Annonce

Habitus' vikarbureau lå i 2017 under selskabet Autismekonsulenterne Aps. Men Ifølge Habitus' budgetter fra 2018 er vikarbureauet nu lagt ind under HabitusHusene Vestegnen, der har kontor på en adresse i Brøndby.

Tema: Profit på velfærd

Tilsyn undlod kontrol af vikarpriser til millioner

Ejerne af en privat bostedskæde brugte millioner af velfærdskroner på at købe vikarer af deres eget datterselskab. Socialtilsynet spurgte aldrig om, hvad vikarerne kostede.

Annonce

Mens der er foregået flere overgreb på privat bostedskoncern, har ejerne købt vikarer for et tocifret millionbeløb af deres eget vikarbureau. Pengene kommer fra landets kommuner og skulle gå til svage borgeres velfærd. Jørgen True

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Den private bostedskoncern Habitus budgetterede alene på deres sjællandske bosteder i 2017 med at købe vikarer af deres eget vikarbureau for 17,7 millioner skattekroner. 

På trods af det store beløb spurgte Socialtilsyn Hovedstaden, der har ansvaret for at føre socialt- og økonomisk tilsyn med en række af Habitus' bosteder, aldrig ind til, hvad time-prisen på vikarerne var. 

Det viser et svar fra Socialtilsyn Hovedstaden:

Læs også: Handikaporganisation: Bosteds vikar-fidus skader borgernes trivsel

“Socialtilsynet har ikke i forhold til HabitusHusene Sjælland spurgt direkte om kostprisen for en vikartime, men har forholdt sig til de budgetterede omkostninger og budgettet i sin helhed,” skriver tilsynet på Fagbladet FOAs spørgsmål, om tilsynet har modtaget oplysninger om, hvad time-prisen er på vikarerne.

FOA: Tilsynet skal kende vikarprisen

Hos FOA mener næstformand Thomas Enghausen ikke, at det er i orden, at ejerne af Habitus kan bruge et tocifret millionbeløb på vikarer, uden at offentligheden har indsigt i, hvad pengene er gået til.

Læs også: Privat bostedskæde bruger millioner af skattekroner på at købe ydelser af sig selv

“Helt grundlæggende skal Socialtilsynet kende prisen på vikarerne. Vi taler om offentlige penge, der går til at løse en opgave med nogle meget udsatte borgere i privat regi. Så skal offentligheden også vide, hvad man betaler for,” siger han.

Tilsyn: Budgettet er godkendt af revisor

Fagbladet FOA har gennemgået regnskaberne for Habitus-koncernens sjællandske bosteder fra 2017. De viser, at Habitus’ reelle indkøb af vikarer var langt højere end angivet i budgetterne. Således brugte koncernen ifølge regnskaberne alene på deres sjællandske bosteder 28,97 millioner kroner på vikarer.

Læs også: FOA: Umoralsk at private bostedsejere tjener millionbeløb mens borgerne svigtes

Fagbladet FOA har også spurgt Socialtilsyn Hovedstaden, hvorfor de aldrig har fået oplyst prisen på vikarerne. Det svarer tilsynet ikke direkte på. I stedet påpeger tilsynet, at Habitus’ egen revisor har sikret sig, at det interne køb og salg af vikarer sker på markedsvilkår. 

“Budgetomkostningen til vikarer er vist i koncernnoten som værende samhandel inden for koncernen, og at tilbuddets revisor derfor som led i sin revision af tilbuddets årsregnskab blandt andet skal påse, at betalingen for vikarer sker på markedsvilkår,” skriver Socialtilsyn Hovedstaden. 

Utilfredsstillende forklaring

Den forklaring er utilfredsstillende, mener Thomas Enghausen:

Læs også: Bostedsejere køber vikarer for millionbeløb af eget firma

"Hvis man er ude på et tilsyn på et bosted, og man ser, at der er et millionbeløb i udgifter til vikarer, så burde de spørge ind til, hvad vikarerne koster per styk, så tilsynet får et retvisende billede af den samlede omsætning af vikarressourcer på bostedet," siger han.

Læs også: Handikappet pige lagde sig på togskinner efter flere overgreb på bosted

I forbindelse med Fagbladet FOAs tidligere afdækning af Habitus-koncernens økonomi er børne- og socialminister Mai Mercado blevet kaldt i åbent samråd den 29. januar for at svare på spørgsmål i sagen. 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev