Annonce

Sundhedsminister Magnus Heunicke foto: Malte Kristiansen

Det skal du vide om regeringens udspil til en sundhedsreform


Mere nærhed og bedre forebyggelse er hovedtemaerne i det forslag til en ny sundhedsreform, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag præsenterede på et pressemøde. 

Annonce

I alt er der afsat 2,8 mia. kr. frem mod 2028. Det svarer til omkring 400 millioner om året. Derudover afsætter regeringen 4 mia. kr. til etableringen af nærhospitaler.  Malte Kristiansen (arkivfoto)

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

"Det er tid til at få grundlæggende ændret den måde, vores sundhedsvæsen fungerer på," sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag på et pressemøde på Rigshospitalet i København, hvor regeringens forslag til en ny sundhedsreform blev præsenteret. 
Udspillet skal forhandles med Folketingets øvrige partier fra næste uge.

Nogle af elementerne i aftalen er nærhospitaler, indsats for rekruttering og fastholdelse af medarbejdere og nye specialiseringsmuligheder for social- og sundhedsassistenter. 

Fagbladet FOA har samlet de væsentligste punkter for dig, der arbejder på FOAs område:


Behandling tættere på hjemmet

Regeringens mål er, at flere borgere skal modtage hjælp tæt på og i deres eget hjem, og at antallet af akutte genindlæggelser skal nedbringes med 10 procent.

Derfor vil regeringen oprette 20 nærhospitaler over hele landet. De skal blandt andet huse praktiserende læger, fysioterapeuter og andre kommunale tilbud under samme tag. Patienterne skal kunne få foretaget ukomplicerede undersøgelser og ambulant opfølgning. Via video skal det være muligt at konsultere speciallæger.

Borgere, der især vil få gavn af nærhospitalerne, er patienter, der skal have taget røntgenbilleder, blodprøver eller EKG og patienter med kroniske sygdomme såsom diabetes og KOL, som normalt går til kontrolbesøg på hospitalet.

Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, ser for sig, at social- og sundhedsassistenter og -hjælpere kan spille en stor rolle på de nærhospitaler, regeringen ønsker at oprette.

"Her kan vores kompetencer virkelig spille en bærende rolle. Vi ser borgerne på både en sundhedsfaglig, psykisk og fysisk måde, og vi kender både kommuner og regioner. På nærhospitalerne kan vi virkelig komme ulighed i sundhed til livs," siger han. 

Kommission for robusthed 

For få fuldtidsansatte, for højt sygefravær og problemer med fastholdelse og rekruttering af medarbejdere. Det er nogle af de problemer, som sundhedsvæsenet præges af, og som en ny kommission skal se på. 

'Kommissionen for robusthed', som skal have direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm i spidsen, skal blandt andet se på tværfaglighed i opgaveløsningen, bedre fastholdelse og nedbringelse af bureaukrati og komme med anbefalinger til, hvordan det forbedres. 

"Det er fint, at regeringen har fokus på rekruttering og fastholdelse," siger Torben Hollmann.

"Men det er især vigtigt, at de også har fokus på, at strukturen blandt faggrupperne ikke bliver for gammeldags og rigid, og at opgaverne skal kunne glide tværfagligt. Vi skal bruge de rigtige kompetencer til de rigtige opgaver," siger han.

Pengene skal følge med antallet af borgere

I 2030 vil vi i Danmark have 160.000 flere ældre over 75 år.

Derfor har regeringen fremsat et lovforslag, som forpligter denne og fremtidige regeringer til at sikre, at pengene skal følge med den demografiske udvikling, når der kommer flere børn og ældre.  

Styrkede sundhedstilbud i kommunerne

Der er for stor forskel på den behandling, som patienter med kroniske sygdomme får i kommunerne. På pressemødet kaldte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kommunernes behandling for et 'postnummerlotteri, hvor patienterne bliver taberne hver eneste gang.'

Regeringen vil derfor lave en national kvalitetsplan, der skal understøtte patienterne og sørge for større sammenhæng og mere ensartethed i behandlingen. Desuden skal indlæggelser af patienter med kroniske sygdomme forebygges. 

Som en del af kvalitetsplanen vil regeringen løfte de kommunale akutfunktioner. Det kommer blandt andet til at betyde, at den kommunale hjemmesygeplejersker får direkte adgang til relevant faglig rådgivning fra akutsygehusenes specialister.

Bedre vilkår for fødende

Med økonomiaftalen for 2022 blev regeringen og Danske Regioner enige om, at tryghed og nærvær før, under og efter fødslen skal styrkes. Det skal ske blandt andet ved en kortlægning af normeringerne på fødselsområdet.

Torben Hollmann mener, at en del af personalemanglen på landets fødegangen kan afhjælpes ved, at social- og sundhedsassistenter bliver ansat til at aflaste sygeplejersker og jordemødre, ligesom de i højere grad gjorde før i tiden.

Flere ambulancer og akutbiler

5-10 ekstra ambulancer, akutlægebiler eller akutbiler skal styrke landets beredskab. Det skal især kunne mærkes i de dele landet, hvor responstiden i dag er længst, skriver regeringen i sit udspil. 

Bedre tilbud til mennesker med dobbeltdiagnoser

Mennesker, som både lider af en psykisk sygdom og samtidig har et misbrug af rusmidler, får ofte for utilstrækkelig behandling, fordi behandlingsansvaret deles af regioner og kommuner.

Nu vil regeringen sammen med KL og Danske Regioner finde en løsning på problemet. 

Specialisering for social- og sundhedsassistenter

Som det blev aftalt ved overenskomstforhandlingerne i 2021, bliver det muligt for social- og sundhedsassistenter at specialisere sig indenfor bestemte områder af faget. Dengang blev det aftalt, at man kunne specialisere sig indenfor psykiatri og demens.

Med sundhedsreformen lægger regeringen nu op til, at det derudover også bliver muligt for social- og sundhedsassistenter at specialisere sig indenfor børn, misbrug eller palliation.

På pressemødet kaldte sundhedsministeren social- og sundhedsassistenterne for 'en gruppe, som vi slet ikke får nok gavn af i sundhedsvæsenet med al deres ekspertise og al deres erfaring.'

Hos FOA glæder man sig over assistenternes muligheder for specialisering. 

"Vi er meget glade for, at der bliver mulighed for at gå endnu flere veje for vores social- og sundhedsassistenter," siger sektorformand, Torben Hollmann. 

Men noget af det, han dog savner i reformen, er en autorisation til social- og sundhedshjælperne.

Sygeplejersker får lægeopgaver

Regeringen vil give sygeplejersker mulighed for at udføre opgaver, som før var forbeholdt læger. Eksempelvis blodprøvetagning og vaccination.

Men det kan have negativ betydning for sygeplejerskernes kolleger, fx social- og sundhedsassistenter, mener Torben Hollmann.

"Det her kan desværre komme til at betyde, at vi får et ekstra led, og at systemet bliver mere rigidt, så der bliver sat endnu en barriere ind for opgaveglidningen," siger han. 

"Jeg frygter, at vi kan ende op med at skabe flere opgaver for os selv og bruge ressourcer på unødvendig overbehandling," siger han. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev