Annonce

tirsdalen skilt

Forgiftet på Tirsdalen

Drabstiltalt sosu-hjælper nægter sig skyldig: ”Jeg savner mit arbejde så meget”


Den 60-årige social- og sundhedshjælper, som er tiltalt for et drab og syv forsøg på manddrab på beboere på Plejecenter Tirsdalen, hvor hun har arbejdet, afgav torsdag sin forklaring i Retten i Randers. Her kan du læse, hvad der kom frem.

Annonce

Strafferammen for manddrab, som den 60-årige social- og sundhedshjælper er tiltalt for, er fem år til livstid.  Ida Østerlund

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

”Jeg har ikke givet forkert medicin til nogen,” lød det fra den drabstiltalte 60-årige social- og sundhedshjælper torsdag i Retten i Randers, da hun afgav sin forklaring i sagen mod hende. 
 
Hun er blandt andet tiltalt for at have slået en beboer ihjel og forsøgt at slå tre andre ihjel syv gange i alt. Hun nægter sig skyldig. 
 

Og herunder kan du læse, hvad der kom frem i retten torsdag.

Tidligere bortvist fra plejecentre

Det kom frem torsdag i retten, at tiltalte tidligere er blevet bortvist fra flere arbejdspladser, før hun blev ansat på Plejecenter Tirsdalen.

Hun blev bortvist fra et plejecenter i Viborg, fordi hun gav en beboer en sprøjte, hun ikke måtte. Tiltalte forklarede, at beboeren selv bad hende give ham sprøjten, men at hun ikke vidste, hvad den indeholdt. 

Hun er også blevet bortvist fra andre arbejdspladser på grund af mistanke om tyveri fra beboere. 

”Er du selv misbruger?”

Et af de 11 forhold, som tiltalte i anklageskriftet er anklaget for, er at have medicin på sin bopæl, som hun ikke har recept på. På retssagens første dag kom det frem, at medicinen tilhørte beboere på Tirsdalen. 

Anklager Jesper Rubow ønskede derfor at vide, om den tiltalte selv er pillemisbruger.

”Nej, det er jeg da i hvert fald ikke. Jeg har aldrig i mit liv drukket en øl eller noget,” lød det fra tiltalte i første omgang. 

Senere, da hun blev spurgt om det samme, fortalte hun, at hun har taget meget sovemedicin, og at hun en gang imellem tager noget af den medicin, hendes mand har fået ordineret. 

Søgte nyt job pga. medicinrod 

Politiets undersøgelser af kvinden har vist, at hun har ledt efter nyt job via Google i perioden, hvor indlæggelserne har fundet sted. 

Årsagerne til, at hun har overvejet at søge væk, forklarede tiltalte, var en kollega, hun ikke bryder sig om, at gulvene er hårde at gå på, og især at der er problemer med medicinhåndteringen på Tirsdalen.

”Der var mange ting, der ikke hang sammen på Tirsdalen. Medicinen var ikke doseret korrekt, og mange beboere havde fået hinandens medicin,” sagde hun.

Det kom også frem, da forsvarer Henrik Garlik afhørte tiltalte, at hun har skrevet flere bekymringshenvendelser om medicinhåndteringen til ledelsen uden at få svar. 

”Der skal ske noget handling, så jeg prøver igen, igen, men der sker jo ingenting,” sagde hun.

”De overlever ikke”

Tiltalte fortalte, at hun ikke havde et særligt tæt forhold med sine kolleger. Der var meget hierarki mellem social- og sundhedshjælpere og  -assistenter på Tirsdalen, sagde hun. 

Men flere gange nævnte hun, at hun holdt meget af beboerne. 

Anklageren fremlagde en Messenger-korrespondance, kvinden havde haft en med kollega. Den tiltalte skrev til kollegaen, efter at fire beboere – dem kvinden er tiltalt for at have forurettet – blev indlagt dagen efter tiltaltes vagt.

Hun skrev til kollegaen, som var på arbejde, fordi hun var bekymret for beboerne, forklarede hun i retten. Sammen skrev de om, hvordan beboerne havde det, at de mistænke en fælles kollega for at stå bag, at der var medicinrod på Tirsdalen, og at TV 2 ville elske den her sag. 

I en af beskederne skrev tiltalte til sin kollega: 

”Tak, tak, de overlever ikke. Er sikker på, at der ligger noget bag.”

Nøglen til medicinrummet brugt mange gange

Onsdag kom det frem, at tiltalte i februar og marts sidste år har været i medicinrummet 25 gange, hvor hendes ni social- og sundhedshjælperkolleger i alt har været i rummet 16 gange. 

Hertil forklarede tiltalte, at hun hver dag gik ind i rummet cirka kl. 14:40 i starten af sin vagt for at sætte strøm til en gulvlift, som er i rummet, så den er klar, hvis den skal bruges. 

Men da anklageren fremviste logoplysningerne fra nøglerne til medicinrummet, fremgik det, at tiltalte aldrig havde låst sig ind kl. 14:40. Det tætteste tidspunkt var 15:03. Alle andre var senere.

”Det er jo ikke rigtigt, hvad du siger,” lød det fra anklageren.

”Jeg er jo gammel. Jeg mente, at jeg gjorde det. Det er jo ikke, fordi jeg lyver,” sagde social- og sundhedshjælperen. 

Hun forklarede desuden, at hun deler nøgler med afløserne, at hun nogle gange har lukket apotekeren ind i medicinrummet, og at hun bruger liften mere end sine andre kolleger på grund af en dårlig hofte. 

Piller og notesbøger med forurettedes navne med hjem

Der er fundet både beboeres medicin og notesbøger med nogle af de forurettedes navne skrevet på hjemme hos den tiltalte. 

Ifølge social- og sundhedshjælperen er det, fordi hun har stukket både medicin og notesbøger i lommerne i sin kittel, når hun har fået fri og er kommet til at tage det med hjem. 

Hun havde planer om at tage medicinen med på arbejdet igen og tage en snak med en sygeplejerske om medicinrod på plejecentret. 

Sammenfattende kan hun ikke huske, hvorfor hun har skrevet nogle af de forurettedes navne i notesbøgerne.

Tjekkede Facebook-gruppe 24 gange på én dag

Onsdag kom det frem, at social- og sundhedshjælperen har Googlet et af de præparater – Baclofen – som hun er tiltalt for at have forgiftet nogle af beboerne med, dagen efter at fire blev indlagt, men inden nogle vidste, hvad de var forgiftet med.

Torsdag kom det så frem, at hun samme dag havde besøgt en Facebook-gruppe for Tirsdalen 24 gange. 

”Ej, stop nu,” lød det fra tiltalte, da anklageren ville vide, hvorfor hun var så interesseret i Facebookgruppen den dag. 

”Det er en tilfældighed,” sagde hun. 

”Jeg har det så forfærdeligt”

Under forsvarerens afhøring kom det frem, at tiltalte er et familiemenneske. Hun har fire børn og fire børnebørn. Hun beskriver sig selv som en meget omsorgsfuld person, der ’møder mennesket der, hvor det er’ og altid giver et knus.

Hun har arbejdet med mennesker hele sit liv og har blandt andet også været dagplejer. Retssagen har taget hårdt på hende, forklarer hun.

”Det kan ikke beskrives, hvor hårdt det er. Jeg har det så forfærdeligt,” sagde hun.

”Jeg har haft et kæmpe afsavn til familie. Jeg savner mit arbejde så meget. Jeg har holdt så meget af de beboere.”
Næste retsdag er mandag d. 9. januar, hvor de første vidner i sagen skal afhøres. 

I alt er 39 vidner indkaldt, herunder familiemedlemmer, ansatte fra Regionshospitalet i Randers, ansatte fra Akutberedskabet, kolleger fra Tirsdalen og pårørende til de forurettede. Ingen af de fire overlevende forurettede kommer til at vidne i sagen.

Det forventes, at der falder dom i februar.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev