Annonce

To cykler er parkeret i nærheden af Rubjerg Knude

Tema: Din ferie

Så meget må chefen bestemme over din ferie

Opdateret 23. maj 2022

Få et overblik over, hvor meget indflydelse du har, når din sommerferie skal planlægges.

Annonce

Sommeren nærmer sig. Det betyder ferie for de fleste af os. Det er en god ide at have styr på sine rettigheder angående ferie så tidligt som muligt. Colourbox

Af Merete Nielsen
Journalist

Af Christoffer Fauerby Rewitz
Journalist

Annonce

Opdatering: I punkt 4 er tilføjet en linje om retten til 3 ugers sammenhængende ferie i hovedferieperioden.

Vi er endelig gået en ny sommer i møde. Det betyder, at du har ret til mindst 3 ugers sammenhængende ferie i hovedferieperioden (1. maj – 30. september), medmindre du konkret aftaler andet med din arbejdsgiver.

Men inden du kaster dig over bestilling af drømmerejsen, er det værd at vide, hvor meget du selv kan planlægge, og hvor meget din arbejdsgiver har at sige.

Med hjælp fra chefkonsulent Ettie Trier Petersen i FOA Overenskomst, guider Fagbladet FOA dig her gennem dine rettigheder:

Lederne skal lytte, men bestemmer i sidste ende

Arbejdsgiverne skal høre medarbejdernes ønsker til, hvornår de gerne vil holde ferie, og skal så vidt muligt imødekomme disse ønsker, men i sidste ende er det arbejdsgiveren, der bestemmer, hvornår ferien skal afholdes.

Skolebørn vejer tungt

Arbejdsgiverne skal også tage hensyn til de medarbejdere, der har skolesøgende børn og som derfor gerne vil holde ferie i skolesommerferien.

Arbejdsgiver skal så tidligt som muligt give medarbejderne besked om, hvornår ferien skal holdes, og for hovedferiens vedkommende skal dette senest ske 3 måneder før afholdelsen.

Fem uger om sommeren?

Men kan en arbejdsgiver også pålægge medarbejderne at afholde alle fem ferieuger om sommeren?

Svaret er ja. Som medarbejder har du ikke krav på at få din ferie spredt ud over hele året. Det er dog højst usædvanligt, medmindre det er dit ønske, og arbejdsgiver har en interesse i det.

Som nævnt skal arbejdsgiver planlægge ferien efter drøftelse med de ansatte og i langt de fleste tilfælde vil arbejdsgiver prøve at tage hensyn til medarbejdernes ønsker.

3 ugers sommerferie

Du har ret til mindst 3 ugers sammenhængende ferie i hovedferieperioden (1. maj – 30. september), medmindre du konkret aftaler andet med din arbejdsgiver.

Du kan ikke aftale med din arbejdsgiver, at du skal holde mindre end to ugers sammenhængende ferie hen over sommeren.

Hvis du ønsker ferie i højsæsonen (skolernes sommerferie) – lige som de fleste af dine kolleger – kan det være, at du bliver nødt til at acceptere at kun 2 ugers gives i sammenhæng, og at den sidste uge så placeres på et andet tidspunkt i hovedferieperioden.

Sjette ferieuge har særstatus

Med den sjette ferieuge har du mere frit slag. Den skal som udgangspunkt afholdes efter dit ønske. Du skal dog give din leder besked så tidligt som muligt om, hvornår du ønsker at holde 6. ferieuge.

Overfører du den sjette ferieuge til et nyt ferieår, skal du være opmærksom på, at den mister sin særstatus. Din leder kan – ligesom med de fem ferieuger – pålægge dig, hvornår den skal afholdes, medmindre det på forhånd er aftalt, hvornår den overførte sjette ferieuge afholdes.


Fakta: Ferieregler i korte træk

  • I perioden 1. maj - 30. september har du krav på tre ugers sammenhængende ferie. Det kaldes hovedferien. Hvis din leder pålægger dig, hvornår de tre uger skal holdes, skal det varsles så tidligt som muligt og senest tre måneder, før ferien starter.
  • Mindst to uger af hovedferien skal afholdes sammenhængende.
  • Øvrig ferie – eller tidligere kendt som restferie - er den ferie, du har ud over de tre sammenhængende uger. Hvis din leder pålægger dig, hvornår de uger skal afholdes, skal det varsles senest en måned før.
  • Har du ikke optjent ferie med løn, kan din arbejdsgiver som udgangspunkt ikke pålægge dig at holde ferie.
  • For kommunalt og regionalt ansatte er det Ferieaftalerne, der gælder.
  • På det private område kan det være aftalt, at den kommunale ferieaftale gælder. Og ellers har privatansatte ifølge Ferieloven fem ferieuger, derudover har mange 5 feriefridage.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev