Annonce

Coronatest colourbox

Tema: Coronavirus

Snart kan ansatte coronateste sig selv på plejehjem og i hjemmeplejen


Opdateret 04. november 2021

Senest 11. november får alle ansatte – heriblandt vikarer – på plejehjem og i hjemmeplejen mulighed for at kvikteste sig selv for covid-19.

Annonce

Selvtest bliver snarest muligt et tilbud for alle medarbejdere i ældreplejen. Colourbox

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Alle medarbejdere på landets plejecentre og i hjemmeplejen vil snarest muligt – og senest 11. november – få mulighed for at kvikteste sig selv på arbejdspladsen.

Det er resultatet af en ny aftale mellem regeringen, Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner, oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Medarbejderne i ældreplejen anbefales fortsat til at blive PCR-testet én eller to gange om ugen afhængig af, om man er vaccineret.

Aftalen om selvtest skal derfor ses som et supplement, hvor for eksempel vikarer, der møder ind med kort varsel, også har mulighed for at blive testet inden en vagt.

”Vi har nu tilbudt alle plejehjemsbeboere og modtagere af hjemmepleje et tredje stik, og nu udvider vi også testmulighederne for de ansatte, så alle medarbejdere kan blive testet, uanset hvilket tidspunkt de møder ind på,” lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i pressemeddelelsen.

Lav smitte på plejecentre

Smittetallene på landets plejecentre har været stabilt lave, siden plejehjemsbeboere har fået tilbudt et tredje stik, viser opgørelser fra Statens Serum Institut.

Og den øgede adgang til test skal sørge for at holde coronasmitte væk fra ældre og sårbare borgere, lyder det fra KL’s formand Jacob Bundsgaard (S):

”Selvom der stadig er testmuligheder i alle kommuner, så kan der være lang vej at køre. Derfor er vi glade for, at der nu er lavet en aftale om, at vikarer og andre løst-tilknyttede medarbejdere kan teste sig selv, inden deres vagt begynder. Det skal bidrage til at holde smitten væk fra de ældre, sårbare borgere.”

FOA: Vi har efterspurgt det i halvandet år

I FOA støttes der op til tiltaget, fortæller sektorformand Torben Hollmann:

”Vi er glade for, at de har fundet en løsning, som er let og bekvemt. At medarbejderne selv kan klare det, er jo det, som vi har efterspurgt det seneste halvandet år. Så vi er godt tilfredse med, at det nu bliver en mulighed,” siger sektorformanden, der forventer, at der hurtigst muligt kommer en klar melding fra kommunerne om, hvornår og hvordan selvtestene skal anvendes.

Læs også: Aftale erstatter lov om test: Her er, hvad du skal vide

Det nye tilbud om selvtest kan benyttes på alle tidspunkter af døgnet både for det faste personale, vikarer, timeansatte og ungarbejdere.

Tidligere har det været muligt for arbejdsgivere at pålægge medarbejdere at blive testet for covid-19. Men dén lov ophørte 1. november og i stedet erstattet af en ny aftale, som du kan læse mere om her.

Artiklen er opdateret den 4. november med kommentar fra Torben Hollmann, sektorformand i FOA.

Mere om selvtest og anbefalinger om test

De nye selvtest er et tilbud, som kan benyttes på alle døgnets tidspunkter af både fastansatte, timevikarer, ungarbejdere med videre. Den såkaldte antigentest kan med fordel tages, når medarbejderen møder ind, før medarbejderen begynder sin vagt.

Det er ledelsens opgave at sikre, at også løst-tilknyttet personale er bekendt med tilbuddene om både PCR-test og antigen-selvtest.

Gældende testopfordringer på plejehjem og i hjemmeplejen:

- Færdigvaccineret plejehjems- og hjemmeplejepersonale opfordres til én ugentlig PCR-test.

- Ikke-færdigvaccineret plejehjems- og hjemmeplejepersonale opfordres til to ugentlige PCR-test.

- Besøgende på landets plejehjem opfordres, uanset vaccinationsstatus, til at blive testet forud for besøg.

Kilde: Sundhedsministeriet

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev