Annonce

En kvinde står i en have

Trine slog alarm om presset ældrepleje: Så kaldte chefen hende ind på kontoret


Social- og sundhedshjælper stod frem i medierne og fortalte om, at knappe ressourcer betød, at ældre sad for længe med våde bleer. Kort efter blev hun kaldt ned på ledelsens kontor.

Annonce

Social- og sundhedshjælper Trine Ørnskov fortalte om forringelser i ældreplejen til Ekstra Bladet, fordi hun følte, at det var hendes pligt at gøre opmærksom på konsekvenserne for de ældre. Jørgen True

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Under Folketingsvalget 2019 stod 34-årige Trine Ørnskov frem i Ekstra Bladet. I en artikel advarede hun om, at mangel på varme hænder i sidste ende rammer ældre på velfærden. 
 
“Jeg fortalte om, hvordan ældre borgere i Danmark kan mærke, at vi mangler hænder, og at de tit sidder for længe med en våd ble eller generelt bare mangler hjælp,” fortæller social- og sundhedshjælper Trine Ørnskov, som Fagbladet FOA møder i hendes hjem i Hvidovre.
 
Trine stod frem, fordi hun synes, at det var hendes pligt at gøre offentligheden opmærksom på konsekvenserne af de velfærdsforringelser, hun og kollegerne har oplevet.
 
“Det er vigtigt, at man står frem og italesætter problemer, for det skal ikke bare fejes ind under gulvtæppet. I sidste ende er det jo vores ældre, der betaler prisen,” siger hun.
 
Trine blev rost af pårørende og kollegerne for hendes opråb. Men nogle dage efter ringede hendes telefon.
 
“Det var min afdelingsleder. Hun siger, ‘du skal lige komme ned på Bjarnes (forstanderens, red.) kontor’. Jeg spørger, hvad det drejer sig om. Hun fortæller, at det er noget med en artikel,” husker Trine. Ifølge hende fik hun at vide, at det ikke var nødvendigt at tage en tillidsrepræsentant med. 
 
‘Jeg går lidt i chok’
Samtalen, der varede lige under 40 minutter, oplevede Trine som konfrontatorisk. Hun oplevede ikke, at de to chefer lyttede til hende, og det gjorde hende usikker.
 
“Jeg går lidt i chok. Jeg ved ærligt talt ikke, hvad jeg skal sige. Det der med at blive kaldt ned på et kontor til en samtale med afdelingslederen og forstanderen var ubehageligt. Der var ikke nogen på min side,” siger Trine.
 

Ytringsfrihed er vigtigt

Når Trine i dag tænker tilbage på sagen, er hun overrasket over ledelsens reaktion. Inden hun udtalte sig, havde hun rådgivet sig med FOA. 
 
Hun vidste også, at hun havde Justitsministeriets vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed i ryggen. Den slår fast, at offentligt ansatte har ret til at udtale sig om ‘alt fra faglige beskrivelser og synspunkter til politiske holdninger.”
 
I vejledningen understreges det også, at arbejdsgiveren ikke må møde offentligt ansatte med negative konsekvenser på jobbet på grund af deres ytringer. Trine føler, at hendes udtalelse har haft en negativ konsekvens.
 
“Dagen efter, hvor jeg har fri, der indkalder han (forstanderen, red.) hele plejehjemmet til stormøde, og så går snakken. I og med, at det er mig, det handler om, så synes jeg, at det ville være mest fair, at jeg var med,” siger Trine.
 
Sagde jobbet op
Kort efter indkaldelsen på forstanderens kontor sagde Trine sit job op. Hun oplevede, at forholdet til ledelsen var blevet for betændt. I dag har hun fundet nyt job uden for Københavns Kommune, som hun er glad for. 
 
Trine frygter dog, at forstanderens håndtering af sagen kan afholde andre ansatte fra at ytre sig.
 
“Bare tanken om, at de skal ned til samtale på kontoret, kan nok holde nogen fra at råbe op. Det er et problem. Som ansatte er vi de ældres advokat. Hvis vi ikke tør stå ved vores faglige vurderinger, og hvis vi ikke siger fra, så er det de ældre, der betaler prisen,” siger Trine.
 
Hun kunne bare have sagt fra
Fagbladet FOA har talt med Bjarne Webb, der er forstander på Dronning Ingrids Hjem. Han kan ikke forstå, at Trine har oplevet samtalen som ubehagelig. 
 
“Til enhver tid kunne hun have stoppet samtalen og sagt, ‘nu synes jeg, at det bliver for meget for mig eller et eller andet’. Det gjorde hun ikke,” siger Bjarne Webb.
 
Han fortæller, at formålet med mødet var at finde ud af, om der var problemer på plejehjemmet, som han ikke kendte til. 
 
“Det, hun melder tilbage, er, at udtalelserne ikke var ment direkte i forhold til, hvad der sker her i huset. Det var ment i et generelt udsagn om ældreplejen,” siger han. 
 
Leder: Møde handlede ikke om Trine
Bjarne Webb slår fast, at han mener, at det var okay, at indkalde de ansatte til stormøde en dag, hvor Trine havde fri.
 
“Det møde handlede slet ikke om Trine. Og Trine havde jeg jo talt med. På den måde havde vi afklaret, hvad Trine mente om det her. Nu prøvede jeg at finde ud af, hvad de andre mente om det,” siger Bjarne Webb.
 
- Ville det ikke have været mere fair over for Trine, at I havde ventet med at holde mødet til en dag, hvor hun var retur på arbejdet, så hun kunne gøre sine synspunkter gældende?
 
“Det havde hun jo brugt tiden til mødet med mig og Karina (afdelingslederen, red.). Trine havde overfor mig givet udtryk for, hvad hun mente, så jeg gik slet ikke ind i en dialog om, hvorvidt noget var fair over for hende,” siger han. 
 
- Kan du forstå, at Trine gerne ville have været med til mødet?

“Det ved jeg egentligt ikke. Det handlede ikke om Trine,” siger Bjarne Webb.

- Det handlede om hendes udtalelser, så det handlede vel også om Trine?
 
“Nej, det handlede om det, der stod i Ekstra Bladet. Det var ikke Trines udtalelser, vi talte om. Når Ekstra Bladet skriver, at vi ikke har tid til at trøste de triste og ikke har tid til at skifte bleerne, så vil jeg høre, om det var en fremlægning af ældreplejen, der vakte genklang i medarbejdernes hoveder,” siger Bjarne Webb.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev