Annonce

Retten i Randers foto: Ida Østerlund

Forgiftet på Tirsdalen

Knust sosu-hjælper idømt 16 års fængsel for drabsforsøg på plejehjemsbeboere


Opdateret 08. marts 2023

Den 60-årige social- og sundhedshjælper fra Plejecenter Tirsdalen, som har været tiltalt for ét drab og syv drabsforsøg på i alt fire beboere, blev onsdag frifundet for drab, men dømt skyldig i fire drabsforsøg og fire tilfælde af grov vold – et tilfælde med døden til følge. Dommen lød på 16 års fængsel.

Annonce

Ved Retten i Randers blev den 60-årige social- og sundhedshjælper Susanne Hein Kristensen onsdag idømt fængselsstraf for drabsforsøg på plejehjemsbeboere. Ida Østerlund

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

En spektakulær sag om medicinforgiftning på Plejecenter Tirsdalen i Randers fik onsdag sin foreløbige afslutning, da den 60-årige og tydeligt påvirkede social- og sundhedshjælper Susanne Hein Kristensen i en fuldt proppet retssal i Retten i Randers blev idømt 16 års fængsel for fire forsøg på manddrab, fire tilfælde af grov vold – et af dem med døden til følge, tyveri, tjenestemisbrug og besiddelse af euforiserende stoffer.

Retten finder det bevist, at det er Susanne Hein Kristensen, der har givet beboerne den medicin, de er blevet forgiftet med.

Retten lagde især vægt på Susanne Hein Kristensens skiftende forklaringer, at hun har udvist interesse for præparatet Baclofen, inden nogen vidste, at det var det, beboerne var forgiftet med, at hun har været i medicinrummet usædvanligt mange gange, at hun har været kontaktperson for alle de forurettede samt den eneste beboer på Tirsdalen, som fik ordineret Baclofen, at der er fundet to ud af tre af sagens præparater i hendes eget hjem, som tilhørte beboere på Tirsdalen, og at hun er den eneste sundhedsfaglige medarbejder, der har været på vagt forud for alle indlæggelserne.

Susanne Hein Kristensen var tydeligt berørt allerede fra morgenstunden, da hun blev ført ind i retslokalet med røde, hævede øjne. Hun var iklædt samme sorte cardigan med en sart lyserød skjorte indenunder som ved de foregående retsmøder. Det meste af dagen havde hun sit hoved i sine rystende hænderne med ansigtet vendt væk fra tilhørerpladserne. Enkelte gange kiggede hun mod sin mand og sine børn, som sad på tilhørerpladserne i retten.

Efter skyldskendelsen, men inden nævningetinget skulle afgøre straffen, fik Susanne Hein Kristensen ordet en sidste gang:

”Jeg har aldrig nogensinde givet ældre mennesker medicin mod deres vilje. Det kan ikke lade sig gøre. Jeg har ikke gjort det. Det var bare det,” sagde hun grådkvalt, hvorefter retten blev hævet, og hun lagde sig grædende på sine arme hen over bordet.

Herefter idømte et enigt nævningeting hende 16 års fængsel.

Grunden til, at retten fandt social- og sundhedshjælperen skyldig i fire drabsforsøg og fire tilfælde af grov vold – et med døden til følge – og ikke syv drabsforsøg og et drab, som hun var tiltalt for ifølge anklageskriftet, er lidt kompliceret.

Ifølge retten er der ingen tvivl om, at Susanne Hein Kristensen har givet beboerne den medicin, som ikke var ordineret til dem, og som de blev forgiftet af. Men hendes beviselige viden og faglige kendskab til konsekvenserne ved at give beboerne medicinen ændrer sig ifølge rettens afgørelse gennem forløbet.

Ved de første indlæggelser af fire beboere, som alle skete den samme dag den 27. februar 2022, og hvor en beboer døde, kunne den tiltalte ikke vide, at medicinen, hun havde givet dem, kunne være dødelig, mener retten. Ifølge skyldkendelsen finder retten det ikke bevist, at den nu dømte havde ”indset muligheden for, at de fire forurettede ville dø.”

Dog – lød det videre i skyldskendelsen – har Susanne Hein Kristensen kendt til de forurettedes svagelige helbred, fordi de er ældre og beboere på et plejehjem.

”… og ved at give dem ikke-ordineret medicin har hun anset det som overvejende sandsynligt, at de ville blive alvorligt syge i et omfang, så de var indlæggelseskrævende.”

Så i stedet for drab og drabsforsøg, som sosu-hjælperen egentligt var tiltalt for i anklageskriftets fire første forhold, blev hun kendt skyldig i grov vold – i et af tilfældene med døden til følge.

Men i løbet af sagens forløb bliver tiltalte altså klogere på konsekvenserne af hendes handlinger, mener retten. Efter de første fire indlæggelser, som alle sker den 27. februar, hvoraf den ene af de fire beboere afgår ved døden, googler Susanne Hein Kristensen præparatet Baclofen, som den 81-årige kvinde dør af.

Derfor finder retten, at:

”Hun har med den viden og med viden om den ene forurettedes død haft kendskab til, at den medicin, hun havde givet til beboerne, kunne være dødelig. Derfor er det bevist, at tiltalte efter dette tidspunkt har anset det for i hvert fald overvejende sandsynligt, at de forurettede kunne dø,” lød det i skyldskendelsen, som tog knap en halv time at læse op for retsformand Mette Langborg.

Derfor blev Susanne Hein Kristensen altså kendt skyldig i fire tilfælde af grov vold – et tilfælde med døden til følge og fire drabsforsøg. Desuden blev hun også frakendt retten til at arbejde som social- og sundhedshjælper, kendt skyldig i tyveri og i besiddelse af euforiserende stoffer. Anklager Jesper Rubow gik efter fængsel på livstid, forsvarer Henrik Garlik mente, at det maksimalt kunne give 14 års fængsel. Dommen endte på 16 års fængsel.

Susanne Hein Kristensen skal desuden betale sagens omkostninger og erstatning til den afdøde beboers pårørende og til de tre beboere, som overlevede.

Forsvarer Henrik Garlik ankede dommen på stedet til frifindelse, og han forventer, at ankesagen vil køre i Landsretten om fire til seks måneder. 

Den 8. marts kontraankede statsadvokaten i Viborg dommen. Anklagemyndigheden vil have Susanne Hein Kristensen dømt for drab. Det fremgår af Statsadvokaten i Viborgs Twitter. 

Statsadvokaten i Viborg kontraanker Retten i Randers’ dom af 22. februar 2023 mod tidligere ansat fra plejehjem med påstand om domfældelse for drab og skærpelse af straffen.” 

Opdateret med oplysning om kontraanke

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev