Annonce

Mogens Henning Kristensen

Fyret efter 8 års ansættelse


Mogens Henning Kristensen blev fyret uden rimelig begrundelse efter otte års ansættelse. Det kostede kommunen 70.000 kroner.

Annonce

Jeg er bekymret for min fremtid, og om jeg kan finde et job igen, siger 60-årige Mogens Henning Kristensen, som blev fyret efter otte år som omsorgs- og pædagogmedhjælper i Frederikshavn Kommune.  Cathrine Ertmann

Af Birgitte Wulff
Journalist

Annonce

I april 2018 fik Mogens Henning Kristensen en opringning fra sin chef. Hun var ny på posten, og de havde ikke talt meget sammen inden telefonsamtalen. Mogens Henning Kristensen var fuldstændigt uforberedt, da chefen fortalte, at han ville blive sagt op, fordi der skulle spares. 

Læs også: Ole brækkede ryggen på jobbet: Sådan fik han erstatning

“Jeg fik et chok og bad selvfølgelig om en uddybende samtale og en forklaring, men det kunne jeg ikke få,” fortæller han. 

Troede det var løgn 

Mogens Henning Kristensen blev i 2010 ansat som omsorgs- og pædagogmedhjælper i et bofællesskab for fysisk handicappede i Frederikshavn Kommune, og otte år senere fik han en fyreseddel. 

Læs også: 7 råd og rettigheder du skal kende, hvis du bliver fyret

I papirerne stod der blandt andet, at det skyldtes for mange sygedage og samarbejdsproblemer. 

“Jeg troede, det var løgn. Jeg har stort set ikke været syg i otte år, og jeg har aldrig været i konflikt med hverken mine kolleger eller min chef. Det var meget svært at forstå,” siger han.

Følte sig uretfærdigt behandlet

Mogens Henning Kristensen kontaktede sin fagforening, FOA Frederikshavn, og pædagogisk sektorformand René Johansen lovede at kigge på sagen. Imens passede Mogens Henning Kristensen sit arbejde.

Læs også: Birthe faldt over en wire til et juletræ: Nu får hun millionerstatning

“Det var svært. Jeg begyndte at se spøgelser, kiggede i smug på kollegerne og spekulerede over, om jeg kunne have generet nogen. Det var meget ubehageligt,” siger Mogens Henning Kristensen, som samtidig følte sig uretfærdigt behandlet.

“Jeg har altid været meget fleksibel og har dækket ind, når kolleger har været syge, eller når der var behov for oplæring i medicin, allergier, ny kost og så videre.”

Mit bedste råd til andre i samme situation er at gå til deres fagforening.

Mogens Henning Kristensen

Plaster på såret

I efteråret 2018 forhandlede René Johansen med Frederikshavn Kommune, og 1. december indgik parterne forlig, som betød, at Mogens Henning Kristensen fik udbetalt 70.000 kroner.

“Det var dejligt, og mit bedste råd til andre i samme situation er at gå til deres fagforening,” siger Mogens. Ifølge René Johansen sker det stadigt oftere, at medarbejdere bliver opsagt på grund af besparelser. 

Læs også: ’Voldsom sag’: Små børn rev, nev og sparkede pædagogmedhjælper – Nu har hun fået kæmpe erstatning

“Vi kan ikke komme udenom afskedigelser, men det skal ske på et sagligt grundlag, og de sager har fået vores skærpede opmærksomhed. Begrundelserne for en fyring skal være i orden, og arbejdsgiver skal kunne dokumentere, at der er en sammenhæng imellem antallet af opsagte medarbejdere og den besparelse, der i kroner og øre er vedtaget,” siger han. 

Billigere at indgå forlig 

Jan Nørgaard, personalechef i Frederikshavn Kommune, forklarer, at afskedigelser, som skyldes besparelser, sker ud fra en samlet vurdering baseret på medarbejderens faglige kvalifikationer. 

“Når vi i denne sag vælger at indgå et forlig, skyldes det ren ‘cost benefit’. Det kunne bedre betale sig at betale 70.000 kroner i forhold til de udgifter, der ville være forbundet med, at vi brugte tid på at behandle sagen,” siger han.

Vejen til forlig

2010

1. maj: Mogens Henning Kristensen bliver ansat som omsorgs- og pædagogmedhjælper i Frederikshavn Kommune.


2018

1. maj: Opsagt med fem måneders varsel.

3. maj: Henvender sig til FOA Frederikshavn

1. september: Bliver sygemeldt

1. oktober: Fratræder sin stilling

Midt november: Parterne bliver enige om at indgå forlig, og en aftale underskrives

1. december: Mogens Henning Kristensen får udbetalt 70.000 kroner.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev