Annonce

Lene blev opsagt under graviditet: Nu har hun fået erstatning på 63.000


Lene Rindal blev opsagt fra sit flexjob i august 2019, få dage efter at hun havde annonceret sin graviditet. Det er et brud på ligebehandlingsloven, og derfor har hendes gamle arbejdsgiver skullet udbetale 63.000 kr. til Lene, efter at FOA førte sagen. 

Annonce

Lene oplevede, at Scenekunsthøjskolen Snoghøj opsagde hende blot få dage efter, at hun havde fortalt ledelsen om sin graviditet.   Heidi Lundsgaard

Af Simon Marvig Ravn
Journalist

Annonce

Lene Rindal forsøgte at logge på sit arbejdsskema "Viggo", lidt i ti en aften sidst i august 2019. Men hun kunne ikke logge ind, så hun tjekkede sin mail. Her stod der, i en mail fra hendes chef på scenekunsthøjskolen Snoghøj, at hun var opsagt. Det var to dage efter, at hun havde fortalt sin chef, at hun var gravid.

Lene tog kontakt til FOA Lillebælt, og efter en lang sag, vandt hun seks måneders løn tilbage, som kompensation for at blive fyret under graviditet. 

"Jeg var blevet tromlet totalt, hvis det ikke var for FOA," siger Lene. 
"Jeg har ikke været utryg eller bekymret på noget tidspunkt. Det tog FOA sig af."

Lene Rindal arbejdede i flexjob på Snoghøj højskole ved Fredericia. Hun er diagnosticeret med en sygdom der hedder ITP. Det gør blandt andet, at Lene sover op til 16 timer om dagen, hvilket der havde da også været forståelse for, da Lene startede på Snoghøj. Men da hun blev fyret, blev det begrundet med hendes sygedage. Sygedage, som hun blandt andet havde haft, fordi hun var gravid. 

Fleksjobbevilling er en "ydmygende proces"

"Når man er i flexjob, skal man hele tiden bevise, at ens hjerne ikke fejler noget. Jeg er fysisk syg, jeg er ikke dum," siger Lene:
"Det er så nedværdigende. Jeg kom igennem hele den ydmygende proces om at få fleksjobbevilling, og så bliver jeg fyret fra mit arbejde."

"Jeg havde ikke fortalt min egen far, at jeg var gravid. Jeg var nødt til at stå i en have til en familiefest om lørdagen, og fortælle min far, at jeg var blevet fyret. Jeg var blevet fyret fordi jeg var gravid," siger hun.

Christina Skjold, der er advokat ved FOA og arbejder med forskelsbehandling – og ligebehandlingssager, kørte sagen for Lene. Snoghøj blev sagsøgt for at bryde både loven om forskelsbehandling og ligebehandling. Dels fordi Lene blev fyret for sit sygefravær, mens hun var gravid, og dels fordi Snoghøj ikke overholdt aftalen, om Lenes skåneforhold. 

Dommen blev afsagt den 13. august 2021. Sagen trak ud, bl.a. på grund af coronanedlukningen. Christina vandt sagen for Lene. Dog blev der kun givet medhold i brud på ligebehandlingsloven. Derfor fik Lene halvdelen af, hvad der var blevet bedt om. 

"Vi valgte at lade være med at prøve den i landsretten. Lene ville have fred. Hun vurderede, at hun ikke havde lyst til, at der skulle gå yderligere et år," siger Christina Skjold. 

Overkill at køre sagen til landsretten

"Jeg overvejede det, men til sidst tænkte jeg, at det ville være overkill at køre den i landsretten," siger Lene Rindal.
"FOA har hjulpet mig utroligt meget. Jeg havde ikke lyst til at bruge flere af deres penge". 

Siden Lenes fyring er der kommet ny ledelse på Snoghøj. Ledelsen vil ikke kommentere på sager, de ikke har kendskab til, men understreger at det er ulykkeligt, at ende i en arbejdsretslig sag. 
Lene fik udbetalt 63.000, men hun har ikke rigtigt forholdt sig til dem. De står bare på kontoen nu.

"Det handlede jo ikke om penge. Så de står der bare. Det kunne jo være, man skulle bruge dem til noget," siger hun.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev