Annonce

20230721-211858-L-6000x4000ma

Tema: Vold i psykiatrien

Tragedien på Brøndbyøstervej: Endnu et drab på ansat i psykiatrien


En kvindelig psykiatrisk behandler afgik i går ved døden efter at være blevet stukket ihjel med en kniv af sin patient, en 41-årig mand. FOA vil have sat gang i 10-årsplanen for psykiatrien så hurtigt som muligt.

Annonce

Politiet afspærrede området omkring gerningsstedet fredag og afsluttede senere samme dag deres undersøgelser af stedet. Pressefotos.dk/Ritzau Scanpix

Af Allan Wahlers
Journalist

Annonce

Så skete det, der ikke måtte ske. Igen. En patient på en psykiatrisk afdeling har med kniv dræbt en ansat og udøvet vold mod to andre ansatte.

Der er tale om en 41-årig mand, som erkender sig skyldig i forholdene, som blev begået lidt over middag fredag den 21. juli på Retspsykiatrisk Ambulatorium på Brøndbyøstervej, mellem Hvidovre og Brøndbyøster, vest for København.

Manden blev fremstillet i et grundlovsforhør ved Retten i Glostrup lørdag formiddag.

Ifølge Ekstra Bladet virkede den 41-årige mand tydeligt irriteret, og i retten skulle han med hævet stemme have gentaget følgende flere gange:

”Jeg har oplevet meget lort. Jeg kan ikke mere. Det har ødelagt mit liv. Det er ikke mig, der har valgt det. Der er ikke styr på mig i Danmark.”

Den dræbte kvindelige psykiater havde ifølge den sigtede mand været hans behandler igennem to måneder. Manden mente dog ikke, at han fik den rette behandling.

”Hun er der kun for at provokere og ødelægge min behandling. Jeg sagde, hun skulle gå på pension, men det ville hun ikke,” sagde manden i forbindelse med grundlovsforhøret ifølge Ekstra Bladet.

FOA vil have sat gang i plan

Det er ottende gang siden 2012, at en ansat i psykiatrien er blevet dræbt som følge af sit arbejde.

”Det er frygteligt og tragisk, at det her sker igen. Endnu et drab på en ansat i psykiatrien. Det, der bare ikke må ske,” siger Tanja Nielsen, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

”Uanset de nærmere omstændigheder ved overfaldet og drabet på Ambulatoriet i Brøndby, så er det vigtigt, at vi får sat gang i den 10-årsplan for psykiatrien, der gudskelov er bred opbakning til. Det er FOA meget optaget af. Både på vegne af de ansatte, men også til gavn for patienter og pårørende. Lige nu handler det om at tage hånd om personalet, og de berørte borgere, som selvfølgelig er dybt påvirket at denne voldsomme handling,” tilføjer hun.

Tidligere dømt

I Retten i Glostrup tidligere i dag kunne anklager Peter Rask fra Københavns Vestegns Politi ifølge Ritzau fortælle, at den 41-årige i januar 2014 blev dømt til psykiatrisk behandling for et røveri.

I juli i år blev manden desuden sigtet for en række forhold om vold og hærværk. Det var i den forbindelse, at han skulle modtage yderligere behandling på grund af den tidligere dom – og det var derfor, han havde sin gang på Retspsykiatrisk Ambulatorium på Brøndbyøstervej.

Manden fortalte selv i retten, at han havde taget en kniv med, hvis han endnu en gang skulle føle, at han modtog en dårlig behandling af den kvindelige behandler. Han havde ikke planer om at angribe andre.

Når han alligevel angreb en mandlig ansat, var det fordi, vedkommende greb ind, efter at den sigtede havde stukket den kvindelige psykiater flere gange i maven og halsen.

”Det var ikke meningen, at jeg ville dræbe ham. Jeg kunne godt, men jeg gad ikke. Men han skal lade være med at blande sig,” lød det fra den 41-årige i Retten i Glostrup ifølge Ritzau.

Manden er ifølge Ekstra Bladet stadig indlagt lørdag eftermiddag efter at være blevet stukket i lunge og milt. Han blev opereret natten til lørdag.

Det sidste offer, en kvindelig ansat, blev udskrevet fredag efter at være blevet behandlet for et knivstik i armen.

Blev hurtigt fanget

Efter angrebet på personalet stak den 41-årige mand af, men blev fanget på overvågningskameraer, hvorefter politiet hurtigt kunne pågribe ham.

Anklager Peter Rask bemærkede ifølge Ritzau under retsmødet, at der ikke er tvivl om, at han er gerningsmanden.

Den 41-årige mand er blevet varetægtsfængslet i et almindeligt fængsel i foreløbig fire uger. Han protesterede ikke mod anklagemyndighedens krav, og han foretrak det almindelige fængsel frem for en tvangsindlæggelse på psykiatrisk afdeling.

Otte drab i psykiatrien siden 2012

Siden 2012 er otte personer, der arbejder med borgere med psykiske lidelser, blevet dræbt. Her er et overblik over sagerne.

  • Februar 2012: En kvindelig pædagog på et bosted i Viborg bliver voldtaget og dræbt af en 39-årig psykisk syg beboer.
  • December 2013: En 72-årig skizofren mand dræber en 37-årig sosu-assistent på et bosted i Bagsværd.
  • Maj 2014: En 40-årig socialrådgiver og en 69-årig læge bliver dræbt med en brødkniv af 28-årig psykotisk beboer på et forsorgshjem i Sakskøbing.
  • Marts 2016: En 57-årig sosu-assistent bliver stukket ihjel med en 23 centimeter lang kniv af en 30-årig mandlig beboer på et bosted i Roskilde.
  • April 2019: En kvindelig læge bliver dræbt i sit hjem i Nordsjælland af en 56-årig mand, som hun tidligere har været med til at tvangsindlægge.
  • December 2020: En 19-årig beboer på et bosted i Fårevejle dræber en 29-årig mandlig pædagog med en kniv.
  • Juni 2022: En 64-årig læge stikkes ihjel i forbindelse med et hjemmebesøg hos en 30-årig mandlig skizofren patient i København.
  • 21. juli 2023: En kvindelig ansat på en ambulant psykiatrisk afdeling vest for København stikkes ihjel af en patient. To andre såres.
Kilder: TV 2 Kosmopol, Jyllands-Posten, Københavns Vestegns Politi og Ritzau
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev