Annonce

ældrepleje colourbox

Gratis foredrag: Lær at udnytte viden og faglighed bedre i ældreplejen

Opdateret 17. maj 2022

FOA og KL inviterer til to gratis webinarer om social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenters fag og faglighed. Se, hvordan du tilmelder dig.

Annonce

Du kan tilmelde dig de gratis webinarer om viden og faglighed i ældreplejen via link i artiklen. Colourbox

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

 
Kontinuitet, tillid og tålmodighed er centrale elementer i den kernefaglighed, som social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter har til fælles: at skabe en relation til borgerne i ældreplejen for at hjælpe dem mod bedre livskvalitet gennem pleje og omsorg. 
 
Det viser VIVEs undersøgelse af udviklingen i uddannelserne, opgaverne og rammerne samt medarbejdernes perspektiv på ældreområdet.
 
På to gratis webinarer fortæller VIVE, hvordan medarbejdere i ældreplejen kan bruge den megen viden fra rapporten i deres daglige arbejde.

Sådan tilmelder du dig

Begge webinarer er gratis. Du tilmelder dig via nedenstående link.

Tilmeld dig FOA og KLs webinar om fag og faglighed

Du skal blot tilmelde dig én gang, så får du tilsendt link til begge webinarer. 

Du får tilsendt link dagen før webinaret.

Det er også muligt at se webinaret efterfølgende via KL og FOAs hjemmesider.

Webinarene afholdes på følgende dage:

Onsdag den 6. april kl. 14.00-15.00
Torsdag den 19. maj kl. 14.00-15.00

På første webinar onsdag den 6. april er der fokus på:
- Opgavefordeling, samarbejde og organisering
- Assistenternes og hjælpernes rolle: udvikling, afvikling og variation

På andet webinar torsdag den 19. maj er der fokus på:
- Kernefaglighed vs. Rammerne
- Sundhedslov vs. Servicelov

+
 

Opgaver varierer fra kommune til kommune

Rapporten peger blandt andet på, at der fra kommune til kommune er store forskelle på, hvilke opgaver hjælpere og assistenter løser. 
 
Fagbladet FOA har tidligere talt om rapporten med Sidsel Vinge, projektchefen bag rapporten. Ifølge hende forskellene blandt andet, at der i kommunerne er meget forskellige opfattelser af social- og sundhedshjælpere og -assistenter - og ikke mindst forskellene mellem dem.
 
"De bliver samlet under fællesbetegnelsen 'sosu', og det er et problem, for det gør deres rolle uklar. Tager vi assistenter, så bliver de ofte slået i hartkorn med hjælperne i en samlet sosu-gruppe. Men sandheden er, at med en uddannelse på tre et halvt år ligger social- og sundhedsassistenterne fagligt set tættere på sygeplejerskerne end på hjælperne. Og de er autoriserede sundhedspersoner," siger Sidsel Vinge.
 
Derfor er rapportens vigtigste formål, at der bliver skabt bedre forståelse for, hvordan ældreområdet rent faktisk fungerer i virkeligheden. På den måde vil det være muligt at forbedre organiseringen af arbejdet og udnytte medar­bejdernes kompetencer bedre, mener Sidsel Vinge.
 
”Hvis opgaveløsningen skal komme til at flyde bedre og samarbejdet til at fungere fagligt, så bliver dem, der designer systemerne, nødt til at vide mere om driften og de mennesker, der får det til at fungere, og det kan rapporten bidrage til,” siger hun.
 
OBS: Du kan bestille og læse en version af rapporten på FOAs hjemmeside via dette link. I højre side trykker du på menupunktet "Social- og Sundhedssektoren", hvorfra du trykker på publikation nummer to: "Opgaver og rammer".
 

Artiklen er opdateret med link til det nævnte webinar.

Fem nedslag fra rapporten

1. Fokus på livskvalitet
Relationsarbejde er social- og sundhedshjælpere og -assistenters kernefaglighed. Det centrale i arbejdet er ikke de konkrete opgaver, men gennem vedholdenhed, tillid og tålmodighed at skabe bedre livskvalitet for borgerne på deres præmisser.
 
2. Forskelle vokser
Skellet mellem de opgaver, som de to social- og sundhedsfaggrupper leverer, er blevet større, oplever medarbejderne. Det er sket ved, at social- og sundhedsassistenterne har overtaget mange plejeopgaver fra social- og sundhedshjælperne.
 
3. Kommunale forskelle
Fordelingen af sygeplejeopgaver varierer fra kommune til kommune. Nogle steder løser social- og sundhedsassistenter stort set kun plejeopgaver efter serviceloven, og andre steder løser assistenter stort set kun sygeplejeopgaver efter sundhedsloven.
 
4. Mere sygepleje på plejehjem
Social- og sundhedsassistenter løser langt flere sygeplejeopgaver end -hjælpere. Omvendt løser hjælperne langt flere opgaver efter serviceloven. Tendensen er, at social- og sundhedspersonale på plejehjem udfører flere sygeplejeopgaver end i hjemmeplejen.
 
5. Svært at skaffe personale
Mens antallet af ældre stiger, er området præget af store rekrutteringsudfordringer, selvom antallet af assistenter er steget med 75 procent siden 2007. Det hænger også sammen med mange fratrædelser indenfor ganske få år, og at mange arbejder deltid.
 
Om rapporten
Under ledelse af projektleder Sidsel Vinge interviewede VIVE 37 social- og sundheds-medarbejdere og 11 ledere til undersøgelsen, hvori dokumenter og lignende fra i alt 10 kommuner indgår.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev