Annonce

Rosa Christensen med en kagerulle i sit køkken

Tema: Stress

Rosa fra Bagedysten: Sig fra over for chefen hvis du mærker stress


Sig fra over for chefens krav om at løbe hurtigere, advarer Rosa fra tv-programmet 'Den store bagedyst'. Hun har selv været stress-ramt og fortæller her, hvordan hun fik overskuddet tilbage.

Annonce

Rosa Christensen er 60 år og blev kendt fra tv-programmet ‘Den store bagedyst’. Her vandt hun danskernes hjerte med sit varme humør og store overskud. Nu er hun ambassadør for en ny kampagne fra StressAlliancen, som FOA er med i, der hedder ‘Overskud. Hele livet’. Og på fredag medvirker hun i den nye sæson af ‘Vild med dans’. Anton Unger/ Ritzau Scanpix

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Rigtigt mange FOA-medlemmer oplever, at de skal løbe hurtigere på jobbet. 
 
Hver gang en ny opgave kommer til, tager den en lille bid af det personlige overskud. I takt med at overskuddet forsvinder, øges risikoen for stress, fortæller Rosa Christensen, der blev kendt fra tv-programmet 'Den store bagedyst'.
 

Læs også: Brandmester gift ved første blik: Sådan en blinddate har jeg sgu aldrig prøvet før

“Når man hele tiden putter noget på, så får det en betydning. Så man skal huske at mærke efter og sige, ‘Nu ramte vi min grænse. Nu kan jeg ikke længere’,” siger Rosa, der selv har været ramt af stress.
 
Hun opfordrer til at lytte efter kroppens signaler og til at huske at sige fra, når man mærker stresssymptomer.
 

Læs også: Sosu kæreste med smeden fra ’Rigtige mænd’: Få de 5 bedste tips til et sundt liv 

“Du skal være god til at opdage det i tide, så du ikke bliver handlingslammet, for så er det svært at komme ud af. Mærker du noget, bliver du nødt til at sige fra, for der er ikke andre, der gør det for dig,” siger Rosa, som er ambassadør for en ny kampagne fra StressAlliancen, der fokuserer på at øge overskuddet på jobbet.
 
 

Vendte alt ryggen

Da Rosa selv blev ramt af stress, trak hun stikket til sit arbejdsliv og skar ned på sit sociale liv. 
 
“Jeg har nok været en pleaser og været dårlig til at tænke på sig selv. Og så sagde jeg, nu bliver det Rosa-tid. Det var trods alt mit liv, jeg skulle tage vare på,” siger hun.
 
 
“Jeg sagde jobbet op og valgte rigtigt meget socialt fra, for det tapper mere energi, end man regner med. Især hvis det er det forkerte, man bruger sit liv på,” siger hun.
 
 

Nærvær er medicin mod stress

Rosa fortæller, at man ikke behøver at sige arbejdet op for at genvinde overskuddet. Men man bliver nødt til at gøre det, der skal til for at genfinde nærværet i tilværelsen. 
 

Læs også: Gode råd fra 'Rigtige mænd': Fedt liv uden kaloriebomber

“Nærværet er ikke noget, du kan skrue op for. Derfor bliver du nødt til at tage et opgør med det, der gør dig stresset. Er det arbejdet, må du tage en snak med din leder eller din arbejdsmiljørepræsentant,” siger hun.
 
Hun fortæller, at en indikation på, at man har sat kursen mod stress er, at man ikke kan være til stede i nuet i tankerne
 

Læs også: Forsker: Flere plejeskandaler i vente efter Kongsgården

“Et af de største tegn på, at man er ude på et sidespor, er, at man hele tiden er på vej et sted hen i tankerne. Hvis ikke man kan sige, ‘nu vil jeg bare nyde det sted, jeg er i livet’, så må man skære noget fra,” siger Rosa, der på fredag skal være med i den nye sæson af ‘Vild med dans’.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev