Annonce

Abdel fra TV: Dagplejen er en helt privilegeret løsning

TV-vært og journalist Abdel Aziz Mahmouds mor er dagplejer, og han undrer sig over, at ikke flere forældre vælger den privilegerede løsning, det er, at have sit barn i dagplejen.

Annonce

"Det er nærheden i det. Hun møder børnene i øjenhøjde, hun kender forældrene, og børnene bliver en del af familien." Det fortæller TV-værten Abdel Aziz Mahmoud om sin mor, der er dagplejer. Pelle Rink

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Forfatter, TV- og radiovært Abdel Aziz Mahmoud, der blandt andet er kendt fra Aftenshowet, P3 og bogen ”Hvor taler du flot dansk”, har fået den danske tradition med dagplejen med ind ved middagsbordet. Hans mor valgte nemlig at blive dagplejer det år, hvor han flyttede hjemmefra.

”Det er så krævende at være dagplejer. Jeg boede hjemme i knap et år, mens min mor var det. Det fylder så meget. De her børn invaderer hjemmet, og det er fra tidlig morgen til sen aften. Jeg er imponeret over min mor, hun er glad for det, og hun tror så meget på den her løsning,” fortæller Abdel Aziz Mahmoud fra Folkemødet på Bornholm, hvor han var ordstyrer for FOAs arrangementer.

Abdel Aziz Mahmoud er derfor uforstående for den tilbagegang, som dagplejen landet over har oplevet de senere år. 

”Jeg forstår ikke, at der ikke er flere forældre der vælger den her helt privilegerede løsning, det er, at have sit barn i dagplejen. Her er et menneske, der varetager dit barns ve og vel, som dine forældre eller bedsteforældre ville gøre det. Det undrer jeg mig over,” siger han. 

Møder børnene i øjenhøjde

Abdel Aziz Mahmouds mor er dagplejer i Egedal Kommune, hvor der har været flere fyringsrunder. Han fortæller, at der var 90 dagplejere, da hun startede, men at de nu er nede på ni. 

”Jeg hører fra min mor og hendes kolleger, at der er en frygt for, at de er de næste, der ryger. Det er ærgerligt, at den tradition dagplejen er, er ved at blive udfaset. Jeg har aldrig hørt nogen forældre, der har benyttet sig af dagplejen, tale dårligt om den,” siger Abdel Aziz Mahmoud.

Det ændrer dog ikke ved, at hans mor er glad for sit job og brænder for faget.

”Det er nærheden i det. Hun møder børnene i øjenhøjde, hun kender forældrene, og børnene bliver en del af familien. Det tror hun så meget på, det er helt inde i knoglerne på hende. Det kan forældrene også mærke. Der var endda et forældrepar, der spurgte, hvornår hun havde plads igen, så de kunne planlægge en graviditet efter det,” fortæller han. 

Der skal ikke mangle noget

Abdel Aziz Mahmoud mener, at hans mor næsten går for meget op i det. Det kan måske have noget med hendes arabiske baggrund at gøre, fortæller han.

”Hun tager det som en invitation til sit hjem. Det er ikke en arbejdsplads. Det er gæster i hendes hjem, som skal plejes og nurses. Sådan er arabere, der skal ikke mangle noget, og man skal ikke rejse sig som gæst,” siger han. 

Hans mor arrangerer også ting for børnene som mavedans og julefrokoster uden for arbejdstid, som hun ikke får betaling for. Det er en investering i erhvervet, som han hører, at flere dagplejere også laver.

”Det er dagplejerne generelt, der føler behovet for at lave den investering. De er jo bange for, at de er de næste, der ryger. Så de vil jo gerne have, at forældrene aktivt vælger dem, og siger, at det er dem, de vil have, og ikke andre,” fortæller han. 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev