Annonce

En række af Habitus-koncernens datter- og holdingselskaber har beliggenhed på en adresse på den københavnske vestegn.

Tema: Profit på velfærd

Handikaporganisation: Bosteds vikar-fidus skader borgernes trivsel

En privat bostedskæde kan tjene millionbeløb på at sælge vikarer til sig selv. Det høje vikarforbrug skader beboernes livskvalitet, vurderer Landsforeningen Autisme.

Annonce

En række af Habitus-koncernens datter- og holdingselskaber har beliggenhed på en adresse i Brøndby på den københavnske vestegn. Jørgen True

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Andelen af vikarer udgør 20 procent af den samlede vagtdækning på bostederne for handicappede børn og voksne under Habitus-koncernen. Det oplyser den ene af koncernens to ejere, Chresten Jepsen, i en mail til Socialtilsyn Hovedstaden.

Den høje vikarandel bekymrer Heidi Thamestrup, landsformand i Landsforeningen Autisme:

Læs også: Forældres nødråb: Privat botilbud gambler med vores barns liv

“En vikardækning på 20 procent virker ekstremt højt. Relationerne er enormt vigtige, når man har med borgere med autisme at gøre. Nogle af de borgere, som Habitus har med at gøre, har ikke sprog. Derfor er det vigtigt, at man kender de bittesmå signaler, de sender, og det har en vikar fra et vikarbureau sværere ved,” siger Heidi Thamestrup. 

Hun er nervøs for, at Habitus’ høje vikarforbrug kan skade beboernes livskvalitet.

Læs også: Handikappede låser sig inde af frygt for overgreb

Bekymringen understøttes af Socialtilsyn Hovedstaden. De skriver, at den manglende sikring af en stabil personaledækning om sommeren “muligvis har bidraget til episoder med svigt.” Fagbladet FOA har selv dokumenteret, at brugen af magt netop stiger om sommeren, hvor der er flere vikarer.

“40% af alle ansatte har ferie samtidig”

I mailkorrepondancen, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i gennem Socialtilsyn Hovedstaden, skriver Habitus-ejer Chresten Jepsen videre, at det om sommeren “ikke vil være usædvanligt, at op mod 40% af alle ansatte har ferie samtidig.” 

Læs også: Handikappet blev glemt i to døgn uden mad og drikke

Den forklaring mener Thomas Enghausen, næstformand i FOA, er for letkøbt.

"Forklaringen med, at mange holder sommerferie samtidig, er ikke et seriøst svar. Udgangspunktet skal være, at man sørger for at have mest muligt fast og kvalificeret personale til at dække timerne ind. Også i sommerferien,” siger han.

Køber vikarer af sig selv

Fagbladet FOA har gennemgået Habitus’ koncernens regnskaber. De viser, at ejerne købte vikarer for 28,9 millioner kroner på deres sjællandske bosteder i 2017. Fagbladet har ligeledes fået aktindsigt i budgetterne fra de sjællandske bosteder fra 2015 til 2018. De viser, at ejerne budgetterede med at købe vikarydelserne af deres eget vikarbureau.

Læs også: Pårørende og tilsyn: Ledelsen på privat bostedskæde har svigtet

Hos FOA undrer Thomas Enghausen sig over, hvorfor man vælger at have et så stort forbrug af vikarer, der ser ud til at være dyrere i drift og samtidig skader borgernes trivsel.

“Enten er der tale om ekstrem dårlig planlægning af skemaer og årsnormer, eller også er der en række forhold i denne konkrete konstruktion, som gør, at det er en rigtig god forretning for ejerne at købe vikarer fra deres egne firmaer. Jeg hælder mest til den sidste forklaring,” siger Thomas Enghausen til Fagbladet FOA.

Ingen kommentarer fra Habitus

Hverken Chresten Jepsen eller Peder Dreyer har ønsket at medvirke i et mundtligt interview om Habitus-koncernens økonomi. De har bedt om at få spørgsmål på skrift. Ejerne er dog ikke vendt tilbage med svar på fagbladets spørgsmål. 

10 svigt af beboerne på Habitus bosteder

*Fagbladet FOA har afdækket en række alvorlige overgreb og ulovligheder på bosteder ejet af Habitus-koncernen. Fagbladet har blandt andet dokumenteret, at en ansat har taget nøgenbilleder og haft sex med en ung udviklingshæmmet kvinde på et af Habitus’ bosteder i Nordsjælland. 


*I flere tilfælde er udviklingshæmmede og autistiske beboere blevet 
låst ulovligt inde på Habitus’ bosteder. 


*
De handicappede beboere er også blevet ulovligt videoovervåget på deres værelser, viser aktindsigter, som Fagbladet FOA har modtaget fra Socialtilsyn Hovedstaden.


*
To udviklingshæmmede beboere er blevet glemt i deres lejligheder. Den ene blev fundet med trykmærker i sin seng efter at have været alene i to døgn uden mad og medicin.


*
Flere handicappede beboere på bosteder under Habitus-koncernen låser sig inde på deres værelser af frygt for overgreb. Et telefonnotat mellem en borgers kommune og socialtilsynet viser, at ledelsen på Habitus har undladt at oplyse borgerens sagsbehandler om flere mulige overgreb.


*
En 16-årig pige er blevet spyttet i hovedet, mens hun blev fastholdt af en ansat. En SMS-korrespondance mellem to ansatte, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i, viser, at der også er blevet spyttet på mindst en anden Habitus-beboer. 


*Socialtilsyn Hovedstaden kritiserer bosteder drevet af Habitus-koncernen for 
alt for ofte at anvende magt mod beboerne. Tilsynet påpeger, at magtanvendelserne i en lang periode primært foretages af medarbejdere uden faglig relevant uddannelse.

*Sjællandske kommuner betaler millionbeløb for at anbringe borgere på Habitus’ bosteder. Alligevel undlader kommunerne at indhente socialtilsynets tilsynsrapporter. Ingen af de adspurgte kommuner har spurgt Habitus, hvilken uddannelse personalet, der tager sig af deres borgere, har.


*
En mindreårig, handikappet pige blev på under to år udsat for 136 magtanvendelser på et af Habitus’ bosteder, hvoraf mindst én var klart ulovlig. Flere gange forsøgte pigen at tage sit eget liv.


*
Siden 2016 har to af Habitus’ bosteder været i kontakt med politiet 130 gange. Men flere af episoderne er ikke meldt til socialtilsynet. Kort efter Fagbladet FOA havde afdækket de mange nødkald til politiet fra de to Habitus- bosteder, lukkede et af bostederne ned, da socialtilsynet ikke længere havde tillid til stedet.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev