Annonce

Tema: Lokalløn

Kommune giver millioner til efterlønnere, der bliver i arbejde


I Aalborg Kommune kan ansatte få en kontant bonus på op til 30.000 kroner, hvis de bliver i arbejde efter efterlønsalderen. Fleksible lokale aftaler og fuld pensionsindbetaling ved nedgang i tid, er også en del af ordningen. Lokale medarbejdere og FOA Nordjylland har været involveret i udformningen af ordningen. 

Annonce

I Aalborg Kommune kan kommende efterlønnere nu få mulighed for kontante bonusser og kortere arbejdstid, uden at det betyder en tilsvarende nedgang i lønnen.  Niels Aage Skovbo

Af Simon Marvig Ravn
Journalist

Annonce

Nu er der kontante fordele ved at blive lidt længere som social- og sundhedsmedarbejder i Aalborg. En ny seniorordning i kommunen betyder nemlig, at ansatte i ældreplejen kan se frem til en økonomisk bonus, hvis de bliver et år længere end efterlønsalderen. Ordningen giver desuden mindre lønnedgang for kortere arbejdstid og mulighed for lokale aftaler på arbejdspladsen.

Den kontante bonus lyder på 10.000 kroner for det første år, man arbejder over sin efterlønsalder. Herfra vokser den med 5000 for hvert år, indtil det når 30.000 kroner, hvis medarbejderen udskyder sin efterløn i mindst 5 år. Ordningen gælder kun nuværende ansatte, og altså ikke efterlønsmodtagere, der allerede er gået på efterløn. 

Aalborg byråd har afsat 2,5 millioner kroner til den nye seniorordning. Ordningen giver mulighed for konkret at gå 20 procent ned i arbejdstid, men kun 10 procent ned i løn, alt imens man bevarer sin fulde pensionsindbetaling.

Ordningen åbner samtidigt for, at der på arbejdspladserne kan laves fleksible aftaler, der passer til de enkelte medarbejdere.

Læs også: Vinterpakken: Se, hvem der har fået ekstra bonus

Halvandet år med kaffemøder og læserbreve

Næstformand i FOA Nordjylland Pia Pedersen er glad for ordningen. Det er noget, som FOA Nordjylland har kæmpet for i lang tid.

"Vi har knoklet på det i halvandet år, og vi har fået det med, som vi ønskede. Det betyder, at de af vores medlemmer, der er over 60 år, både kan få ro og arbejde. Det er fantastisk, at der er fuld pension, og at vores medlemmer kun skal gå lidt ned i løn, uden at miste deres pension," siger Pia Pedersen.

Senior- og Omsorgsudvalget i Aalborg Kommune har stået for beslutningen om, hvordan de 2,5 millioner skal bruges. Men udformningen af seniorordningen har involveret både medarbejdere i kommunen og i FOA.

Læs også: Udskammet efter dokumentar: ’Du arbejder på Nyvang, føj!’

"Vi har i halvandet år kaldt til kaffemøder med politikerne og lavet læserbreve, samt holdt møder med tillidsrepræsentanterne i vores netværk, så de kunne påvirke de lokale ledere. Det her viser, at det vi gerne vil opnå, kan lykkes, når vi bider dem i haserne," siger Pia Pedersen.

FOA Nordjylland har blandt andet inviteret medlemmer over 55 år med til to møder om emnet. Mere end 400 medlemmer dukkede op.

"Jo mere vi hiver med hjem i løn og pension, jo bedre," siger Pia Pedersen. 

Kan først bedømme når man ser resultaterne

Rådmand i Senior og Omsorg i Aalborg Kommune, Kristoffer Hjort Storm, håber, at ordningen bliver god. Men han vil ikke bedømme noget, før man kan se resultaterne.

"Jeg synes, at det er rigtigt godt, det vi lægger frem, men jeg ved først, om det er en succes, når vi ser om det får flere medarbejdere til at blive. Vi står med en udfordring, hvor vi har brug for mere personale, så målet er at få flere medarbejdere til at blive lidt længere på arbejdsmarkedet," siger Kristoffer Hjort Storm.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev