Annonce

Ole Andersen brækkede ryggen i en arbejdsulykke

Ole brækkede ryggen på jobbet: Sådan fik han erstatning

Ole Andersen brækkede ryggen i en arbejdsulykke. Han beviste selv, at kommunen havde ansvaret – og så hjalp FOA ham med erstatningssagen.

Annonce

“Tak for fin hjælp,” siger Ole Andersen, der selv bidrog til at lande sagen. Niels Åge Skovbo

Af Sofie Janerka
Journalist

Annonce

En arbejdsulykke kostede sidste vinter Ole Andersen fra Vissenbjerg på Fyn en brækket ryg. Han arbejder i teknisk service i Odense Kommune og var på vej ind på et afsidesliggende lager. Her gled han i noget is og landede på hjørnet af en europalle. 

Efter et døgn med lammelser i benene, blev han sendt hjem fra sygehuset med et korset, han skulle bære i tre måneder, hvorefter han langsomt kunne begynde at genoptræne ryggen – og vende tilbage til arbejdet. 

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

Det er 13 måneder og en masse papirarbejde siden – og i hele forløbet har FOA Odense stået ved Ole Andersens side og hjulpet med spørgsmål om ansvar og erstatning. Imens har han brugt sin energi på at få det bedre og arbejde, så meget han kan holde til. 

I dag er Ole Andersen tilbage på fuld tid, men har mange smerter. Derfor er han netop rykket til en anden funktion i samme afdeling, i håb om at det vil skåne ham. 

“I FOA har især Anette Østerberg været en stor støtte og hjælp for mig igennem processen,” siger Ole Andersen og tilføjer: “Jeg plejer ikke at bruge FOA, men her har det været en fin hjælp.”

Kommunens ansvar 

Forinden havde Ole Andersen dog selv sørget for det store gennembrud i sagen. Selvom han dokumenterede, at der ikke var saltet foran den garage, hvor han var faldet, ville kommunen ikke vedkende sig ansvaret for ulykken. 

Der er virkelig meget papirarbejde og mange regler.

Ole Andersen

Men det ændrede sig, da Ole Andersen fandt et kort, som viste, at ulykkesstedet lå uden for kommunens vinterbekæmpelse. Det kort sendte FOAs jurist til kommunen, som anerkendte ansvaret og udbetalte 18.300 kroner i svie og smerte. 

Den indrømmelse var – og er – vigtig. Den giver nemlig Ole Andersen mulighed for, at han kan søge om erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, hvis skaden gør, at han må gå ned i arbejdstid. 

Læs også: Birthe faldt over en wire til et juletræ: Nu får hun millionerstatning

“Der er virkelig meget papirarbejde og mange regler. Alene advokatsalær til sådan en sag ville være uoverskueligt for mig selv at betale. Nu kan jeg bruge mine kræfter på at arbejde så meget, som jeg kan,” siger Ole Andersen – der tidligere var selvstændig og dengang oplevede hele papirmøllen i forbindelse med en tilsvarende ulykke. 

Komplicerede regler 

Han har løbende kontakt til Anette Østerberg i FOA Odense, som han blandt andet sender kvitteringer på alle de udgifter til medicin og diverse behandlinger, som han har på grund af ulykken.

Hun samler dem og holder styr på, hvem der skal udbetale til ham. Det er også Anette Østerberg, som sørger for at køre sagen i netop Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, hvor de er i gang med at udmåle en erstatning til Ole Andersen for de men, han fik af ulykken. 

“Det kan være svært for vores medlemmer at holde styr på reglerne i forhold til en sag om arbejdsskade og erstatningsansvar efter en ulykke. Derfor gør vi meget ud af at gøre det så overskueligt for medlemmerne som muligt, så de kan få den støtte og erstatning, som de har krav på,” siger Anette Østerberg.

Tidslinje

 

2017

29. November: Ole Andersen glider i noget is og brækker ryggen.

December: FOA tilbyder Ole Andersen hjælp til papirarbejde og kontakt.

 

2018

Februar: Ole Andersen kan langsomt begynde at tage det korset af, han har båret siden ulykken og bevæge sig lidt mere.

April: Ole Andersen starter på arbejde igen. Få timer om dagen og med skåneopgaver.

August: FOAs advokat sender dokumentation til kommunen, som viser, at ulykkesstedet ikke er omfattet af vinterbekæmpelsen.

September: Odense Kommune erkender ansvaret og tildeler Ole Andersen 18.300 kroner for svie og smerte i de dage, han var sygemeldt på grund af skaden.

Oktober: Ole Andersen bliver rykket til en ny funktion i Odense Kommune, så han ikke længere skal gå så meget på brosten og trapper, som er svært for ham.

November: I forbindelse med eventuel erstatning skal Ole Andersen have udmålt méngrad. FOA Odense står for alt papirarbejdet og kontakt med Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

Kontakt FOA

Tag altid kontakt til din FOA-afdeling, hvis du kommer til skade i arbejdstiden – også selv om du er i tvivl, om det er en arbejdsskade. Kontakt din arbejdsmiljørepræsentant, som registrerer skaden internt. Skaden skal anmeldes inden et år, ellers risikerer du at miste retten til erstatning.

Kilde: foa.dk/arbejdsskader

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev