og det, som de beder os om, er, at vi skal have en våbenhvile for at beskytte de civile på begge sider. Det arbejder vi for samtidig med, at vi uddeler nødhjælp.”

Som en krølle på halen uddyber Joan Lindskov, der er forbundssekretær og medlem af FOAs hovedbestyrelse, beslutningen om at give donationen med ordene:

”FOAs medlemmer arbejder hver dag med at give omsorg til syge, ældre og børn på plejehjem, daginstitutioner og på hospitaler. Måske er det derfor, det rammer os ekstra hårdt, når vi ser børn og ældre i nød og hører, hvordan hospitaler og klinikker må opgive at hjælpe de syge og sårede. Derfor vil jeg takke Oxfam Danmark for jeres vigtige humanitære arbejde i Gaza og andre steder i verden.”

FOA donerer til velgørende formål

På FOAs kongres i Aalborg 21 og 22. november blev der uddelt tre donationer.

FOA donerede 50.000 kroner til Oxfam Danmarks humanitære arbejde i Gaza til gavn for de civile.

Desuden uddelte FOA 100.000 kroner til organisationen International Børnesolidaritet, der arbejder for at styrke udsatte børn og unges rettigheder og vilkår.

Slutteligt blev 50.000 kroner overrakt til Lev Uden Vold, en organisation, der blandt andet laver telefonisk rådgivning på telefonnummeret 1888 til mennesker, der har fysisk, psykisk eller økonomisk vold inde på livet.

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev