Annonce

dagplejer Anita Bigom lokalløn foto tobias stidsen

Tema: Lokalløn

Lokalløn: Anita fik et løft på 1.200 kroner


Stort set alle dagplejere i Rebild Kommune har fået del i pulje på 900.000 kroner til lokalløn.

Annonce

Anita Bigom er vild med sit job som dagplejer. Men hun er også glad for sin seneste lønforhøjelse. Alligevel kan hun ikke lade være med at tænke på alle de år, hvor kommunen blot sagde, at der ikke var flere penge til fordeling: ”Hold op, hvor er vi blevet snydt,” siger hun. Tobias Stidsen

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Hun betragter sit job som en livsstil, og det er lige før – men altså også kun lige før – hun vil arbejde gratis. Det indtryk får man i hvert fald, når dagplejer Anita Bigom fortæller om den daglige glæde, hun oplever, når børnene kommer for at blive passet i villaen i Støvring.

”De er jo en del af familien og huset, og det undrer mig, at folk ikke står i kø for at blive dagplejer,” griner den 53-årige nordjyde.

Selvfølgelig vil Anita Bigom have løn for sin indsats. Og hun brokker sig heller ikke, når hun præsenteres for en lønforhøjelse. Derfor var hun også glad, da hun i 2022 fik et løft på cirka 1.200 kroner om måneden.

Forinden havde Rebild Kommune opsagt den aftale, der hidtil havde sikret dagplejerne løn både jule- og nytårsaften. En aftale, der havde en værdi af cirka 250.000 kroner. Kommunen var indstillet på, at de penge skulle falde tilbage til dagplejerne, og FOA Nordjylland og Rebild Kommune blev derfor enige om at revidere forhåndsaftalen på området.

Der var elementer, kommunen ønskede ud af aftalen for at frigøre midler til lokale forhandlinger, og da de var færdige, blev resultatet en samlet lønfremgang for dagplejerne på 900.000 kroner. Nogle få dagplejere oplevede en lønnedgang, mens stort set alle andre fik en lønforhøjelse. Ligesom Anita Bigom.

”Og 1.200 kroner er altså så mange penge, at det kan mærkes. Det beløb rækker til mere end bare en flaske rødvin,” siger hun.

Tjek lokallønnen i din kommune eller region

Fagbladet FOA sætter på ny fokus på FOA-medlemmernes lokalløn. Ved at klikke her, kan du blandt andet se, hvor lokallønnen er størst og mindst for FOAs største faggrupper – og sammenligne med din egen kommune eller region.
+

Anden lønforhøjelse på 25 år

Anita Bigoms andel af pengene begrundes med, at hun løbende har taget kurser og derfor nu får særlige tillæg for tre kursusforløb. Derudover har hun også et tillæg, der knytter sig til Velfærdsaftalen. De penge mister hun i princippet, når den aftale udløber, men hun forventer dog, at det konkrete beløb kobles på et andet tillæg.

Læs også: Se kortet: Så store er de geografiske lønforskelle blandt pædagogisk personale

Det er kun anden gang i sin 25-årige karriere som dagplejer, at Anita Bigom kan juble over sådan en lønforhøjelse. Første gang blev udbyttet også tæt på 1.200 kroner om måneden, men dengang var optakten meget mere tilfældig.

”Vores forrige leder skrev pludselig rundt til alle dagplejere og fortalte, at vi hver især havde en uge til at sende nogle linjer om, hvorfor vi fortjente lønforhøjelse. Vi var 12, der greb den mulighed, og vi fik alle en andel af pengene. Det virkede meget tilfældigt og uretfærdigt,” siger Anita Bigom.

dagplejer Anita Bigom lokalløn 2 foto tobias stidsen
Anita Bigom og de andre dagplejere i Rebild er ofte blevet forbigået, når de lokale lønkroner skulle fordeles. Tobias Stidsen

FOA kiggede på procenten

Denne gang er forløbet blevet håndteret meget mere seriøst – de lokale lønmidler er fordelt efter objektive kriterier, og FOA Nordjylland var med til at binde det hele sammen på en måde, som Anita Bigom kun kan bifalde.

”Det er vigtigt at have fagforeningen i ryggen. Der er mange, der ikke kender til alt det her med lokalløn og er usikre på, hvad man kan og skal bede om,” siger Anita Bigom og tænker tilbage på de mange år, hvor dagplejerne i Rebild måtte kigge langt efter lokale lønkroner:

”Vi fik hver gang at vide, at der ikke var flere penge i puljen. Hold op, hvor er vi blevet snydt.”

Læs også: Kommune hæver lønnen i ældreplejen – vil væk fra bundplacering

Rebild Kommune er inddelt i ni distrikter, og i FOA Nordjylland var man usikre på, om dagplejerne i alle ni ville blive tilgodeset i forhandlingerne.

”Vi havde fokus på lokallønsprocenten og må indrømme, at vi var lidt skeptiske over, om procenten kunne blive løftet i de enkelte distrikter. Men vores tvivl blev gjort til skamme, og vi har haft nogle virkelig konstruktive forhandlinger med dagtilbudslederne,” siger forhandlingsleder Dennis Hjelm, FOA Nordjylland.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev