Annonce

92-årig i opråb for bedre vilkår på plejehjem: Personalet knokler for meget


Personalet må rende fra den ene til den anden beboer, og det er for dårligt, mener plejehjemsbeboer Ragnhild Mortensen på 92 år. Hun opfordrer borgmesteren til at komme på besøg, og dén invitation er der takket ja til.

Annonce

”Hvis jeg for eksempel sidder i badet, og hendes telefon så ringer, så er hun nødt til at løbe, fordi en anden skal have hjælp,” siger Ragnhild Mortensen, der ønsker bedre vilkår for både beboere og personale på plejehjemmet Bakkehuset i Guldborgsund Kommune. Rasmus Handberg

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Der bør være mere personale til at tage hånd om de ældre på plejehjem. Det mener 92-årige Ragnhild Mortensen, der har boet på plejehjemmet Bakkehuset i Guldborgsund Kommune de seneste to år. Inden da boede hun på et andet plejehjem i kommunen.

”Det er nogle dejlige damer, vi har, men de knokler for meget. Det er ikke altid sjovt for damerne at rende fra den ene til den anden og ikke blive færdig med noget af det. Og de gør et stort arbejde, det gør de,” siger Ragnhild Mortensen.

Efter en blodprop er hendes venstre side med egne ord ødelagt, men hun forsøger alligevel at hjælpe personalet så godt, hun kan.

”Hver aften kører jeg rundt med min kørestol og lægger tøjet til næste dag frem, så de ved, hvad de skal give mig på. Men det er jo ikke alle, der kan det,” fortæller hun.

Arbejdsvilkårene på plejehjem rammer også personalet. 58 procent af de ansatte føler sig utilstrækkelige minimum én gang om ugen. Og knap halvdelen – 46 procent – fortæller, at de hver uge arbejder alene hos borger, selvom de burde være to. Det viser FOAs arbejdsmiljøundersøgelse fra 2023 med data fra sidste år.

Jeg kan ikke gøre noget alene. Og borgmesteren kommer jo ikke ud og snakker med os og spørger, om vi har det godt.

Ragnhild Mortensen, 92-årig plejehjemsbeboer

Inviterer borgmesteren forbi

Alt for ofte oplever 92-årige Ragnhild Mortensen at blive overladt til sig selv, når hun for eksempel er på toilettet eller i bad, fordi medarbejderen bliver nødt til at rende til en anden borger på grund af et fald eller lignende.

”Hvis jeg for eksempel sidder i badet, og hendes telefon så ringer, så er hun nødt til at løbe, fordi en anden skal have hjælp. Så skal jeg sidde dér og bare vente, til hun kommer. Jeg synes, det er helt forkert,” siger Ragnhild Mortensen.

I 2019 kom VIVE med en rapport, der dokumenterede store kommunale forskelle i normering på landets plejecentre. Den viste blandt andet, at personale i aftenvagt kunne være alene med op til 11 beboere.

På Bakkehuset er der én fast aftenvagt på hver afdeling, og de burde mindst være to, mener Ragnhild Mortensen. Hendes håb er, at kommunens borgmester Simon Hansen (A) vil tage affære.

”Jeg kan ikke gøre noget alene. Og borgmesteren kommer jo ikke ud og snakker med os og spørger, om vi har det godt. Men jeg vil meget gerne tale med borgmesteren, hvis det kan lade sig gøre,” siger den 92-årige kvinde.

Borgmester lover at komme på besøg

Ragnhild Mortensens ønske ser ud til at blive til virkelighed. Til Fagbladet FOA siger borgmester Simon Hansen (A) i en skriftlig kommentar, at han ’selvfølgelig’ takker ja til invitationen, og at han ser frem til et godt og konstruktivt møde.

”Som Ragnhild selv nævner i interviewet med FOA, har vi i Guldborgsund heldigvis mange dygtige og engagerede medarbejdere ansat, der hver dag yder en stor og vigtig indsats, så borgerne får en god og værdig pleje, men vi er naturligvis opmærksomme på, at vores medarbejdere knokler hver eneste dag for at nå det hele,” lyder det videre fra borgmester Simon Hansen.

Ragnhild Mortensens ønske om mere personale på plejehjemmet, kan borgmesteren imidlertid ikke opfylde.

”Jeg tror, at alle, der er på arbejdsmarkedet, godt kunne tænke sig endnu flere kolleger til at hjælpe med at løfte opgaver i hverdagen, men sådan hænger virkeligheden desværre ikke sammen, fordi vi har den økonomi, vi har,” siger Simon Hansen og henviser til, at der på både Christiansborg, i de faglige organisationer og hos Kommunernes Landsforening bliver arbejdet med en række tiltag i forhold til at lette arbejdspresset.

”I Guldborgsund arbejder vi konkret med det, blandt andet ved at sikre, at vores medarbejdere har de rette kompetencer til at udføre opgaverne, så medarbejderne har størst mulig tryghed i de forskellige opgaver, der skal løses i hverdagen,” siger borgmesteren.

Kommunen oplyser, at borgmesteren sammen med Bob Richard Nielsen (DF), formand for Ældre og Omsorgsudvalget, vil besøge plejehjemmet i august, når de er tilbage fra sommerferie.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev