Annonce

artikel om Ayse Basaran Holm

Hørehæmmet: ”Hvis folk bare gav os en chance”


Man må ikke forskelsbehandle på det danske arbejdsmarked. Alligevel skete det hele tre gange for Ayse Basaran Holm, da hun som hørehæmmet søgte job som social- og sundhedshjælper.

Annonce

”Det handler om fordomme. De fleste tror, at vi døve ingenting kan, men vi er jo helt normale. Vi kan bare ikke høre,” siger Ayse Basaran Holm. Anna Cathrine Leth Christiansen

Af Simone Kjølbye-Dam
Journalist

Annonce

”Hvis I kan bruge én som mig, så tøv ikke med at kontakte mig. Da jeg er døv, kan I ikke ringe, men enten sende en mail eller sms.”

Sådan var ordlyden i de tre uopfordrede ansøgninger, som 41-årige Ayse Basaran Holm skrev i starten af året, da hun ledte ­efter et nyt job som social- og sundhedshjælper. I alle tre tilfælde blev hun indkaldt til samtale, men hun fik ikke tilbudt nogen af stillingerne. I to af tilfældene blev samtalen end ikke gennemført. For da det gik op for arbejdsgiverne, at Ayse Basaran Holm har et hørehandicap, mente de alligevel ikke, at hun var egnet til stillingen og aflyste.

”Folk kan godt blive skræmt af hørehandicap, men vi døve burde få en chance. Så kan vi vise, hvad vi kan. Vi har kompetencerne, og jeg er jo uddannet på lige fod som alle andre,” siger hun.

Kropssprog og fagter

Ayse Basaran Holm er så godt som døv. Det har hun været siden hun var syv år, men det har ikke holdt hende tilbage. Tværtimod. Hun vil gerne arbejde med mennesker.

”Det er en naturlig del af mig. Jeg har været vant til at hjælpe de ældre, og jeg vil gerne hjælpe andre.”

Hun er af kommunen bevilliget personlig assistance 19 timer om ugen, så hun kan passe et fuldtidsjob.

Hvad er forskelsbehandling?

Forskelsbehandling dækker over etnicitet, religion, seksualitet, alder og handicap med videre. Sager kan starte i forbindelse med ansøgningen, men også under ansættelsen. Det kan handle om, ta du ikke fik en forfremmelse, eller at du er blevet opsagt grundet din omstændighed.

Du har ret til at komme i arbejde på lige fod med alle andre, og hvis du har et skånehensyn, skal der også tages hensyn til det.

Hvis du oplever forskelsbehandling, kan du kontakte din tillidsrepræsentant eller din FOA-afdeling, der kan hjælpe dig.

Kilde: Christina Skjold, advokat i FOA
+
Og i den resterende tid, hvor hun ikke har en tolk, kan hun nøjes med at kommunikere ved hjælp af håndfagter og tegn. Det virker, fortæller hun:

”Man kan sagtens kommunikere gennem kropssprog. Hos nogle borgere er det lidt sværere, men ofte går det helt uden problemer.”

To gange undskyld og et forlig

Ayse Basaran Holm vidste slet ikke, at hun havde en faglig sag, der kunne ende ud i forlig med arbejdsgiverne. Det gik først op for hende, da hun talte med faglig sagsbehandler Karin Varup Jensen fra FOA SOSU. Derefter landede - med bistand fra advokat i FOA Christina Skjold – et forlig med de to første arbejdsgivere, der havde afvist hende.

”De kunne godt se, at de havde begået en fejl, så de lagde sig fladt ned. Vi mangler stadig svar fra den sidste arbejdsgiver, der ikke er vendt tilbage på nogle af vores henvendelser, så den er nu i ligebehandlingsnævnet, og vi venter stadig i skrivende stund på svar,” fortæller Christina Skjold om de to forlig, der udløste en erstatning til Ayse Basaran Holm.

Har fået job

Samtidig har Ayse Basaran Holm bevist sine evner: Hun har nemlig fået job på et plejecenter i Humblebæk, hvor arbejdsgiverne ikke så hendes handicap som en forhindring.

”De var meget åbne. Det er første gang, at jeg har oplevet det. De havde faktisk læst min ansøgning igennem, så jeg kunne bare komme, som jeg var,” fortæller hun og fortsætter:

”Det har betydet rigtig meget for mig, at jeg har kunnet få den hjælp fra FOA, som jeg gjorde. Det er jo en umenneskelig behandling, jeg har fået. Der er ingen, der har fortjent at blive behandlet sådan. Men nu ved jeg, at hvis noget lignende sker igen, så har jeg en støtte i FOA.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev