Annonce

to personer på en bænk kigger ud over vandet foto Colourbox

Ny lov giver økonomisk gevinst til seniorer, der bliver på arbejdsmarkedet


Regeringen vil med nyt lovforslag afskaffe modregningen af løn i folkepension. Det betyder, at det bliver muligt for seniorer, der vender tilbage til arbejdsmarkedet efter pension, at få løn, uden det går ud over deres folkepension. Forslaget vækker glæde i FOA. 

Annonce

Det skal kunne svare sig at arbejde, selvom man er gået på pension. Derfor vil regeringen med et nyt lovforslag fjerne den modregning af lønnen i folkepensionen, som i dag finder sted. Colourbox

Af Stine Birgitte Andersen
Journalist

Annonce

Fremover vil pensionister ikke længere blive straffet økonomisk, hvis de ønsker at blive på arbejdsmarkedet.
Onsdag eftermiddag annoncerede regeringen et lovforslag om, at man vil afskaffe modregningen af løn i folkepensionen. Det skal gøre det mere attraktivt som senior at blive på arbejdsmarkedet efter pensionsalderen.

Forslaget har været på banen gennem længere tid og blev blandt andet beskrevet i regeringens reformkatalog fra starten af året, men først nu er det fremsat som egentligt lovforslag. Det sker blandt andet, fordi der er en stor personalemangel i sundhedsvæsenet.
Folketinget valgte af samme grund sidste år at fjerne modregning i social pension på grund af en ægtefælles eller samlevers indtægt, og nu bliver anden halvdel af aftalen så fremstillet.

Det er et forslag, der glæder forbundsformand i FOA Mona Striib.

”Det er et rigtig godt forslag, som første gang så sine spor under corona, da vi fik behov for at bruge folkepensionister i arbejdsindsatsen.”

Arbejdsudbuddet vil stige

Ifølge regeringen vil den økonomiske gevinst, der kommer, få seniorer til i højere grad at have lyst til at tage en ekstra tørn. Derfor vil ændringen også betyde, at arbejdsudbuddet vil blive øget med 1050 personer, er regeringens forventning.

Og at det kan få flere seniorer til at vælge at arbejde længere, er en konklusion Mona Striib er enig i.

”Ved at afskaffe modregningen, er der gode incitamenter til, at dem der kan og vil, kan få lov at arbejde mere. Jeg tror, at de pensionister, der, når de er gået fra og har fået lidt luft, stadig gerne vil bidrage. Og jeg ved, at der er en hel del, der siger, at hvis de ikke bliver modregnet, ville de godt bidrage med at arbejde 1-2 arbejdsdage om ugen.”

Allerede tilbage i februar blev det annonceret, at lovforslaget var på vej. I den forbindelse sagde beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelelse:

”Jeg er overordentlig glad for, at vi nu gør det nemmere for de pensionister, der gerne vil fortsætte på arbejdsmarkedet, at tage en ekstra tørn – uden at de bliver modregnet i deres pension. Det kommer både seniorerne, arbejdsmarkedet og vores velfærdssamfund til gode. Det har længe været et ønske fra regeringspartierne.”

Og med lovforslaget ude, er der altså et klart ønske og håb om fra regeringen side, at flere seniorer vil blive længere på arbejdsmarkedet – nu til fuld løn.

Ifølge Mona Striib er dette ét blandt flere brikker, der kan hjælpe de hårdt pressede ansatte ude på arbejdspladserne. Men man står stadig med nogle brikker, der mangler, for at dem der står ude i feltet, rigtig vil kunne se og mærke en forskel.

”Det er ikke det her, der redder vores samlede udfordring. Vi skal have en situation, hvor langt færre bliver nødt til at gå fra før folkepensionsalderen. Det handler om et bedre arbejdsmiljøet, hvor man som medarbejder har indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstid. Og så handler det om løn,” siger Mona Striib og fastslår:

”Hvis man vil investere i at få et øget arbejdsudbud, skal det tælle med, at flere skal på fuldtid. Det tæller ikke med i regeringens regnestykke At flere kom på fuldtid, ville være dét, man kunne mærke derunder.”

Lovforslaget bliver førstebehandlet i Folketinget den 2. maj, og vil få tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2023

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev