Annonce

Tema: Vold i psykiatrien

Efter endnu et drab i psykiatrien: Dybt rystede
medarbejdere mindes afdød kollega


Flere ansatte på Retspsykiatrisk Ambulatorium modtager nu krisehjælp efter drabet på 66-årig psykiater, samtidig med at myndighederne er ved at kortlægge forløbet bag forbrydelsen. Ifølge en avis var gerningsmanden efterlyst af politiet, fordi han skulle tvangsindlægges.

Annonce

Kolleger og andre har lagt blomster foran Retspsykiatrisk Ambulatorium på Brøndbyøstervej vest for København for at ære den dræbte kvindes minde. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af Allan Wahlers
Journalist

Annonce

Fire dage efter tragedien på Retspsykiatrisk Ambulatorium i Brøndby arbejder politiet, Arbejdstilsynet og ledelsen i Region Hovedstadens Psykiatri stadig på at kortlægge, hvordan det lykkedes en 41-årig psykisk syg mand at afslutte sit besøg i ambulatoriet med at dræbe en 66-årig psykiater med adskillige knivstik og såre to medarbejdere – heraf en livstruende.

I første omgang har regionen reageret ved at have en fast, døgnbemandet vagt ved indgangen til ambulatoriet på Brøndbyøstervej.

Alle medarbejdere på stedet er naturligvis dybt rystede, fremgik det mandag af en skriftlig udtalelse fra Lone Bjørklund, vicedirektør i Hovedstadens Psykiatri, efter at hun samme dag mødtes med de ansatte.

”Vi har rakt ud til afdødes pårørende, og medarbejderne er blevet tilbudt krisesamtaler efter hændelsen, ligesom vi har aktiveret vores psykosociale beredskab, så vi har mulighed for at støtte alle de medarbejdere og patienter, der har brug for psykologhjælp,” lyder det fra Lone Bjørklund.

Af udtalelsen fremgår det også, at alle de ansatte og patienter i Region Hovedstadens Psykiatri, der har mulighed for det, tirsdag klokken 12 mindes den dræbte psykiater med et minuts stilhed.


Regionen Hovedstaden bekræfter overfor Fagbladet FOA, at flere medarbejdere har taget imod tilbuddet om krise- og psykologhjælp efter mandagens møder, hvor det først var de ansatte i det retspsykiatriske ambulatorium, der var samlet, og siden medarbejderne i de øvrige psykiatriske afsnit på adressen i Brøndby.

Samtidig er regionen i fuld gang med at undersøge, hvorfor det gik galt på en arbejdsplads, hvor der ifølge den skriftlige udtalelse fra Lone Bjørklund allerede er ’omfattede sikkerhedsprocedurer’:

”Det, der skete, må selvfølgelig aldrig ske. Vi tager sikkerheden meget alvorligt, og det skal være trygt at gå arbejde i Region Hovedstadens Psykiatri. Der er omfattende sikkerhedsprocedurer på Retspsykiatrisk Ambulatorium, men vi har igangsat en grundig analyse for at se, om der er noget som helst, vi kunne have gjort anderledes,” skriver 
vicedirektøren.


Det arbejde sker i dialog med Arbejdstilsynet, som skal komme på tilsyn efter en hændelse, der har kostet liv. Det besøg fandt sted i weekenden, men tilsynet blev ikke færdig og vender tilbage torsdag.

Ifølge TV 2 Kosmopol har Arbejdstilsynet tidligere i år kritiseret medarbejdernes sikkerhed ikke alene på det retspsykiatriske ambulatorium i Brøndby, men også på andre af regionens psykiatriske afdelinger og centre. I et af tilfældene blev strakspåbuddet udløst af, at der ifølge Arbejdstilsynet var for stor risiko for, at patienter kunne tage våben med ind på afdelingen.

TV 2 Kosmopol fortæller også, at en sygeplejerske har opsagt sin stilling på ambulatoriet som reaktion på fredagens drab.


Den 41-årige mand, der begik drabet og lørdag blev varetægtsfængslet efter et grundlovsforhør, har været kendt i det psykiatriske system, siden han i 2014 begik et væbnet røveri og fik en behandlingsdom.

Da han tidligere i år blev sigtet for nye forbrydelser, der handlede om vold og trusler, blev 
hans behandlingsdom aktiveret, og han blev efterlyst af politiet til indlæggelse. 
Ifølge Jyllands-Posten havde han derfor været efterlyst i tre uger, da han – med en kniv skjult på sig – dukkede op i ambulatoriets medicinudlevering og her fik at vide, at han skulle tvangsindlægges.

Det er uvist, hvordan forløbet herefter udviklede sig. Men i grundlovsforhøret sagde han, at psykiateren, som havde fulgt ham de seneste to måneder, kun er her for at provokere og ødelægge min behandling.

”Det var meningen, hun skulle dø,” sagde han ifølge Ritzau.

Nødt til at komme til bunds

Det er ottende gang siden 2012, en medarbejder i det psykiatriske system bliver dræbt. I fem tilfælde er det sket på bosteder, i to tilfælde i forbindelse med hjemmebesøg og nu den aktuelle sag fra det psykiatriske ambulatorium.

I FOA ser Tanja Nielsen, der er formand for Social- og Sundhedssektoren, frem til den kortlægning af forløbet, som regionen er i gang med.

”Vi er nødt til at komme til bunds i sagen for at kunne agere, og i første omgang er det fint med en fast vagt foran ambulatoriet. Umiddelbart skaber det tryghed, men er kun brandslukning og er ikke løsningen på psykiatriens problemer,” siger Tanja Nielsen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev