Annonce

Tre mænd ved bord i gang med at underskrive en række papirer

Tema: OK20

Ny aftale for private sosu'er på plads

FOA og Dansk Industri (DI) er blevet enige om ny overenskomst
for plejepersonale i private firmaer. Den betyder pæne lønstigninger og mere
uddannelse på området.

Annonce

FOAs forhandlere underskriver ny overenskomst med Dansk Industri (DI). Fra venstre er det næstformand Thomas Enghausen, sektorformand Torben Klitmøller Hollmann og forhandlingschef Jakob Bang. FOA

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Nye aftaler for FOAs privatansatte medlemmer tikker i øjeblikket ind i en lind strøm. Senest har FOA indgået aftale med Dansk Industri (DI) om fornyelse af ”Pleje og Omsorg overenskomsten”, der dækker ansatte i private plejefirmaer.

Den nye overenskomst betyder en samlet lønstigning på omkring ni procent, når man lægger stigninger på grundlønnen sammen med stigninger i indbetalingerne til den særlige opsparing.

Grundlønnen for en social- og sundhedsassistent på fuld tid stiger for eksempel fra 24.198, 65 kroner om måneden i 2019 til 25.729,80 i 2022. Altså en stigning på cirka 1.500 kroner om måneden. 

Særlig opsparing øges

Den særlige opsparing øges fra fire til syv procent henover den tre-årige overenskomstperiode.

Læs også: Sådan får du styr på dine rettigheder på døgnområdet med ny vejledning

Den kan enten udbetales som løn eller bruges til fravær, for eksempel ved barns 2. sygedag eller lægebesøg i forbindelse med barns sygdom.

”Med aftalen sikrer vi en fornuftig lønfremgang, og vi er blevet enige med arbejdsgiverne om at sikre, at arbejdsmiljørepræsentanterne får den fornødne tid og uddannelse,” siger næstformand i FOA Thomas Enghausen.

Uddannelse til ufaglærte

Aftalen betyder også, at flere ufaglærte skal uddannes.

Læs også: Timeansættelser går ud over fagligheden

”Hvis vi skal gøre os nogen som helst forhåbninger om at løse de massive udfordringer, vi har med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, skal alle parter tage et ansvar. De private arbejdsgivere gør netop det med aftalen her, hvor vi sammen forpligter os til at løfte uddannelsesniveauet,” siger Torben Klitmøller Hollmann, der formand for FOAs Social- og Sundhedssektor.

Udvidet øremærket forældreorlov, som har været en del af de store OK20-forlig (industri- og transportområdet) indgår også i FOAs nye overenskomst med DI.

FOAs private overenskomster skal godkendes ved urafstemning blandt FOAs medlemmer på området, inden de kan træde i kraft.

  

 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev