Annonce

Massefyringer i Kolding: Børne- og socialområdet hårdt ramt


Kolding Kommune har vedtaget store servicebesparelser på næste års budget og har varslet massefyringer, som især rammer skole- og socialområdet.

Annonce

Politikerne på rådhuset i Kolding har varslet massefyringer på en række serviceområder som skole og socialområdet. I alt er 141 stillinger varslet nedlagt. Colourbox

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

I oktober måned blev det meldt ud, at Kolding Kommune skulle spare 85 millioner kroner allerede næste år. Nu er der peget på de områder, som bliver berørt af serviceforringelser, og i alt 141 stillinger er varslet nedlagt.

Især socialområdet og skoleområdet er ramt. Sidstnævnte på grund af et faldende børnetal, som nu slår igennem på de årgange, der skal til at gå i skole. Ifølge afdelingsformand i FOA Kolding Jens Lund er det overraskende, hvor mange penge der skal spares.

”Udviklingen på børneområdet gør, at nedskæringer er uundgåelige. Beslutningerne kommer bare alt for sent, og derfor ser vi de her enorme millionbesparelser,” siger Jens Lund.

Hver fjerde på FOAs områder


Hvor mange stillinger på skoleområdet, der helt præcist skal nedlægges, bliver først besluttet til januar, men ifølge Jens Lunds vurdering vil det primært være lærerne, der står for skud, og i knap så høj grad pædagoger og pædagogmedhjælpere.

Lige nu er der varslet 23 stillingsnedlæggelser på børne- og uddannelsesområdet – blandt andet på ungdomsskolen og uddannelsesvejledningen, mens socialområdet også må holde for med 23 færre stillinger – blandt andet vil flere husassistenter være omfattet.

På seniorområdet er der varslet 19 fyringer, men ifølge FOA Kolding vil det primært berøre ledere og mellemledere og altså ingen på FOAs overenskomster. I alt vurderer FOA Kolding, at ud af de 141 stillinger vil mellem 25 og 30 procent være på FOAs områder.

Dårlig stemning


Alle berørte medarbejdere er varslet om besparelserne, og de kommende to til tre uger er der såkaldt partshøring. Det endelige antal stillingsnedlæggelser kender vi derfor først i slutningen af måneden, men allerede nu er der rigtig dårlig stemning, fortæller Jens Lund.

”For de berørte medarbejdere, er det en meget ubehagelig situation at stå i, og dem skal vi selvfølgelig tage os af nu. Ser man på procentdelen af det samlede antal stillingsnedlæggelser, så er FOAs områder dog forholdsvist billigt sluppet,” tilføjer afdelingsformanden.

Ifølge kommunaldirektør i Kolding Kommune Thomas Boe sker opsigelserne nu for at få en større effekt for næste års budget.

”Vi har arbejdet hurtigt efter byrådsbeslutningen, hvorfor at medarbejderne hurtigt er blevet varslet. Dels for at sikre, at budget 2020 holder, og dels for at skabe tryghed for de medarbejdere, der er tilbage,” udtaler Thomas Boe ifølge avisen JydskeVestkysten.

Afskedigede medarbejdere bliver indkaldt til orienteringsmøder med kommunens HR-afdeling i december 2019 samt i januar og februar 2020. Mange medarbejdere har desuden mulighed for at få støtte fra Tryghedspuljen til eksempelvis kompetenceudvikling, efteruddannelse og karriererådgivning.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev