Annonce

To mænd står foran en færge

Skibsførere overfaldet på job: Fem måneder efter samler sagen stadig støv hos politiet


To skibsførere på Strynø-færgen blev i juni overfaldet med knytnæveslag og trusler, da de ville gøre en lystfisker opmærksom på, han befandt sig i et forbudt område. Fem måneder senere har Fyns Politi stadig ikke efterforsket sagen.

Annonce

For fem måneder siden forsøgte de to skibsførere Steen Winkel (tv) og Jens Oldelund (th) at stoppe en lystfisker, der fiskede på forbudt område. Det resulterede i, at de to mænd indkasserede både slag og trusler. Robert Wengler

Af Joachim Ploug Hansen
Journalist

Annonce

Det er nu fem måneder siden, Jens Oldelund og Steen Winkel på havnen i Rudkøbing på Langeland var i gang med at gøre Strynø-færgen klar til passagerer, da det fik alvorlige konsekvenser for dem, at de forsøgte at stoppe en mand i færd med at fiske på færgelejet. 

Med en fiskestang i hånden havde manden bevæget sig forbi bomme og skilte, der advarede om, at adgang var forbudt – ganske enkelt for at forhindre eksempelvis en fiskesnøre i at vikle sig ind i færgens skruetøj. 

De to skibsførere vurderer i dag, at de var 20 meter fra lystfiskeren, da Steen Winkel prøvede at råbe ham an. Manden reagerede ikke, og de to færgemedarbejdere bevægede sig ud til ham.

"Der fortalt jeg ham endnu en gang, at han ikke måtte fiske derude. Det blev han ved med at ignorere, så jeg tog en af hans fiskestænger og sagde 'kom, nu går vi ind.' Og så var det han knaldede til mig," siger Steen Winkel.

"Han røg op som en trold af en æske," tilføjer Jens Oldelund.

Slag og trusler på livet

Den 68-årige Steen Winkel blev ramt med knytnæveslag på både kinden og halsen, før den 20 år yngre Jens Oldelund udbrød 'hva' satan' og stillede sig imellem de to. Og så var det hans tur til at parere adskillige slag. Samtidig afleverede lystfiskeren også en række trusler. 

"Han sagde, han ville finde ud af, hvor vi boede, og så ville han brænde vores huse ned og slå vores familier ihjel. Og han kunne jo se vores navne på vores trøjer," siger 48-årige Jens og fortsætter:

"Nu har jeg en kone og to drenge derhjemme, så det er da klart, at det hænger lidt i baghovedet." 

Læs også: Stigende chikane fra passagerer: Vi bliver hængt ud på sociale medier

Anmelder det samme dag

Efterfølgende tog Steen Winkel sin mobil op og fortalte den voldelige lystfisker, at han ville ringe til politiet. Han simulerede et opkald, for i stedet var formålet at få taget billeder af ham. Truslen var nok til at få ham til at pakke sit fiskegrej sammen, og han forlod færgelejet. Efterfølgende råbte et vidne, at han havde filmet det hele.

"Vi var lidt i chok efter episoden, og jeg kan huske, mine hænder rystede. Men vi besluttede os for at sejle færgen til Strynø," siger Steen Winkel.

Færgen sejlede som planlagt kl. 14.40 – og på turen tilbage til Rudkøbing var den lokale Strynø-betjent med ombord.

"Han sagde, vi skulle anmelde det med det samme, for lystfiskeren kunne jo overfalde et andet menneske i morgen. Jeg fik talt i telefon med en efterforsker fra Fyns Politi og anmeldt det gennem ham," siger Steen Winkel, der også fortæller, at han sendte fotos af manden til politiet og videregav telefonnummeret på det vidne, der havde optaget voldsepisoden.

Sagen ligger helt stille

Overfaldet fandt sted i juni. Og en måned senere havde de to skibsførere stadig ikke hørt noget fra politiet. Steen Winkel ringede til Fyns Politi, der forklarede, at de var ramt af 'ressourcemangel', men sagen ville ligge øverst i skrivebordsskuffen efter sommerferien. 

Men der skete ikke noget, og Steen Winkel kontaktede endnu en gang politiet, men fik samme svar som i juli.

Og da Fagbladet FOA kontakter Fyns Politi midt i november, kunne politiet kun bekræfte, at voldssagen endnu ikke var blevet behandlet. 

"Det er under al kritik, at der ikke er sket noget. En ting er, at jeg sidder tilbage med en uretfærdighedsfølelse, og det hele er sådan lidt uforløst. En anden ting er, at hvis han kan flippe sådan ud, fordi vi siger, han ikke må fiske på molen, hvad kan han så finde på, hvis nogle kommer til at skubbe til ham med kundevognen i supermarkedet," siger Jens Oldelund og suppleres af kollegaen.

"Siden overfaldet er lystfiskeren blevet set både på havnen og i Rudkøbing," siger Steen Winkel.

Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren 

FOA Sydfyn: Utilstedeligt

Formand for FOA Sydfyn, Susan Bøg Nielsen, rejser også kritik af Fyns Politis ageren i sagen. Hun påpeger, at den handler om paragraf 119 i straffeloven, der er bedre kendt som 'vold mod tjenestemand'-paragraffen. Og det er en skærpende omstændighed.

"Det er utilstedeligt, at efterforskningen ikke er begyndt endnu. Og faktisk undrer det mig, at man stadig ikke prioriterer at efterforske en voldssag fem måneder efter, at to mennesker er blevet overfaldet, mens de var på arbejde i offentlig tjeneste," siger Susan Bøg Nielsen og fortsætter:

"Jeg er glad for, at de har foto- og videobeviser, så det kan dokumenteres, og vedkommende kan straffes. Det kan ikke være rigtigt, at man ikke kan passe sit arbejde uden at blive overfaldet."

Fyns Politi: Forstår utilfredsheden

Anders Lundegaard, der er leder af Borgernær Efterforskning i Fyns Politi, anerkender kritikken fra Jens Oldelund, Steen Winkel og FOA Sydfyn:

"Jeg kan sagtens forstå, hvis de er utilfredse med os, for det er ikke godt nok, at det tager så lang tid. Men det er desværre, det vi kan, og det handler udelukkende om prioriteringer og ressourcer. Hvis vi havde hænder nok, ville vi helst have ordnet alle sager, dagen efter de kom ind," siger Anders Lundegaard.

- Burde sagen ikke være prioriteret højere, når den drejer sig om vold mod personer i offentlig tjeneste?

"Den er opprioriteret alt det, den kan. Det ændrer ikke på, hvor den er placeret i rækkefølgen," siger Anders Lundegaard og fortæller, at han ikke kan sige noget eksakt om, hvornår efterforskningen starter.

"Vi er ved at være der, hvor den kommer øverst i bunken. Vi har desværre andre sager, der også er halve år gamle, men jeg skal gøre, hvad jeg kan, for at det bliver i år."

Den ryger aldrig ud

Steen Winkel har været i søfartsbranchen i over 45 år, mens Jens Oldelund kan se tilbage på 25 år som skipper. De to erfarne mænd har aldrig oplevet noget lignende, fortæller de.

"Der er visse ting, man altid husker. Og den her ryger aldrig ud," siger Steen Winkel.

I en periode efter overfaldet var Jens Oldelund ekstra vagtsom og kiggede lige en gang eller to mere på folk, men den ekstra opmærksomhed er stille og roligt aftaget. I dag er de begge ved godt mod efter overfaldet, og det har hjulpet, at det har kunnet snakke hændelsen igennem med hinanden.

"Jeg går ikke og tænker over, at det kan ske igen. Men næste gang der står en lystfisker helt derude, så lader jeg dem være," siger Steen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev