Annonce

Susanne Falander

Nye handsker blev redningen for serviceassistent


Det hjalp at skifte til en anden type handsker, da serviceassistent Susanne Falanders hænder begyndte at svie.

Annonce

Susanne Falander, 51 år, er uddannet hospitalsserviceassistent. Hun arbejder som udekørende i praktisk hjælp til pensionister i Køge. Jørgen True

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

- Hvorfor bruger du nitrilhandsker? 

"I Køge Kommune har vi gennem flere år kun brugt nitrilhandsker, og normalt bruger vi de hvide. Men sidste sommer kunne jeg pludselig ikke tåle dem mere – mine hænder sved og brændte," siger serviceassistent Susanne Falander.

"Servicelederen foreslog, at jeg prøvede de blå, som også er nitril. De fungerer. Uden dem havde jeg ikke kunnet fortsætte med at arbejde."

- Hvornår bruger du handsker?

"Mit arbejde består i at yde praktisk hjælp – især rengøring – hos pensionister i deres hjem, og når jeg skifter sengetøj, tørrer toilet af eller vasker gulve, har jeg altid handsker på. Jeg bruger aldrig de samme to gange."

Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid

Så det bliver til mange i løbet af dagen?

"Ja, jeg kan sagtens bruge 4-5 par hos en enkelt borger, og jeg kommer jo til mange hver dag."

- Hvorfor skifter du så tit?

"Det er afgørende at undgå smittespredning, så ud over at passe på hænderne handler det om ikke at sprede smitte fra en borger til en anden. Derfor bliver de brugte handsker smidt i borgerens affaldsspand."

- Er det generende at bruge handsker?

"Jeg har aldrig prøvet andet. I 2003, da jeg begyndte her, havde vi de der tykke gummihandsker med flonelsfoer. De skulle vaskes og bruges igen, så det er et kæmpe fremskridt at bruge de tynde, blå nitrilhandsker. Man skal jo kun bruge dem, når det er nødvendigt, og det er typisk kun nogle minutter af gangen."

Vælg de rigtige

  • Handsker til vådt arbejde findes i forskellige materialer: latex, syntetisk gummi (nitril), neopren, vinyl og plastic. Det er vigtigt at vælge en handske, der passer til formålet, og som er behagelig at bruge
  • I Køge Kommune bruger de kun nitrilhandsker for at undgå problemer med latexallergi. Standarden er de hvide, som er lidt stivere og tættere end de blå.
  • Alle handsker skal kasseres efter en gangs brug. Det gælder også, når de ved meget snavset arbejde bruger kraftigere handsker, der er beregnet til at bruge flere gange. Holdningen er, at medarbejdernes helbred ikke skal sættes over styr for at spare på handskerne.

Kilde: Sektionsleder Beth Bolvig, Køge Kommune og Videncenter for Allergi.

Mange arbejdsskader skyldes hudlidelse

Hver tredje gang, en arbejdsskade bliver anerkendt, skyldes det en hudlidelse. Arbejdstilsynet laver derfor en toårig kampagne for at sætte fokus på at undgå kontakt med vand og kemi.
Kilde: Videncenter for Arbejdsmiljø.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev