Annonce

FOA-medlemmer anerkendes som lønmodtagere: ”Så findes retfærdighed”


To FOA-medlemmer, der arbejdede som ”falske selvstændige” i en privat hjemmepleje, er nu blevet anerkendt som lønmodtagere af Lønmodtagernes Garantifond. Det betyder, at de kan få deres tabte indtjening, fra da firmaet gik konkurs, tilbage. ”En stor sejr for FOA og for medlemmerne,” siger FOA-næstformand Thomas Enghausen. 

Annonce

Kirsten Hylleberg Jørgensen kan nu få erstatning for de tabte lønninger fra det private hjemmeplejefirma Medistance, der gik konkurs i oktober 2021.  Heidi Lundsgaard

Af Simon Marvig Ravn
Journalist

Annonce

En ny afgørelse fra Lønmodtagernes Garantifond kan vise sig at være skelsættende for det danske arbejdsmarked som helhed.

To FOA-medlemmer har fået Lønmodtagernes Garantifonds anerkendelse af, at de i virkeligheden var ansat som lønmodtagere i stedet for selvstændige erhvervsdrivende, som det ellers stod i deres kontrakt. Derfor får de nu erstatning for tabt indkomst, da deres arbejdsgiver, det private hjemmeplejefirma Medistance, gik konkurs. Samlet set får de to medlemmer knap 325.000 kroner før skat, inklusiv pension og ferie.

Det er Kirsten Hylleberg Jørgensen, der er en af de tidligere selvstændige, meget godt tilfreds med. Selv lang tid efter at Medistance gik konkurs, har det tynget hende, at hun blev behandlet som hun gjorde.

”Jeg er jo simpelthen så lettet. Det første jeg tænkte var, at så findes retfærdighed simpelthen,” siger Kirsten Hylleberg Jørgensen.

Som tidligere beskrevet i Fagbladet FOA, var de to social- og sundhedsassistenter ansat som selvstændige i firmaet, på trods af at de udførte arbejdet på samme præmisser som deres overenskomstdækkede kollegaer.

Retfærdigt at blive anerkendt som lønmodtager

I stedet for den frihed på arbejdspladsen, som hun var blevet lovet, arbejdede Kirsten bare på en vagtplan, hun ikke havde kontrol over, uden ferie, sygedage eller pension. Netop derfor føler hun, at det er retfærdigt, at hun er blevet anerkendt som lønmodtager.

”Jeg kommer til at tænke på dengang, da jeg ikke kunne få byttet min vagt, så jeg skulle køre tidligt fra mit barnebarns dåb for at komme på arbejde. Hvis jeg så tænker på, at jeg skulle have arbejdet gratis den dag, så kunne jeg slet ikke bære det. Så nu at få løn for det arbejde, jeg har udført, det er bare så dejligt,” siger Kirsten Hylleberg Jørgensen.

Pengene, som Kirsten Hylleberg Jørgensen får tilbage fra Lønmodtagernes Garantifond, skal bruges til at tilbagekøbe nogle af de aktier, hun var tvunget til at sælge efter at Medistance gik konkurs. Det er aktier, der skulle bruges til at sikre en god pensionstilværelse. Men alligevel er det retfærdigheden, der fylder mest for Kirsten.

”Retfærdighed er noget, jeg altid har gået op i. Jeg synes, at det er så vigtigt, fordi vi alle sammen er lige meget værd. Uanset hvor vi kommer fra, hvad vores baggrund eller status er, så er vi alle sammen lige meget værd,” siger hun.

Godt nyt for arbejdstagere

Afgørelsen er godt nyt for danske arbejdstagere, der nu kan se frem til at være dækkede af løngaranti, også hvis de er ansat som selvstændige i stedet for lønmodtagere.

”Det er en ret principiel afgørelse, som Lønmodtagernes Garantifond er kommet frem til. Den her aftale viser, at medlemmerne rent faktisk har været lønmodtagere, selvom de er blevet ansat som selvstændige. Det er en stor sejr for FOA og FOAs medlemmer,” siger næstformand i FOA Thomas Enghausen.

Sagen om Medistance har været principiel for FOA. Det har nemlig handlet om såkaldte ’falske selvstændige’ eller løstansatte uden overenskomst, der er noget nyt på FOAs område. På samme tid kan den vise sig at påvirke andre dele af arbejdsmarkedet end sundhedssektoren.

”Jeg tænker, at der er andre end FOA, der sidder og kigger på det. Her kan vi jo være meget tilfredse, for det viser også, at der grundlæggende er nogle grænser for, hvordan man kan behandle folk på det danske arbejdsmarked,” siger Thomas Enghausen.

Tilfreds sektorformand

Det er FOA Sydfyn, der har kørt sagen for de to medlemmer. Og her er tilfredsheden med afgørelsen også stor hos Louise Brandstrup, der er formand for Social- og Sundhedssektoren. Hun havde ikke turdet håbe på et så klart et resultat. 

 
”De to medlemmer oprettede sig som selvstændige, fordi de gerne ville have den fleksibilitet og frihed, som de mente, det ville give dem i deres arbejdsliv. Sådan gik det ikke. De fik kun det dårligste, man kan få som selvstændig, og det dårligste man kan få som lønmodtager. Jeg er glad for, at LG fulgte vores indstilling i sagen til punkt og prikke,” siger Louise Brandstrup.

Den tidligere ledelse i Medistance har ikke ønsket at kommentere sagen til Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev