Annonce

Moderator Abdel Aziz-Mahmoud og Rane Willerslev

Rane Willerslev: Topstyring smadrer den offentlige sektor


Lyt til medarbejderne, og drop topstyringen i den offentlige sektor, lyder det fra direktør for Nationalmuseet Rane Willerslev. 

Annonce

Rane Willerslev talte på Folkemødet varmt for, at medarbejderne i den offentlige sektor burde blive inddraget mere. Claus Bech

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

”Det offentlige er drevet af mennesker med et kald. Det kald har man forsøgt at fjerne og underminere med timestyringsregnskaber. Det kald skal tilbage. Det er det, der giver troværdighed til den sektor, og det er det, der gør, at velfærdsstaten fungerer.”

Sådan lød det fra Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet, lørdag morgen i FOAs og 3Fs telt på Folkemødet på Bornholm. Han var kommet for at tale om ledelse. Han mener, at offentlige ansatte burde have mere medbestemmelse, for det er dem, der driver værket.

Læs også: OK21 skal gøre lederjob mere attraktive – også for medarbejderne

”Vi borgere betaler en meget høj skat, fordi vi har en forventning om, at vores barn bliver mødt af en fantastisk skolelærer, og at vores mor bliver mødt af en sød og dygtig sygeplejerske. Det er vi ved at dræbe, og det er ekstremt vigtigt at få tilbage,” sagde han.

Det offentlige går den modsatte vej

Rane Willerslev mener, at der i samfundet generelt er en tendens til, at der bliver kortere afstand i mellem de ansatte på gulvet og lederen på kontoren. Det er godt, mener han, men i den offentlige sektor sker det modsatte.

”Det er en tragedie i det offentlige, at mens andre organiserer sig i flade strukturer, så bliver man ved at køre hierarkisk struktur og gør sig dermed i virkeligheden mere og mere uattraktiv. Resultatet bliver, at flere privatiserer, men det er jo, fordi man har smadret den offentlige sektor ved at lave en rigid og toptung struktur,” sagde han.

Medarbejderne er den vigtigste ressource 

Rane Willerslev talte også varmt for, at medarbejderne burde blive inddraget mere, når en arbejdsplads står over for forandringer.

”Hvis du vil have en idé til, hvordan du kan køre rundt med flere liter på gaffeltrucken på lagret, så er det en god idé at spørge ham, der kører den. Men i virkelighedens verden hyrer man jo en konsulent ind,” sagde Rane Willerslev og blev mødt af massive klapsalver fra publikum.

Læs også: Ansatte i klemme om genoplivning

”Hvis man inddrager medarbejderen, når man vil eksperimentere, så får man en enorm viden. Den allervæsentligste ressourcer på en arbejdsplads er jo medarbejderne,” sagde han.

Rane Willerslev håber på, at vi i fremtiden vil se et arbejdsmarked, hvor lederen og medarbejderne er mere lige.

”Min våde drøm er at få skabt en offentlig sektor, som i meget højere grad er bygget på flad struktur, hvor ledelse er noget, der opstår i øjeblikket og forsvinder igen, når der ikke er brug for det,” sagde han.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev