Annonce

Palleløfter med skilt foto: Anna Cathrine Leth Christiansen

Mona Striib: ”Hvis vi ikke passer på, knækker samfundet midt over”


Den stigende ulighed er ifølge FOA-formand Mona Striib både bekymrende og forargelig. Nu går forbundet forrest i en lønkampagne, der kalder på solidaritet med dem, der har de laveste indkomster. ”FOA-medlemmernes løn skal op,” siger formanden.

Annonce

Under overskriften ’Mere lighed løfter os alle’ vil FOA sætte fokus på uligheden og kæmpe for at løfte dem med de laveste indkomster. Anna Cathrine Leth Christiansen

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

For nylig modtog FOA-formand Mona Striib en hilsen fra et medlem, som fortalte, hvordan de stigende priser på blandt andet mad, el og varme pressede hendes økonomi så meget, at hun måske ville blive nødt til at tage sin søn – og eneste barn i øvrigt – hjem fra efterskolen.

Det pågældende medlem – enlig forsørger og social- og sundhedsassistent med funktion som gruppeleder – var bange for, at hun ikke længere havde råd til at betale for hans ophold på skolen.

Den henvendelse bekræftede Mona Striib i, at det danske samfund er ved at udvikle sig i en retning, der er ”riv-rav-ruskende galt”.

”Vi bryster os af høj levestandard og god velfærd her i Danmark. Men hvis vi ikke passer på, knækker samfundet midt over,” advarer en både bekymret og forarget Mona Striib.

Den bekymring og forargelse er hun ikke ene om i FOA-regi.

En undersøgelse blandt 4.113 medlemmer fra september sidste år viser, at et meget stort flertal – 84 procent – mener, at økonomisk ulighed er et problem i Danmark.

Et næsten lige så stort flertal – 80 procent – oplever den udvikling som bekymrende.

Og endnu flere – nemlig 91 procent af de adspurgte – mener, at der skal gøres noget ved den stigende afstand mellem toppen og bunden af samfundet i Danmark.

Det er ikke mindst på dén baggrund, FOA nu sætter gang i en omfattende lønkampagne. Under overskriften ’Mere lighed løfter os alle’ vil forbundet angribe uligheden og skærpe kampen for at løfte dem med de laveste indkomster. Og målet er klart:

”Det handler om FOA-medlemmernes løn. Den skal op. De skal have en løn, der er retfærdig og modsvarer det store ansvar, de løfter hver dag,” siger Mona Striib.

Kampagnen skal køre i to år, og forbundsformanden garanterer, at FOA vil påvirke og presse alle de steder, det er muligt frem mod de næste offentlige overenskomstforhandlinger i 2024.

Samtidig sætter Mona Striib sin lid til arbejdet i den lønstrukturkomité, som regeringen har nedsat for at se på, hvordan lønningerne blandt offentligt ansatte er skruet sammen – ikke mindst når det gælder ligeløn og de laveste lønninger.

- Målet er ikke nyt. Ved de seneste overenskomstforhandlinger har FOA uden held slået til lyd for, at lønningerne skal stige i kroner og øre og ikke i procenter. Hvorfor skal det lykkes nu?

”FOAs krav er en torn i øjet på mange af de andre faglige organisationer. Desværre. Vi slås med albuer, tænder og kløer, og hver organisation passer sig selv, og det handler kun om det enkelte menneskes krav. På et eller andet tidspunkt må det gå op for andre end os, at fællesskabet skal løfte i flok, hvis vi skal finde løsninger, der holder,” siger Mona Striib og tilføjer:

”I gamle dage kaldte vi det for solidaritet. Nu ser vi ofte kun solidaritet blandt ligesindede. Det vil eddermame være godt at vende billedet og få de øvrige organisationer til at bakke op og løfte bunden.”

- Ved de to seneste overenskomstaftaler er der afsat penge til både ligeløns- og lavtlønsprojekter. Er det ikke tilstrækkeligt?

”Det er da en start. Men puljerne har været så forsvindende små, at pengene er brugt, før de begynder at virke.”

Mælk koster det samme for alle

Det er i virkeligheden ikke de aktuelle prisstigninger på for eksempel el og mad, der er årsagen til den nye kampagne. Den stigende ulighed har været på vej gennem meget længere tid og forstærkes kun af de voldsomme prishop, der blandt andet betyder, at en social- og sundhedsassistent måske tvinges til at trække sin søn hjem fra efterskolen.

”Ulighed er mange ting. Vi har ulighed i sundhed. Ulighed rammer børn, der vokser op i hjem med små indkomster. Og en liter mælk koster altså det samme, uanset om du er direktør eller social- og sundhedshjælper,” understreger Mona Striib.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev