Annonce

Børnecenter Solbo vindere af arbejdsmiljøpris

Vindere af arbejdsmiljøpris: Sådan har vi nedbragt vold og trusler


Børnecenter Solbo vandt årets arbejdsmiljøpris inden for det psykiske område for at have forbedret det psykiske arbejdsmiljø ved at have nedbragt antallet af voldsepisoder.

Annonce

I begrundelsen for at Børnecenter Solbo vandt årets arbejdsmiljøpris på det psykiske område hed det blandt andet: ”Vold og trusler om vold fra for eksempel borgere og klienter er et meget alvorligt arbejdsmiljøproblem. Derfor er det meget positivt at se, at man på Børnecenter Solbo arbejder så systematisk med denne udfordring.” Jørgen True

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Overraskelsen og glæden var stor, da Børnecenter Solbo blev udråbt som vindere af årets arbejdsmiljøpris inden for det psykiske område.

Det skete ved en prisoverrækkelse på Axelborg i København onsdag, som Arbejdsmiljørådet stod bag.

Læs også: Paramedicinere vinder pris for livsvigtig app - og deler den gratis

Børnecenter Solbo vandt prisen, fordi det ved at have indført elektronisk registrering af voldsepisoder ved hjælp af systemet SafetyNet har mindsket antallet af alvorlige voldsepisoder og samtidig forbedret arbejdsmiljøet blandt de ansatte.

Registreringer giver et godt overblik

Børnecenter Solbo er en døgn- og daginstitution i Silkeborg for udviklingshæmmede børn fra 0-18 år. Der er både pædagogisk og sundhedsfagligt personale ansat.

SafetyNet bruges til systematisk at registrere trusler om vold og voldsepisoder, og efterfølgende bliver hændelserne analyseret. Fordelen ved at registrere voldsepisoderne elektronisk er, at det giver et helt andet overblik end tidligere. Det siger arbejdsmiljørepræsentant og faglig konsulent Anna Folmersen:

”Det er nemmere at håndtere data, når det er elektronisk. Vi kan for eksempel trække data på et enkelt barn og se, om der er et mønster i, hvornår på dagen, der er registreringer. Og vi kan se, om det altid er, når en bestemt voksen er sammen med et barn,” siger Anna Folmersen.

Handler ud fra registreringerne

Hun giver et konkret eksempel:

Læs også: Prisregn til arbejdsmiljø i socialpsykiatrien

”Med et barn fandt vi ud af, at voldsepisoderne hang sammen med den fysiske placering, der var mellem barnet og de voksne. Det kunne vi se, da der havde været flere af de samme registreringer,” siger hun.

Og den viden reagerer ledelsen på. Det kan for eksempel være ved at sætte ind med sparring, eller ved at se på, om der er behov for kompetenceudvikling hos den enkelte medarbejder eller ved at give relationen mellem et givent barn og en voksen en pause.

Åbenhed er afgørenede

Ledelsen og personalet har lagt stor vægt på, at der skal tales åbent om registreringerne, og det er vigtigt, at den enkelte medarbejder ikke bebrejder sig selv, når der er registreringer:

”Vi gør det her for arbejdsmiljøet-, barnets- og barnets families skyld. Vi gør det ikke for at hænge den enkelte medarbejder ud,” siger Anna Folmersen.

Samtidig gør åbenheden det muligt at tale om et emne, der ellers er forbundet med et tabu.

”Vi er pædagoger med store hjerter. Det kan godt være et tabu at tale om vold, for der er jo børn, og de er handicappede. De kan ikke gøre for det,” siger Anna Folmersen.

Det giver mening at registrere

Registreringerne har gjort det muligt at koble arbejdsmiljø med de krav, der er til dokumentation. Eller som Anna Folmersen siger:

”Vi har fået det til at give mening at registrere. Tit er der nogen, der tænker, at de har for travlt til at kunne nå det. Men nu hjælper det med at give et retvisende billede,” siger hun.

På Børnecenter Solbo blev brugen af SafetyNet indført som et pilotprojekt i 2015. Men succesen har været så stor, at det er ved at blive udbredt til store dele af Silkeborg Kommune blandt andet inden for skole- omsorg,- handicap og det psykiatriske område.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev