Annonce

alecia sørup hansen lokalløn privatfoto

Tema: Lokalløn

Ny aftale om lokalløn giver Alecia 1.000 kroner ekstra på lønsedlen


Social- og sundhedsassistent Alecia Sørup Hansen føler sig mere værdsat, efter ny lønaftale honorerer hende og kollegerne i Nyborg med betydeligt flere lokallønskroner. For kommunen handler det om at styrke rekruttering og fastholdelse.

Annonce

Alecia Sørup Hansen startede tilbage i 2008 som social- og sundhedshjælper-elev i Nyborg Kommune og har siden uddannet sig videre til social- og sundhedsassistent. Takket være en ny aftale om lokalløn, får hun 1000 kroner ekstra udbetalt hver måned. Privatfoto

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Landets kommuner kæmper med at finde tilstrækkeligt personale til at passe og pleje de ældre, og Nyborg Kommune er ingen undtagelse.

Læs også: Historisk stor aftale om lokalløn: Her får sosu-ansatte flere millioner

Derfor valgte kommunen efter pres fra FOA Odense tilbage i marts at indgå en væsentligt forbedret forhåndsaftale, der betyder mere i lokalløn til medarbejderne i ældreplejen.

Så meget mere kan medarbejderne i tjene

Den nye lønaftale i Nyborg Kommune arbejder med en såkaldt kompetencestige, hvor medarbejdere belønnes for at udvikle sine kompetencer.
 
På første trin er tillægget 4.371 kroner om året. På andet trin 8.742 kroner, og på tredje trin er tillægget på 13.112 kroner om året. 
 
For medarbejdere med særlig funktion inden for forflytning, inkontinens, hygiejne eller praktikvejleder vokser det årlige tillæg til 17.483 kroner. 
 
Derudover belønnes medarbejdere på fuld tid med et årligt tillæg på 12.384 kroner, mens medarbejdere med et ugentligt timetal på mellem 35 og 37 timer får 6.556 kroner ekstra om året.
+
Det mærker social- og sundhedsassistent Alecia Sørup Hansen tydeligt. Takket være den nye aftale får hun omkring 1.000 kroner mere udbetalt hver måned. 

Det skyldes, at der med aftalen er indført et tillæg til alle, der ligesom Alecia Sørup Hansen arbejder fuld tid. Derudover er hendes tillæg for at være praktikvejleder vokset.

“Jeg føler mig mere værdsat, og jeg synes, det er gode områder, som aftalen fokuserer på. Blandt andet funktionen som praktikvejleder, for det er et stort og vigtigt arbejde,” siger Alecia Sørup Hansen.

Også fællestillidsrepræsentant Marlene Koldsø roser aftalen. Den er blevet taget godt imod og ser ud til at virke, siger hun:

“Der er for eksempel omkring 20 medarbejdere, der er gået op på fuld tid, siden aftalen blev lavet. Derudover oplever vi, at nye medarbejdere, der søger mod os, allerede kender aftalen. Det har blandt andet gjort, at nogle vikarer har haft lyst til at blive faste medarbejdere.”

Frivilligt om overarbejde udbetales eller afspadsere

Et andet element af aftalen gør, at det nu er op til den enkelte medarbejder, om overarbejde skal afspadseres eller udbetales. Den del har også positiv effekt, bemærker fællestillidsrepræsentanten.

“Der er flere, som vælger at få ekstra timer udbetalt. Derfor har de jo et større fremmøde, så der er flere hænder til opgaverne,” siger Marlene Koldsø, der ikke oplever, at arbejdspresset af den årsag er vokset.

Til gengæld halter kommunen ifølge fællestillidsrepræsentanten efter, når det kommer til at sende medarbejdere på kursus. Netop kompetenceudvikling er en væsentlig forudsætning for at stige i lokalløn, da en stor del af aftalen er bygget op omkring den såkaldte kompetencestige.

Omkring 7.000 kroner mere i årsløn

Baggrunden for den nye lønaftale er at skabe bedre rammer for rekruttering og fastholdelse. Det fortæller Anders M. Sørensen, der er økonomidirektør i Nyborg Kommune, der samtidig er opmærksom på, at flere medarbejdere skal på kursus.

I gennemsnit er både social- og sundhedshjælpere og -assistenter i Nyborg Kommune steget med omkring 7.000 kroner i lokalløn før skat sammenlignet med sidste år, viser tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL), som Fagbladet FOA har trukket.

Læs også: Tjek din kommune: Sådan har lokallønnen udviklet sig på ældreområdet

Aftalen er indgået med tilbagevirkende kraft fra 1. september 2021. Derfor er beløbet i Fagbladet FOAs opgørelse formentlig højere end det reelle billede, bemærker økonomidirektøren, der uddyber:

”Men derfor kan lokallønnen sagtens stige til et endnu større beløb i takt med, at flere af medarbejderne får øjnene op for at gå op i tid, og at vi får sendt flere af sted på kurser og kompetenceudvikling.”

Tjek, hvordan lokallønnen har udviklet sig i din kommune

Over hele landet kæmper kommuner med at finde tilstrækkeligt med personale til ældreplejen. Lokalløn er et redskab til at styrke rekruttering og fastholdelse, men det er vidt forskelligt, hvordan kommunerne bruger netop det.

Se her, hvordan lokallønnen på ældreområdet har udviklet sig i din kommune.

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev