Annonce

To cykler er parkeret i nærheden af Rubjerg Knude

Tema: Din ferie

Så meget må chefen bestemme over din ferie

Få et overblik over, hvor meget indflydelse du har,
når det nye ferieår skal planlægges.

Annonce

Et nyt ferieår starter 1. maj. Inden du går i gang med planlægningen, kan det være godt at vide, hvor meget du selv har indflydelse på, og hvad din leder kan pålægge dig. Colourbox

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

Går du og sukker efter ferie, er der godt nyt på vej. 1. maj starter et nyt ferieår, og feriekontoen bliver igen tanket op med fem friske ferieuger. Dertil kommer en sjette ferieuge, som du i højere grad selv kan råde over.

Inden du kaster dig over bestilling af drømmerejsen, er det værd at vide, hvor meget du selv kan planlægge, og hvor meget din arbejdsgiver har at sige.

Lederne skal lytte, men bestemmer i sidste ende

Det kommer bag på mange, at lederne langt hen ad vejen kan fastlægge fem af de seks ferieuger. Det siger juridisk konsulent i FOAs Overenskomstafdeling Camilla Bolvig Cazal.

”Arbejdsgiverne skal høre medarbejdernes ønsker til, hvornår de gerne vil holde ferie, men i sidste ende kan de bestemme, at man for eksempel skal holde tre ugers sommerferie i maj – så længe det er varslet tre måneder før,” siger hun.

Fem uger om sommeren?

Men kan en arbejdsgiver også pålægge medarbejderne at afholde alle fem ferieuger om sommeren?

Det spørgsmål har Camilla Bolvig Cazal for nylig fået, fordi en arbejdsgiver har set en mulighed for at spare arbejdskraft om sommeren, hvor der ikke er så mange børn i institutionerne.

”Svaret er ja. Som medarbejder har man ikke krav på at få sin ferie spredt ud over hele året. Det er dog eneste gang, jeg har hørt om det. Og mit indtryk er, at lederne i langt de fleste tilfælde prøver at tage hensyn til medarbejdernes ønsker,” siger Camilla Bolvig Cazal.

Skolebørn vejer tungt

Børn er et godt argument, hvis du gerne vil holde ferie i skoleferien. Har du børn i skolealderen og gerne vil holde sommerferie sammen med dem, skal din leder tage hensyn til det.

Men du kan være ude for, at du så bliver nødt til at give køb på at holde tre ugers sammenhængende ferie, som du ellers har krav på.

Sjette ferieuge har særstatus

Med den sjette ferieuge har du mere frit slag. Din leder kan ikke bestemme, hvornår den skal ligge, og du kan også vælge at få den udbetalt.

Overfører du den sjette ferieuge til et nyt ferieår, skal du være opmærksom på, at den mister sin særstatus. Din leder kan – ligesom med de fem ferieuger – pålægge dig, hvornår den skal afholdes, medmindre det på forhånd er aftalt, hvornår den overførte sjette ferieuge afholdes.

Fakta: Ferieregler i korte træk

  • I perioden 1. maj - 30. september har du krav på tre ugers sammenhængende ferie. Det kaldes hovedferien. Hvis din leder pålægger dig, hvornår de tre uger skal holdes, skal det varsles senest tre måneder, før ferien starter.
  • Restferie er den ferie, du har ud over de tre sammenhængende uger. Hvis din leder pålægger, hvornår de uger skal afholdes, skal det varsles senest en måned før.
  • Holder du kun fire ugers ferie og vil overføre en ferieuge til næste ferieår, skal du have en skriftlig aftale med din leder om det senest d. 30. september efter ferieårets udløb.
  • Har du ikke optjent ferie med løn, kan din arbejdsgiver som udgangspunkt ikke pålægge, at du skal holde ferie.
  • For kommunalt og regionalt ansatte er det Ferieaftalen, der gælder. 
  • På det private område kan det være aftalt, at Ferieaftalen gælder. Og ellers har privatansatte ifølge Ferieloven fem ferieuger. Derudover har mange 5 feriefridage. 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev