Annonce

Tema: Profit på velfærd

Privat bostedskæde får kritik for brug af magt mod handikappede

Magtanvendelser på bostedskæde indberettes for sent og er mangelfuldt beskrevet. Det går ud over beboernes retssikkerhed, påpeger Institut for Menneskerettigheder. 

Annonce

En privat bostedskæde har konsekvent indberettet magtanvendelser for sent, og bekrivelserne af de enkelte magtanvendelser er mangelfulde, vurderer Socialtilsyn Hovedstaden. Det skader de handikappedes retssikkerhed. Modelfoto: Johnny Frederiksen

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Tip os: Kender du noget til HabitusHusene og kædens underliggende botilbud, kontakt da gerne Fagbladet FOAs journalist på anee@foa.dk

En række bosteder under den private bostedskæde Habitus får kritik for deres brug af magt mod deres handikappede borgere. Det fremgår af en tilsynsrapport fra Socialtilsyn Hovedstaden fra i år, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i. 
 
I rapporten bemærker Socialtilsyn Hovedstaden, at det ikke er muligt at forholde sig til, om der er lovhjemmel til de 125 magtanvendelser, de har gennemgået, "da en stor del af indberettelserne er mangelfuldt beskrevet. Der ses ingen eksempler på rettidig indberetning til visiterende kommuner,” skriver tilsynet. 
 

Skader borgernes retssikkerhed

De mangelfulde beskrivelser og sene indberetninger er problematiske set i et retssikkerhedsmæssigt perspektiv, forklarer Nikolaj Nielsen, ph.d. i socialret og leder af handicap- og ligebehandlingsteamet hos Institut for Menneskerettigheder:

Læs også: Ansat på bosted havde sex og tog nøgenbilleder af handikappet kvinde

"
For sen og mangelfuld indberetning kan betyde tab af klageret og tab af vigtige oplysninger om, hvorvidt magtanvendelsen var lovlig og nødvendig. Det er derfor stærkt problematisk, hvis et botilbud ikke foretager rettidig og korrekt indberetning i forbindelse med magtanvendelser," siger han.

Hyppig magt mod ung pige

De 125 magtanvendelser er udført de første otte måneder af 2017 og er fordelt på de tre Habitus-bosteder Kæderupvej, Ny Mårumvej og Danshøj. Hele 86 af magtanvendelserne er foretaget på Danshøj, og de fleste er rettet mod en pige under 18 år.

Læs også: Leder: Forkasteligt at tjene penge på at svigte handicappede og udsatte borgere

Ifølge tilsynet
 forekommer magtanvendelserne mod pigen ofte flere gange på en dag, hvor hun i op mod 30 minutter af gangen er blevet fastholdt af to voksne, skriver Socialtilsyn Hovedstaden. 

Ufaglærte bag magtanvendelser

Det fremgår af rapporten, at magtanvendelserne på Danshøj stiger i sommerferien. Eksempelvis oplevede den mindreårige pige i juli og august "en drastisk stigning" i magtanvendelser, skriver Socialtilsyn Hovedstaden. Fra marts til juni blev hun på fire måneder udsat for sammenlagt 21 magtanvendelser. I juli og august blev hun udsat for henholdsvis 17 og 22 magtanvendelser. 

Bostedets variation i brugen af magt er problematisk, mener Landsforeningen LEV, der er talerør for de udviklingshæmmede og deres pårørende.
 
"Der er jo et mønster, når det gælder magtanvendelserserne, som viser, at der i sommerferieperioden med mange vikarer bruges mere magt," siger Thomas Gruber, politisk konsulent hos Landsforeningen LEV.
 

Læs også: Handikappet fundet grædende og nøgen bag låst dør

Socialtilsyn Hovedstaden kan også konstatere, at magtanvendelserne i en lang periode primært foretages af medarbejdere uden faglig relevant uddannelse. Det er ligeledes et problem, påpeger Thomas Gruber.
 
"Tilsynets observation indikerer jo tydeligt, at ordentlig faglighed kan nedbringe behovet for magtanvendelse. Det er helt forrykt at tænke sig, at et menneske udsættes for flere magtanvendelser, fordi de hyrer ufaglært personale, som ledelsen åbenbart ikke har klædt ordentligt på til opgaven." 

Bosted: Magtanvendelser er omsorgsfulde

Martin Godske, direktør for Habitus, ønsker ikke at lade sig interviewe af Fagbladet FOA, men i en mail har han svaret på en række skriftlige spørgsmål. Her beklager han de mange magtanvendelser, der har været anvendt mod en mindreårig pige på et af Habitus' bosteder.

Læs også: Bostedskæde kritiseres for at låse handikappede inde

"Noget af det problematiske ved brugen af magtanvendelser fra den konkrete periode er, at de primært er fortaget på én borger med nogle problematikker, der viste sig at ligge uden for Habitus kompetencefelt. Det er beklageligt for borgeren, som vi derfor også har hjulpet videre til et andet botilbud," skriver Martin Godske i en mail til Fagbladet FOA.

- Synes du, at det er rimeligt over for borgernes retssikkerhed, at det særligt er medarbejdere med ikke-fagrelevant uddannelse, der gør brug af magt mod beboerne?

"Magtanvendelse skal basere sig på etik, ikke på uddannelse; så hvis magtanvendelserne er omsorgsfulde, værdige og lovlige, er det rimeligt, at uddannede og uuddannede udfører dem, da de så tjener til at skåne borgeren i en situation, hvor borgeren ikke kan skåne sig selv."
 
- Hvad tænker du som leder om, at en del af magtanvendelserne ikke er indberettet rettidigt og samtidig er mangelfuldt beskrevet, når de er blevet indberettet? 

"At indberetningerne for et år siden på en af vores afdelinger ikke blev indberettet rettidigt er sjusk, og det er der blevet rettet op på," skriver Martin Godske i en mail.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev