Annonce

flygtning

FOA donerer en million kroner til krigsofre


”Vi kan ikke sidde med hænderne i skødet,” siger forbundsformand Mona Striib om baggrunden for, at FOA i dag har givet Dansk Flygtningehjælp en million kroner til Ukraine-indsatsen.

Annonce

FN’s Flygtningeorganisation forventer, at op imod 4 millioner mennesker vil flygte ud af Ukraine, hvis krigen fortsætter. Aris Messinis / AFP / Ritzau Scanpix

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

”Billederne af krigens rædsler sidder i os alle. De hjerteskærende scener med familier, der tager afsked med hinanden. Kvinder og børn, der siger farvel til deres mænd, fædre og sønner. Vi kan ikke sidde med hænderne i skødet.”

Sådan siger forbundsformand i FOA Mona Striib om baggrunden for, at forbundets hovedbestyrelse mandag besluttede at give en million kroner til en humanitær indsats for Ukraines flygtninge.

Ligesom stort set alle andre forfærdes Mona Striib over krigens gru. Og hun oplever, at mange danskere føler stor trang til at hjælpe.

”I FOA har vi gjort os mange overvejelser om, hvordan vi kunne støtte – lige fra at rykke ud med suppekøkkener i områder med flygtninge til at køre busser til grænsen for at bringe flygtninge hertil. Men den bedste hjælp gives lige nu gennem de mange organisationer, som i forvejen gør et fantastisk vigtigt arbejde. De har erfaringen og etablerede logistikspor på plads,” siger Mona Striib.

FOAs donation går til Dansk Flygtningehjælp, som opererer i Ukraine og i de nabolande, der i disse dage tager imod ukrainske flygtninge i tusindtal. Samtidig hjælper Dansk Flygtningehjælp også ukrainere, der søger ly i Danmark.

”Det er nok svært helt at begribe, hvor stor en krise de ukrainske flygtninge befinder sig i. De har forladt deres hjem og familiemedlemmer. Men vi skal hjælpe dem til at finde fodfæste og få etableret noget, der ligner en tilværelse,” siger Mona Striib.

Ligesom resten af verden følger FOA nøje udviklingen.

”Ingen ved hvor eller hvornår denne her alvorlige situation ender. Så det er klart, at vi følger med og vil overveje yderligere initiativer, som kan hjælpe de nødlidende ukrainere – blandt andet på baggrund af anbefalinger fra Dansk Flygtningehjælp,” siger Mona Striib.

Med den seneste donation har FOA i alt støttet nødhjælpsarbejdet med 1.272.000 kroner. Umiddelbart efter Ruslands invasion af Ukraine gav FOA 172.000 kroner til Den Internationale Faglige Sammenslutning og Red Barnets danske indsamling. Og ved den store støttekoncert i lørdags, arrangeret af DR og TV2, bidrog forbundet med 100.000 kroner.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev